Яким має бути правильний тиск у зимових шинах

21
0

Контроль тиску в шинах є одним із ключових правил безпечної їзди, якого повинні дотримуватися автомобілісти.

Рівень тиску безпосередньо впливає на те, як автомобіль поводитиметься в дорозі. Особливо актуальним питання безпеки стає в зимовий час, коли кліматичні умови є додатковими перешкодами.

Чому так важливо стежити за тиском у колесах

Правильно накачані шини створюють щільне та стабільне зчеплення з дорожньою поверхнею. Пляма контакту має широку площу і формою наближається до прямокутника зі округленими кутами.

Якщо тиск недостатній чи надлишковий, змінюється форма контактної області, зміщується навантаження на протектор, спотворюються їздові характеристики покришки. За найгіршого збігу обставин проблеми з тиском призведуть до створення аварійної ситуації.

Для вимірювання тиску у шинах використовують прилад манометр. Він може бути механічним чи електронним. У жодному разі не варто намагатися визначити ступінь накачування «на око». Якщо відхилення від норми буде серйозним (у районі 30%), це вдасться виявити. Однак для тонших нюансів (10-15%) необхідний прилад. Експерти кажуть, що перевіряти тиск у колесах потрібно як мінімум раз на 2 тижні, а краще щотижня. Позачергова перевірка потрібна перед початком тривалої подорожі або при різкому стрибку температури повітря (при зміні сезонів).

Неправильний тиск небезпечний не тільки для водія, його пасажирів та всіх учасників дорожнього руху. Він також згубно позначається на самих шинах та автомобілі:

  • асиметричне зношування протектора;
  • надто швидке стирання компаунду в окремих ділянках та швидкий вихід з ладу навіть нових шин;
  • при недостатньому тиску підвищується витрата палива;
  • при надмірному – з'являється ризик того, що автошини луснуть прямо в процесі їзди.

Неминуче страждає акустичний та механічний комфорт – перекачані шини починають шуміти, посилюється вібрація. Навпаки, недокачані, стають занадто м'якими і на них складно проходити ями, вибоїни і нерівності. У будь-якому випадку значно знижується стійкість автомобіля до аквапланування, уповільнюється реакція коліс на команди керма, збільшується довжина гальмівної дистанції.

Яким має бути правильний тиск

Щоб гума завжди була в повній готовності, автовласнику варто враховувати всі фактори, що впливають на колеса:

  1. Температура повітря – при її підвищенні зростає рівень тиску. Експерти зазначають, що зміна на 8 градусів у будь-який бік впливає на те, що тиск відповідно змінюється на 0,1 бар (одиниця вимірювання тиску).
  2. Те, як розподіляється вага авто, пасажирів та вантажу по осях – при накачуванні шин потрібно враховувати, що вага розподіляється нерівномірно.
  3. Загальний рівень навантаження – велика кількість пасажирів та вантажу призводить до того, що автомобіль «просідає». Це означає, що тиск у його шинах має бути збільшений.
  4. Розмір колісних дисків - тиск потрібно регулювати відповідно до типорозміру шин і дисків.

На щастя, всі необхідні розрахунки вже виконані, їх залишається тільки знайти та дотримуватись. Оптимальні параметри тиску можна побачити в посібнику з експлуатації авто, а також на самому транспортному засобі. Дані вказані на кузові, внутрішній стороні лючка бензобака або на стійці дверей з боку водія.

Іноді фахівці рекомендують накачувати шини більше за норму (на 110-115%), якщо йдеться про підготовку до довгої поїздки.

Подбайте про свою безпеку, а інтернет-магазин GUMA.ua подбає про те, щоб ви отримали покришки відмінної якості. У нашому каталозі найкращі шини від всесвітньо відомих виробників. Зручна система автоматичного підбору дозволить максимально швидко знайти ідеальну модель для будь-якого транспорту та різних умов експлуатації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також