Яка подушка потрібна для здорового сну та відпочинку

43
0

Від подушки, безперечно, залежить комфорт сну. Причому ніяк не менше, ніж від матрацу, постільної білизни та інших обов’язкових предметів.

Варіантів виконання подушок надзвичайно багато, і розібратися в різноманітті не так легко. Варто знати, на які моменти потрібно звертати особливу увагу.

Чому важлива висота подушки

Висота залежить від віку, а якщо точніше — від відстані між плечем та шиєю. У діток вона незначна, тому їм взагалі можна спати на матраці. Що стосується дорослих, то їм необхідно використовувати подушку, але важливо правильно підібрати висоту. Якщо вона недостатня, виникає постійне напруження шийного відділу, позиція сну не фізіологічна. Коли ж доводиться лежати занадто високо, виникає втома м’язів, що теж далеко від комфорту. Основне завдання виробу — підтримувати природну позицію шийного відділу.

Існує наступна класифікація висоти:

  • низька — 5–7 см;
  • середня — 8–10 см;
  • висока — 10–17 см;
  • дуже висока — більше 17 см.

Висота повинна відповідати ширині плеча. Для дорослої людини це приблизно 15 см. Але варто врахувати також, в якій позі ви полюбляєте спати. Тут є такі нюанси:

  • на спині — варто обрати нижчу;
  • на боку — можна придбати вищу.

Враховуйте, що для жорсткого матрацу підходить низька, а для м’якого — висока подушка.

Обираємо жорсткість та форму

Ще одна важлива характеристика — це жорсткість. Існують м’які, середні та жорсткі. Обирати варто з урахуванням типу матрацу та власних вподобань. Так, м’яка подушка підходить для тих, хто любить спати на животі, середня — оптимальна для більшості людей, жорсткі — сподобаються тим, хто полюбляє відпочивати на боку. Такі радять людям, котрі мають захворювання шийного відділу хребта.

Що стосується форми, то варто врахувати призначення. Так, квадратні та прямокутні використовуються для сну. Круглі переважно декоративні, хоча іноді їх можна пристосувати для щоденного використання. Це вже залежить від власних вподобань.

Трикутні призначені для подорожей, в них є виріз для шиї. Окремо варто виділити ортопедичні подушки, котрі мають специфічну форму. Саме вона забезпечує підтримку анатомічної позиції шийного відділу хребта під час сну.

Обираємо наповнювач

Всі параметри подушки залежать від наповнювача, котрий використовується всередині. Існує 2 великі групи — натуральні та синтетичні. Перші, звичайно, дуже корисні, але і недоліків у них вистачає. Основні — високий ризик виникнення алергії та складнощі догляду. Пухову подушку доведеться регулярно чистити, інакше в ній із задоволенням поселяться кліщі, інші шкідники та мікроорганізми.

Серед надзвичайно популярних наповнювачів такі:

  • холофайбер — наповнювач із порожнистих поліестерових волокон, котрі скручені у вигляді пружин. Відрізняється легкістю, гігієнічністю, теплотою, довговічністю не потребує особливого догляду. Важлива перевага — доступна ціна;
  • нановолокно. Це штучний пух, котрий має значно кращі властивості, аніж натуральний наповнювач. Що найголовніше, в ньому не заводяться кліщі;
  • бамбукове волокно. Цей наповнювач гіпоалергенний, має антибактеріальні властивості. Подібну подушку можна прати в машинці.

Також вдасться знайти такі наповнювачі: силіконове, гранульоване волокно, мікрофібра, мікрогель піна меморі та безліч інших.

Тканина та шви

Матеріал чохла такий же важливий, як наповнювач. Навіть з урахуванням того, що буде використовуватись наволочка. Тканина невеликої щільності буде випускати наповнювач, що призведе до погіршення якості виробу. Правильними матеріалами є сатин, тенсель, бавовна, бамбук та безліч інших. Також варто звернути увагу на:

  • якість швів — вони повинні бути схованими всередину та рівними. Хороший знак — відсутність ниток, котрі стирчать;
  • щільність — всі стібки рівномірні;
  • дірочки. Їх не повинно бути, адже через них може вийти наповнювач.

Дуже зручно, якщо чохол на блискавці. В такому випадку його вдасться без проблем випрати.

Особливості догляду

Щоб виріб зберіг свої властивості, потрібно правильно за ним доглядати. А саме — не прати одночасно кілька подушок, не використовувати режим автоматичної сушки. Варто регулярно провітрювати та просушувати на відкритому повітрі на горизонтальній поверхні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також