Яка контрастність оптимальна для телевізора

86
0

BOE представила перший у світі дисплей із роздільною здатністю 16K. Діагональ пристрою становить 110 дюймів, а контрастність - 1200:1. Хоча роздільна здатність рекордна, більшість сучасних відеокарт не в змозі впоратися з такими параметрами.

А ось контрастність - актуальна вимога для кожного https://comfy.ua/flat-tvs/ телевізора. Від неї залежить комфортний перегляд.

Контрастність: що це таке

Це поняття означає співвідношення білих точок до чорних. Від контрастності залежать яскравість і соковитість зображення. Наразі немає одиниці виміру для цього показника. Тому за допомогою рівня яскравості білого по відношенню до чорного вказують параметр контрастності. Показник 1000:1 означає, що білий колір у тисячу разів яскравіший, ніж чорний.

На око визначити цей показник практично неможливо. Необхідно ознайомитися з технічними характеристиками. У контрастності вище 3000:1 немає сенсу, оскільки вона не сприймається зором. Розрізняють два види:

  1. Статична. Перевіряється лише в конкретний момент. Це може бути стоп-кадр, де потрібно порівняти найяскравіші і найтемніші кольори.
  2. Динамічна. Показник вимірюється, коли картинка в русі. Він може відрізнятися від статичного, оскільки телевізор під час показу фільму регулює потік світла, орієнтуючись на особливості зображення. Сучасні розумні пристрої можуть самостійно збільшувати або зменшувати яскравість підсвічування залежно від обставин.

Орієнтуючись на ці параметри, можна робити висновок про якість зображення на дисплеї.

Яка контрастність оптимальна

Різниця між динамічним і статичним показниками суттєва. Перший вид не настільки важливий, оскільки від нього не залежить яскравість зображення. Кількість півтонів набагато менша саме в телевізорах з високою статичною контрастністю. Найкраще передають природне співвідношення чорного і білого телевізори таких виробників:

  • JVC з унікальною технологією D-ILA;
  • SONY із SXRD.

На особливу увагу заслуговують пристрої нового покоління з плазмовими екранами. Якщо порівнювати їх з РК-телевізорами, то в останніх рівень контрастності трохи нижчий.

Який показник вибрати

Контрастність вище 3000:1 - просто рекламний хід, оскільки користувач не в змозі оцінити таку різницю. Однозначної відповіді щодо оптимального рівня не існує. Багато що залежить від умов, у яких відбувається перегляд.

1100:1 - відносно невеликий показник, який притаманний бюджетним моделям. Найтемніша зона в 1100 разів відрізняється за яскравістю від найбільш світлого місця дисплея. Щоб отримати необхідний ефект при перегляді, зверніть увагу не тільки на високу статичну контрастність, а й на можливість індивідуальних налаштувань. Заводські не в змозі задовольнити потреби кожного глядача.

Контрастність, яка найкраще сприймається зором, залежить і від часу доби. Що світліший день, то вищим рівень підсвічування має бути. Також врахуйте тип контенту, що переглядається. У більшості фільмів різниця між темними і світлими тонами не така велика. Тому підійде LCD-екран із зональним підсвічуванням.

Якщо подобається дивитися фільми з яскравими баталіями і сцени, де переважають кадри, зняті в нічний час, зверніть увагу на екрани з підвищеною контрастністю. Вони дозволять насолодитися барвистою картинкою темних сцен. На Comfy.ua є моделі з потрібними характеристиками, тому вибирайте за потребами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також