Як змінилася карта 4G покриття в Україні

13
0

Нове покоління зв'язку 4G (LTE) шириться всією країною: на початок 2021 року більшість українців користується бездротовим інтернетом четвертого покоління.

Популярність його обумовлена значно покращеною швидкістю передавання даних.

Ми вивчили карту покриття 4G і зрозуміли, що не скрізь пропонуються однакові діапазони частоти. Розібратися із цим, обговорити найгостріші питання переходу на новий стандарт зв'язку й дізнатися про його переваги ми вирішили із фахівцями Київстар.

Що змінилося в карті покриття 4G останнім часом

Приємна новина – в країні масово збільшується кількість активних базових станцій. Зараз за цим показником лідирує компанія “Київстар”, яка має 13,2 тис. точок.

За діапазонами карта 4G покриття в Україні зараз виглядає таким чином:

  • 900 МГц і 1 800 МГц належать GSM-операторам, наприклад Київстар;
  • 800 МГц – CDMA-оператору;
  • 2 100 МГц затребувана в операторів UMTS/WCDMA.

Схожі діапазони в різних постачальників зв’язку й інтернету раніше спричиняли перевантаження мережі, але так було до впровадження 4G LTE. Завдяки четвертому поколінню стандарту зв’язку базові станції розвантажилися, а місткість мережі збільшилася – так, навіть за масового скупчення людей інтернет ловить ідеально, а передавання даних є стабільним.

Оптимальною частотою залишається 1 800 МГц. Якщо застосовувати “вищу”, зона покриття дії кожної вежі зменшиться, проте покращиться зв’язок під час спілкування мобільним телефоном.

Як працюють пристрої з 4G

Високошвидкісний інтернет підтримується відносно сучасними смартфонами в разі встановлення USIM-карти. Більшість операторів вже кілька років продають виключно нові типи сімок, які мають вищий клас захисту від клонування або під’єднання до нелегальних мереж. Великою перевагою залишається можливість замінити застарілу SIM-картку на нову безплатно.

Під час вибору пристрою необхідно звертати увагу на характеристику LTE Cat. Старі iPhone 6 підтримують Cat 4, для якого максимальна швидкість обмежена 150 Мбіт/с. Молоді смартфони Samsung A8 підтримують Cat 11, завдяки чому швидкість передавання даних може сягати 700–800 Мбіт/с.

Переваги нового покоління зв’язку

Відтепер можна без обмежень відтворювати відео у високій якості, користуватися веб-ресурсами й спілкуватися в соціальних мережах. 4G LTE значно покращує якість завантаження та зменшує час відкриття кожної сторінки сайту. При цьому в оператора з'являється можливість обслуговувати одночасно більшу кількість абонентів на високій швидкості.

Ще одна сфера застосування – бізнес. Підприємці зацікавлені у високій швидкості інтернету, щоб розумні пристрої могли миттєво обмінюватися інформацією в мережах IoT. Технологія має попит у супермаркетах, де використовуються термінали оплати, та в банках із банкоматами.

Популярний мобільний оператор Київстар пропонує окремі тарифи для Інтернету речей. Є варіанти для невеликої техніки, наприклад, лічильників, які самостійно збирають інформацію й відправляють на сервер керівної компанії. Дорогі тарифи зв’язку підійдуть для далекобійників: завдяки розумним пристроям, що працюють через інтернет, водії швидко дізнаються про останні зміни в маршруті й можуть вчасно переробити логістику.

4G LTE – зручний стандарт, який допомагає підприємцям і приватним особам відмовитися від Wi-Fi й користуватися високошвидкісним і стабільним зв'язком.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також