Японська радіація досягла Європи

24
0

Радіаційна хмара з Японії досягла Західної Європи. Щоправда, поки дози радіації, занесені в Європу з японських островів, мінімальні і не становлять жодної загрози здоров'ю.

Згідно з даними Інституту протипроменевого захисту та ядерної безпеки Франції, викинуті в повітря АЕС "Фукусіма-1"радіоактивні елементи протягом найближчих днів повинні опуститися з півночі на південь і досягти берегів Північної Африки.

Однак сліди присутності заражених частинок в повітрі будуть спостерігатися ще довго.

У середу, близько 16.20 за місцевим часом (9.20 за Києвом) було зафіксовано задимлення над третім енергоблоком. Про причини задимлення не повідомляється.

Відразу після того, як над блоком став підніматися стовп чорного диму, компанія ТЕРСА (яка ліквідує наслідки аварії на АЕС) повідомила про евакуацію персоналу з першого, другого, третього і четвертого енергоблоків.

При цьому представники компанії повідомили, що не мають у своєму розпорядженні достовірної інформації про те, чи мало місце загоряння в третьому енергоблоці.

24 березня також стало відомо, що досить високу дозу радіації при проведенні робіт на АЕС "Фукусіма-1" отримали, за останніми даними, 17 співробітників. Вони зазнали опромінення понад 100 мілізіверт на годину, повідомили представники компанії.

Троє з них отримали дозу радіації у 173-180 мілізіверт на годину. Двоє із службовців були госпіталізовані після попадання на шкіру радіоактивних елементів.

Загалом, як стверджують експерти, найгірше з аварією на АЕС "Фукусіма"вже позаду - почалося зниження температури в пошкоджених реакторах станції. До того ж вдалося уникнути ядерного вибуху, а викид радіації зі станції не перевищив 20% від рівня викиду Чорнобильської АЕС в 1986 році.

Руйнівний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. Він викликав цунамі заввишки десять метрів. За останніми даними поліції, кількість загиблих сягнула 9,7 тисячі, понад 16,5 тисячі пропали безвісти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також