Яку їжу не любить мозок

15
0

Ми вже добре знаємо, що жирна морська риба (особливо дика, а не вирощена) - лосось, форель, скумбрія, сардини, оселедець - це відмінне джерело поліненасичених жирних кислот, які дуже любить наш мозок.

До речі, він і сам переважно складається з жиру, тому будь-яка дієта, де зовсім немає місця жирам - не найкращий вибір для нашого “центру управління”. До цієї корисної компанії також можна додати горіхи (знову ж, рослинні жири) та різнокольорові ягоди, що містять антиоксиданти та флавоноїди.

А які продукти є шкідливими для мозку?

Маргарин, спреди, фростінг (їстівна прикраса для тортів) разом із різноманітними снеками.

Можна знайти багато інформації про те, що трансжири негативно впливають на судини та серцеву систему, а нещодавно в американському журналі “Neurology” опублікували статтю про спостереження за літніми пацієнтами, в результаті яких було встановлено, що люди з більш високим рівнем елаїдової кислоти (один з поширених трансжирів) у крові, частіше страждають від деменції.

Алкоголь

Один бокал вина або пива навряд чи наробить шкоди вашій свідомості, проте, треба враховувати, що етиловий спирт безпосередньо впливає на комунікаційні шляхи мозку. Чим більше людина п’є, тим важче їй обробляти інформацію чи щось запам’ятовувати. Крім того, алкоголь - це депресант і після короткого покращення може погіршувати настрій.

Солодкі газовані напої

Якщо ви хочете зберегти розум гострим та швидким у поважному віці, позбудьтеся солодких газованих напоїв у своєму меню. Дослідження довели, що ті, хто вживає багато газованки, солодкого чаю та іншіх підсолоджених рідин, більше ризикують отримати проблеми з пам'яттю. Ці напої, навіть з “корисною” фруктозою, можуть провокувати фізичне зменшення деяких частин мозку.

Що стосується інших підсолоджувачів, то й тут не треба розслаблятися: згідно з досвідом вчених, одна банка дієтичного напою на день майже у тричі підвищує ризик розвитку деменції та інсульту. Дослідники вважають, що звинувачувати у цьому треба саме підсолоджувачі.

Картопля фрі та інша смажена їжа

Люди, що споживають багато смаженої, переробленої їжі, зазвичай, гірше справляються з тестами, які міряють розумову активність. Скоріш за все, причина - внутрішнє запалення, що викликає саме смажена їжа; воно порушує кровоносні судини, внаслідок чого погіршується постачання крові у мозок.

А якщо згадати про такі смаколики, як, наприклад, пончики - то це подвійна шкода для здоров’я мозку: смажене тісто з білої муки містить трансжири та ще й велику кількість цукру. Судини страждають від усіх цих компонентів!

Білий хліб та білий рис

Рафіновані вуглеводи, навіть не солодкі на смак, можуть сильно підвищити рівень цукру в крові. Після цього піку настає спад, і людина почувається втомленою, погіршується концентрація уваги.

Учені вважають, що завелика кількість простих вуглеводів може провокувати хворобу Альцгеймера, особливо у генетично схильних людей. Корисніше перейти на хліб з борошна грубого помелу, коричневий рис та цільнозернові макаронні вироби.

Червоне м’ясо

Містить багато насичених жирів, що погано впливає як на серце, так і на мозок. І знову небезпека криється у розвитку внутрішнього запалення судин при вживанні багатої кількості червоного м’яса. Кращими джерелами білку будуть риба, нежирна птиця та бобові.

Редакторська група сайту Медправда звертає вашу увагу на те, що всі рекомендації щодо підтримання здоров’я мозку, відповідають основним правилам здорового харчування. Виконувати їх зовсім не так важко, а користь ви відчуватимете усе життя. Будьте здорові!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також