Які небезпечні добавки можна зустріти у кормі для тварин?

62
0

Сухий корм – найпопулярніше харчування, якщо йдеться про годування таких улюбленців як собаки та коти. Але, як і будь-який багатокомпонентний продукт, він може містити небезпечні добавки з мінімальною поживною цінністю.

На які підозрілі інгредієнти варто звернути увагу при виборі котячого або собачого сухого корму?

Перелік небезпечних, шкідливих чи непоживних добавок

Харчові добавки використовуються з давніх-давен – тільки раніше це були натуральні консерванти, прянощі та інші природні компоненти, які допомагали продовжувати збереження їжі. Сьогодні ж використовуються продукти хімічної промисловості. Це різні емульгатори, нехарчові барвники, підсилювачі смаку і не лише.

На жаль, зовсім без харчових добавок, особливо консервантів та антиоксидантів не обійтися, адже корм для тварин швидко псуватиметься. Уважно читайте склад, щоб переконатися, чи в ньому немає наступних компонентів:

  • Антиоксиданти та консерванти. ВНА – бутильований гідроксианізол або ВТА – бутильований гідрокситолуол (небезпечніший ВНА). ВНА та ВТА вважаються канцерогенними речовини, тому можуть провокувати онкологію. Також до цієї групи належать пропіленгліколі, етоксихіни і т. д. Їх вплив на організм тварини ще докладно не вивчено, але ветеринари та дієтологи наполягають на тому, щоб у кормах використовувалися натуральні антиоксиданти (вітаміни, розмарин та ін.).
  • Гексаметафосфат натрію. Ця добавка, згідно з інформацією Міжнародного журналу токсикології, може викликати подразнення шкіри, порушення роботи системи виділення і навіть затримку росту організму.
  • Штучні барвники. Знайти їх можна не лише в їжі для людини, а й у котячих та собачих кормах. Дослідники дійшли висновку, що для організму людини (особливо для дітей) барвники небезпечні порушеннями концентрації уваги та алергією. Найнебезпечніші барвники для людини та тварин – Red 40, Yellow 5 та Yellow 6. У перерахованих барвниках міститься бензиден – саме він і небезпечний своїм канцерогенним впливом.

Яких добавок не варто боятися?

Не обов’язково всі добавки зараховувати до потенційно небезпечних. Частина з них цілком безпечні та навіть корисні. Наприклад:

  • Таурин. Найчастіше таурин зустрічається у кормах для котів – для них це важлива речовина. У собачих кормах таурин не є обов'язковим, але також може входити до складу. Попри те, що таурин застосовується при виробництві енергетичних напоїв, він може мати заспокійливу дію.
  • Пробіотики та пребіотики. Ці добавки покращують травлення та стабілізують баланс речовин у кишківнику. Наприклад, один із найпопулярніших пребіотиків – звичайний цикорій, той самий, з якого готують відомий корисний напій.
  • Дріжджі. Причому в кормах для тварин містяться зовсім не ті дріжджі, з яких ми печемо хліб і здобу. Це можуть бути спеціальні харчові або пивні дріжджі, які багаті на вітамін В та ферменти, що стимулюють травлення.

Читаючи склад корму перед покупкою, дуже важливо помітити в ньому наявність шкідливих добавок, щоб не допустити шкоди для організму кота або собаки. Разом з тим варто розумітися на корисних добавках, адже далеко не все шкідливо і небезпечно.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також