Як Закарпаття ставало Україною: хроніка Срібної Землі (ВІДЕО)

96
19

Практично до середини ХХ століття Закарпаття політично та культурно було ізольоване від України.

За свою багатовікову історію Закарпаття встигло побувати у складі Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорського королівства. Але у 1939 році на території Закарпаття виникло нове державне утворення — Карпатська Україна, а першим її президентом на соймі у Хусті було обрано Августина Волошина. 

Карпатська Україна проінснувала не довго. Вже у березні 1939 року війська гортистської Угорщини окупували територію області, яка залишалась під окупацією до звільнення радянською армією у 1944 році. 

З 1945 року Закарпатська область стала частиною УРСР, а з 1991 - незалежної України.

Як закарпатці боролись за те, щоб стати українцями - у документальному фільмі від Громадського Телебачення. 

Дивіться також, як виглядало Мукачево на листівках 40-х років

Коментарі

К
Карпато-українець

Цей фільм типовий приклад карпато-української міфології, яка є далеко від історичних деталів. Цікаво хто є ініціатором фільму. Нам завжди із за межами нашої землі хотіли сказати ким ми є. Москалі поширили руську православію, українці націоналізм. Нарешті нам треба усвідомити ким ми є. Нажаль наш народ не є державно-будівничим народом, так само як і українці. Заробити, побудувати власну хижу - це є мета і простої людини і депутата і президента, під маском того, що всі коло нас є ворогом. Нарешті треба почути слова Духновича: Подкарпатськіе русини оставте глибокий сон!

С
Свій

Фільм - укр. пропоганда, ніяке відношення до реальності. Диверсантами були галичани коммунягі-січовики, які "розтолкували" нашим верховинцям-туподурам: "що ми наш, ми новий світ построим - комунізм і незалежність". А безграмотна зграя повірила в "світле будуще". Само собою, що спочатку чехи, тай потім мадяри стали січовиків-коммуняг вичисляти. Ось вони стали нявкати в Германії, в США, що зними погано поводилися чехи, мадяри, - але тепер і заслуговуєте, то чо маєте, країну з економікою среднеафріканскіх країн (Анголи, Свазіленду, Конго і т.д.). Так тримати, Слава Укруіні.

Б
Бувалий

Вшиткой просто. Прийшла Красна Армія, забрала у Чехословакії та прикапчала до України. ......і пішла дальше. ЦЕ МАЮТЬ УСІ ПАМ,ЯТАТИ

Ц
Центровський

Генцюре, клоуне, ти трошки вiдстав вiд життя, у 21-му столiттi не вояки з армiями рiшають , а технологii i економiка. Отстала Рашка, зi своiм одним процентом вiд свiтовoi економiки даже пукнути не може без "сильных мира сего")) Про якусь росiйську незалежнiсть тут i мови не може бути, не смiши народ))

Д1
До 13:32

Золи , осторжней с "БОЯРЫШНИКОМ" . Понятно что это твое родное , но все же таки . Какая Москва , проснись .

В
Вікіпедія

Автор видно нецікавився історією цього КРАЮ багато вигадав на свій фантастичний розсуд а можливо такий заказ....адже русинів в Україні нема -хоча в сусідніх країнах Румунії Угорщині Словакії Чехії Польщі і ін.....русини визнані окремим народом.

І
Історик

До Мілош....Наступне покоління чолувіче прагне отримати Мадярський паспорт та вчити Мадярську мову а не скакати на майдані та жити в жебрацтві .Доказом є http://voloshyna.org.ua/2405-zakarpatc-vse-chastshe-vchat-ugorsku-nzh-anglysku.html.... Ваші казки про КУ вже нікого не цікавить

M
milosh

Золи, яка же ти сволоч. Як у тебе рука піднялася порівняти КУ з цьою алкашньою. Но чекай-чекай. Ми ще лояльне і толерантне покоління, а наступне, яким в школах розказують по війну і Майдан і які ходять у вишиванках, уже не лишить вам ніяких шансів. Якшо і дальше буде таке відношення то точно начнеся різня. Готуйся сволото..

Z
Zoltan

И не думаю посмотреть такой фильм, который прямо начинается с брехни, то есть утверждает, что Закарпаттье до 10-ого века относилась к Киевской Руси. Во-первых: это физически не возможно было (даже советская армия не могла прейти Карпаты!), о том не говоря, что исторических доказательст нет. Во-вторых: такая административная единица, как Подкарпатська Рус возникла после первой мировой войны, а название Закарпаттье вообще после второй мировой. О том и не говоря, что КУ никто никогда не признал, она была типа ДНР, ЛНР, а Москва, как и сейчас была Москвой!

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Колочава. Рiзати - багато розуму не треба, багато розуму треба - не рiзати, але творити, будувати, розвиватись.

К
Колочава

Історику І правильно зробили. Чкода не встигли вчинити мадярську різню. Айбо то нигда не пізно.

R
rem

Русинський народ має долю "європейських курдів". А сей фільм - казка для дітей.

.
....

Я не знаю який дебіл се знімав но брешуть страшно а у ті роки украінцями у закарпатті почті і не пахло було много євреїв мадярів німців но нияк не українців

І
Історик

Знову галичанські казки нам штовхаєте.ДОбре знаеме хто були то ті сичовики,левова доля сичовиків яких МАдґри прогнали потім влаштували Волинську різню

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Хустянин. А чья элита? Или они с луны свалились? Вы Бога забыли, но при этом хотите хорошо жить.

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Но памятник Волошину есть. Таких борцов за независимость - чуть ли не каждый человек. Но единицы достигают поставленных целей - вот им и надо ставить памятники. Закарпатье никогда не было так сильно экономически как при Советах - свидетели этому руины производственных корпусов, которые остались после СССР. Первый шаг к висилице - выход Украины из состава СССР: потеря трети ВВП и пятой части населения. Окончательно закарпатцы вернутся в статус убитой территории Австро-Венгрии, если будут играть в независимость уже от Украины. Ну, а если сумели нагадить в своей стране, сумейте и убраться, а не убегать туда, где люди своим трудом и на протяжении веков сложили внутреннюю потребность к чистоте.

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Вы, панове, определитесь для начала, что вы хотите - независимость или экономическое процветание. Независимость в общепринятом понимании - это очень дорогое удовольствие, потому всего три страны - США, Россия, Китай - могут себе позволить быть независимыми в практическом смысле этого понятия. Если вы хотите экономически процветать, то в числе прочих факторов независимость - это такой же инструмент для достижения экономического роста, но которым так же умело нужно бы использовать и по той простой причине, что у Карпатской Руси (Закарпатья) нет сколько-нибудь значимых ресурсов для реализации самостоятельной политики. Пример из прошлого приведен в материале. Вот у меня вопрос. Всякий раз приезжая домой, я с удовольствием прохожусь по набережной Ужа и, соответственно, прохожу мимо памятника Волошину - борцу за независимость Закарпатья. Вот пан Волошин положил ради борьбы за независимость несколько тысяч закарпатцев, независимость так и не получил, получил Хорти на свою голову.

СУ
СЛАВА УКРАЇНІ

А коли буде хроніка від'єднання Закарпаття від України?

Х
Хустянин

В Закарпатті народ завжди боровся проти гнобителів та за свою едентичність. Сьогодні депутат блюк- бандит, депутат пітьовка- контрабандист , депутат лунченко - громадянин України та Угорщини . Це наша собача еліта?

Читайте також