Як зрозуміти, що почалася овуляція?

1274
0

Спробуємо розібратися, як її «підловити» і як визначити, що вона вже почалася?

Складно зустріти жінку, яка не знала, що таке овуляція. Саме в цей період в організмі дозріває фолікул і настає найкращий час для зачаття.

Пари, що планують вагітність, ведуть спеціальний календар, вираховують необхідне вікно, вимірюють базальну температуру, купують тести. І все це щоб зрозуміти, коли ж настає овуляція у жінки.

Коли і як відбувається овуляція

У здорової середньої жінки овуляція відбувається щомісяця. Виняток становлять лише 1-2 цикли на рік, так звані «ановулятивні» періоди, які вважаються нормою.

Проте складно з точністю сказати, який день овуляція вже настала і можна планувати зачаття. Це пов'язано з індивідуальністю кожного організму, у когось вікно припадає на 12 день, у когось на 16. Але, в середньому, овуляція може статися з 12 по 18 дні (за умови, що менструальний цикл триває 28-32). дня).

У передбачуваний період слід дослухатися себе, щоб розпізнати можливі ознаки овуляції:

  • Збільшення лібідо – підвищений потяг до партнера як механізм розмноження.
  • Здуття живота, підвищене газоутворення, болі, що тягнуть.
  • Поява слизових тягучих виділень – цервікального слизу.
  • Болючість грудей, можливе набухання залоз на фоні зміни гормонального фону.
  • Стрибки настрою, зміна смакових рецепторів, дратівливість.

Слід розуміти, що період овуляції триває недовго. Яйцеклітина живе приблизно добу, сперматозоїди – кілька днів. Тому оптимальними вважаються спроби зачаття за 2 дні до та 2 дні після передбачуваної дати.

Як ще можна обчислити овуляцію

Симптоми овуляції можуть бути відчутні, проте багато жінок не відчувають їх зовсім. У будь-якому випадку, це не найнадійніший спосіб планування вагітності. Для більш точного результату краще використати кілька методів:

  1. Календар овуляції – допоможе прорахувати можливу дату, виходячи з даних кількох циклів. Прорахунок також приблизний, адже бувають епізоди ранньої чи пізньої овуляції.
  2. Тести на овуляцію. Можна придбати в аптеці. Вони допомагають визначити настання овуляції, виконуються кілька разів із певною періодичністю. На жаль, іноді вони можуть видавати як хибно позитивний, так і хибно негативний результат.
  3. Вимірювання базальної температури. Метод ґрунтується на щоденному вимірі ректальної температури відразу після пробудження. Її раптове підвищення може свідчити про настання овуляції. Або застуди.
  4. Ультразвук. Найнадійніший метод. Лікар може точно сказати, що овуляція настала і можна розпочинати спроби розширення сімейства.

Незалежно від методу, вже на етапі планування вагітності жінці рекомендується подбати про готовність свого організму. Необхідно пройти обстеження, усунути можливі осередки інфекцій (включаючи карієс), хронічні захворювання.

Важливо розпочати прийом фолієвої кислоти за кілька місяців до настання бажаної вагітності. Доцільно поєднати прийом із загальною вітамінотерапією, що допомагає заповнити потреби організму у нутрієнтах. Для цього можна використовувати готові вітамінно-мінеральні комплекси для майбутніх мам – такі, як Елевіт Пронаталь. Елевіт® Пронаталь містить 12 вітамінів та 7 мінералів, які допомагають підготуватися до виношування та знижують ймовірністю вроджених дефектів плоду.

Czeizel AE, Puho EH, Langmar Z., Acs N., Banhidy F. Досвідчений зв'язок з фокусним acid supplementation під час тремтіння з погіршенням тероризму: population-based study // European Journal of Obstetrics & Gynecology, February 20 135-140.

Інструкція до Елевіт® Пронаталь

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також