Японці другу річницю гігантського цунамі проведуть в жалобі

8
0

Рівно два роки тому руйнівні землетруси і цунамі спустошили північно-східне узбережжя Японії.

Жалобні заходи, присвячені пам'яті жертв стихійного лиха, пройдуть у понеділок по всій країні.

В основний церемонії, яка відбудеться в Токіо, візьме участь прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і всі члени його кабінету. Хвилина мовчання буде оголошена о 14:46 за місцевим часом (07:46 за Києвом) - в той момент, коли 11 березня 2011 року в країні відчули перший підземний поштовх.

Упродовж минулого тижня вся Японія вже згадувала про національну трагедію, яка стала найбільшою за всю післявоєнну історію країни. Більшу частину ефіру національних телеканалів зайняли спеціальні передачі з розповідями про людей, які пережили удар стихії, про долю біженців і про життя постраждалих районів. Відновлювальні роботи там все ще далекі від завершення і, за оцінками місцевої влади, можуть зайняти від 3 до 15 років.

Серед основних проблем - повільне відновлення зруйнованої інфраструктури і сильний відтік населення. Після стихійного лиха вже більше 72 тисяч людей вважали за краще залишити три найбільші постраждалі префектури - Міягі, Фукусіму та Івате. Багато з тих, хто залишився, відчувають проблеми психологічного характеру.

У місті Рікудзентаката (префектурі Івате) на узбережжі Тихого океану урочисто встановили пам'ятник "дереву надії" - величезній сосні, яка дивом встояла після удару цунамі і стала для мільйонів японців символом відновлення країни.

Підземний поштовх магнітудою 9,0 в Тихому океані біля північно-східного узбережжя головного японського острова Хонсю став причиною численних руйнувань і викликав хвилю цунамі, висота якого на окремих ділянках досягала 40 метрів. Стихія знищила цілі міста, а також призвела до аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також