Який інгалятор вибрати?

44
0

Сезон грипу та застуди в самому розпалі. Інгалятор - це пристрій, що використовується для розпилення ліків. В аптеках можна придбати небулайзери двох типів: компресорні (пневмо-поршневі) і ультразвукові.

Пневматичний інгалятор використовує стиснене повітря (компресор) для створення аерозолю, тоді як ультразвуковий інгалятор використовує ультразвукову енергію з частотою коливань 1-2 МГц, яка генерується спеціальним апаратом.

Що слід враховувати при виборі небулайзера?

Пневматичний небулайзер може використовуватися дорослими і дітьми з перших днів життя. Все, що вам потрібно, це правильно підібрана маска (зазвичай в комплект інгалятора входять дві маски: маленька для дитини і велика для дорослого).

Ультразвуковий небулайзер може використовуватися дорослими і дітьми старше одного року (в комплект також входять два типи масок). Ознайомтеся з доступним асортиментом в магазині медтехніки в Києві.

Який препарат буде вводитися за допомогою інгалятора?

За допомогою компресорного інгалятора (пневмо-поршневого інгалятора) можна вводити такі ліки, як

  • бронхолітики;
  • муколітики (препарати для розрідження густих і липких виділень);
  • фізіологічний розчин в різних концентраціях і з різними добавками.

Ультразвуковий інгалятор, з іншого боку, використовується для введення: 0,9% фізіологічного розчину і муколитиков.

Технічні особливості інгалятора

MMAD, або середній розмір часток аерозолю: це значення має бути якомога менше, але не менше 1 мкм і не більше 5 мкм. Це гарантує, що ліки потраплять туди, куди треба, тобто в бронхи, бронхіоли і альвеоли, а не тільки в ніс і горло.

Мертвий об'єм: кількість рідини, яке залишається в контейнері з ліками, тобто втрати. Величина повинна бути якомога менше, менше 0,5 мл.

Режим роботи: Компресорні інгалятори працюють в переривчастому режимі, інакше компресор може перегрітися. Якщо ви плануєте робити інгаляції кільком людям по черзі, шукайте інгалятор з максимально тривалим режимом роботи. Ультразвукові інгалятори також є хорошою альтернативою, оскільки вони працюють в безперервному режимі (якщо ми доливаємо ліки, вони працюють, поки не розрядиться батарейка).

Витрата, або продуктивність компресора: мінімальний показник для компресора - 8 л / хв. Оптимальне значення становить 13 л / хв - 16 л / хв. Кращими будуть ті, у яких продуктивність не менше 10 л / хв.

Розширені можливості пошуку: термін гарантії, обсяг, ціна і зовнішній вигляд.

Для більшості пристроїв гарантія не поширюється на змінні деталі, такі як маска або кабель, що з'єднує компресор з небулайзером. Однак вони досить дешеві, щоб їх можна було легко купити (у кожного повинна бути своя маска).

Ультразвукові інгалятори коштують дорожче, але вони практично безшумні, що може бути підставою для їх використання дітьми та дорослими, яким не подобається шум компресора.

На ринку представлено безліч пневматичних інгаляторів, корпус компресора яких нагадує іграшки та героїв мультфільмів, що має спонукати дитину до інгаляції.

Технічні параметри інгаляторів дозволяють створити оптимальні в вашому випадку умови для ефективної інгаляції. Задайте собі ще кілька важливих питань: які ліки, для кого і т.д., і виберіть кращий варіант для вас або вашої дитини.

Стаття не повинна розглядатися як фармацевтична консультація. Будь ласка, прочитайте буклет перед прийомом будь-яких ліків і проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, якщо у вас виникли питання.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також