Які бувають бронежилети — 6 подробиць про захист, що можуть врятувати життя

50
0

Бронежилет дозволяє захистити тіло воїна від куль та невеликих металевих уламків. Ступінь забезпечення безпеки залежить від різновиду обраного засобу.

Перш ніж купити бронежилет 4 класу чи будь-яку іншу модель варто ретельно вивчити характеристики засобу індивідуального захисту.

Структура бронежилету, класи та різновиди

Будь-який бронежилет складається з чохла та броньованих пластин. Чохол захисного елементу одягу військового виготовляється з міцної тканини, характеристики якої дозволяють утримувати в спеціальних кишеньках плити. Класичний формат спеціального захисного одягу для осіб, що перебувають у зоні бойових дій, передбачає використання моделей з повним покриттям грудної клітини та спини.

Всі броньовані жилети можна умовно розподілити на 3 типи, які позначаються як:

  • м’яка броня;
  • напівжорсткі варіанти;
  • жорсткі елементи.

М’яка броня представлена гнучкими захисними пластинами, що дозволяють забезпечити захист тіла від пістолетних набоїв та легкої зброї. Від пострілів з гвинтівки така модель жилета навряд чи збереже. Захисні жилети такого виду використовують патрульні та особи, які мають носити захисні елементи під одягом.

Напівжорсткі жилети використовують представники правоохоронних органів, та особи, робота яких потребує додаткового захисту. Найвищий рівень дозволяє отримати жорсткий бронежилет, що в своєму складі має металеві або керамічні плити. Вага такого обладунку може сягати 10 кг, а товщина плит – близько 6 мм.

У залежності від моделі та класу спеціального засобу захисту усередині чохла розміщені спеціальні пластини, розташовані в один чи декілька шарів. У якості захисних елементів можуть використовуватися плити різного розміру, виготовлені з:

  • металів;
  • керамічних матеріалів;
  • балістичних тканин.

Металеві пластини виготовляють з титану, карбіду бору чи кремнію, сплавів алюмінію або сталі. При виготовленні керамічних пластин використовують складні компоненти, що складаються з композитних матеріалів та пластику. Такі плити мають невелику вагу, але при цьому досить надійно захищають людину, що протистоїть супротивнику, озброєному автоматом чи гвинтівкою. Плити з балістичних тканин легкі та пластичні, але їх ступінь захисту від зброї мало підходить для використання у бойових умовах.

Головні вимоги до вибору бронежилета

При пошуку найбільш відповідного варіанту захисного обладунку слід орієнтуватися на захисні характеристики та технічні параметри виробів, що певною мірою будуть залежати від типу плит, використаних при виготовленні захисного обладунку.

Так, броньовані жилети класу І?ІІ дозволять уникнути уражень м’яких тканин тулуба при пострілах з пістолета. Вага таких засобів невелика (приблизно 4 кг), що досягається використанням легких та міцних тканин (кевлару чи поліетилену).

Для надійного захисту від куль автоматів, калібр набоїв яких сягає 7,62 мм, треба обирати жилети класу ІІІ. За умови використання супротивником набоїв зі свинцевими сердечниками варто купувати бронежилети IV класу, які доповнено керамічними або металевими вставками.

Придбати якісний броньований жилет з плитами, які допоможуть захистити найуразливіші частини тіла від куль автоматів та уникнути травматичних розривів тканин внаслідок влучання металевих уламків боєприпасів інших видів, можна в інтернет-магазині Арсенал Патріота.

У наявності та з доставкою до покупців з різних міст та районів України комплекти плит з різними характеристиками: від ультралегких до посилених. Для швидкого пошуку передбачена можливість встановлення певних параметрів. У каталозі компанії можна також підібрати інші варіанти броні, що здатна зберегти здоров’я та життя у складних умовах бойових дій.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також