Ілдика Орос у Брюсселі: "Порошенко зрадив угорців Закарпаття"

15
19

10 жовтня у Брюсселі, в приміщенні Угорського культурного інституту, відбувся "ІІІ-й День Закарпаття".

Однією з головних тем форуму стало обговорення закону про освіту, прийнятого в Україні. Учасники стверджували, що Україна дискримінує угорську національну меншину на Закарпатті.

Зокрема Ілдика Орос, президент Товариства угорських педагагів Закарпаття (KMPSZ) у інтерв'ю угорському телеканалу М1 заявила:

- Президент України Петро Порошенко підписав закон про освіту, тому в регіоні створюється нова ситуація. Насправді Порошенко практично поклав крапку у компромісі та зрадив закарпатських угорців.

Нагадаємо, що у 2014 році кандидат у президенти П. Порошенко пообіцяв захищати та відстоювати права угорської національної меншини на рівні держави. Зокрема підписав відповідну декларацію з головою KMKSZ Василем Брензовичем.

За словами Орос, на нещодавних позачергових зборах KMPSZ прийняли петицію до української влади з 4 основними пунктами: по-перше, відновити функціонування попередньої системи освіти, забезпечуючи навчання угорською мовою в дитячих садах та школа. По-друге, реформувати українську освіту таким чином, аби вона сприяла розвитку учнів, які є не українцями. По-третє, відновити випускні іспити з угорської мови і літератури, і нарешті залучати фахівців нацменшин в прийнятті будь-яких освітніх рішень.

Угорська делегація в Брюсселі каже, що намагається зробити все можливе для відновлення прав нацменшин в Україні.

Коментарі

СЗ
Студент ЗУПІ

Валері ("сегодня у института проблемы с набором студентов"). Ви б зайшли в цей інститут для початку. Це реальний інститут, на відміну від задрипаних вітчизняних "вишів", які є осередками хабарництва та фабриками липових дипломів. В Закарпатському угорському педагогічному інституті ім. Ференца Ракоці ІІ взагалі нема хабарів, там просто неможливо уявити, аби студенти йшли на сесію із заліковкою, набитою зеленими купюрами. Може, саме через цей факт наш інститут викликає таку ненависть у інших?

Z
Zoltan

Що за 30-и чемось міліонна держава, котру можуть развалити 150 тисяч угорців :) Як мінімум дуже слаба :( Думйте перед тим, як піддаватись київскої пропаганди, котра має завдання забути про офшори, про корупціі, про рошен, про стіну за 40 мілліардів...

5
5555

Ілдіка Орос хай пілікає в Угорщині.

Д"
До "угорця" 19:04

Якщо ви володієте українською мовою, то чого ж не почитаєте статтю 7 Закону "Про освіту", а ведетесь на верески угорсько-фашистських радикалів? Чому дійсно не покажете світу відео або привезить на прес-конференцію громадян Угорщини, які не володіють угорською мовою через те, що з дітячого садочка-школи-ВУЗу їм не надають можливості вивчити мову країни? Дійсно не хочеться згадувати бридку історію Угорщини про те, що найбільш затятими пособниками і соратниками гітлерівських фашистів були угорці, і що в Закарпатті саме угорці були зліші і більш жорстокими, ніж німці. Але так виходить, що німці покаялися і виплатили всім постраждалим країнам контрибуцію, а угорці відсиділися в сторонці, і знову поводяться гірше самих СВОЛОЧНИХ радикалів. Загрожують Україні санкціями, загрожують гальмувати всі рухи України в Європу, а угорці українські це підтримують. Ви, бува, не оxeрелі?

*
*****

Ілдика з розумним видом говорить повну нісенітницю)

Л
лалалалала

Немає національності русин. Це старий етнонім всіх Українців від сяну й до дону. ТАк смішать ті проплачені клоуни як хочуть довести шо вони русини а не українці.Як попугаї- все за методичкою)) Як вони розстрояться коли узнають шо русинами були і львівські і києвські і харківські, і навіть на кубані))) І Львівські і закарпатські русини ходили і ходять в одні церкви, говорять однією мовою з регіональними діалеками і є однієї словянської крові... Правда зараз прибіжить який мадяр і під видом тіпа "місного" почне доводити шо мадяри нам ближче з їхньою циганською мовою, другою церквою, азіатським походженням, традиціями і тд і тп.

Б
Бачі

Навчаючись та працюючи з мадярами, Я завжди дивувався, чому вони трохи тупесенькі, а це просто вони недосконало володіли ( українською(російською) і тому не мали можливості нормально інтегруватися у колектив.

З
Зритель

К Абу хусейну буфер между россией и ес и если этот буфер рухнет будет граница между германией и россией для начала а потом португалия станет краем рф по заветам сталина у русского мира нет границ

АХ
Абу хусейн

До Зритель,,,не скажите у планах що буде з Україною?

З
Зритель

для наивных венгров скажу весь мир уже поделили еще 1988году и в планы немецких американнских французких английских еврейских елит возникновение великой венгрии не входит а орбан хорошо устроился и у меркель деньги берет и у путина вот и старается

У
угорець

Саме цікавіше коли нам угорцям кажуть ви не володієте державною мовою на російській :)

В
Валера

Госпожа Орос ведёт себя абсолютно предсказуемо. Ничего другого ждать от человека, который сидит на венгерских траншах, ждать не приходится. Эти деньги из Будапешта на содержание госпожи Орос и института идут В ГЛАВНУЮ ОЧЕРЕДЬ потому, что местная молодёжь НЕ ЗНАЕТ УКРАИНСКОГО ЯЗЫКА. Даже сегодня у института проблемы с набором студентов. А когда молодые люди будут знать украинский язык, то большинство из них пойдут не к госпоже Орос, а в университеты и институты с авторитетом. Вот госпожа Орос и беснуется, и ФАКТИЧЕСКИ требует от Порошенко, чтобы граждане Украины и дальше не знали украинского языка. Госпожа Орос, в Венгрии есть граждане Венгрии, которые не знают венгерский язык? Конечно, НЕТ. Вот и выходит, что для Вас ничего другого, только бизнес, только деньги. И никак не интересы детей.

Д
ДЮЛО

ВОНА СПРАВЖНЯ IRON LADY, ЇЇ В ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, НАВЕЛА Б ПОРЯДОК В ДЕРЖАВІ, ЯК ВОНА ЦЕ ЗРОБИЛА В ІНСТИТУТІ БЕРЕҐСАСА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Р
Русин-читач

Ілдіко Орос переживає не за якість освіти угорських шкіл,а за фінансові транші,які може втратити.Чиновники з мкс не розуміючи сутності нового закону про освіту, спровокували дипломатичну кризу.Якість освіти в угорських класах дуже низька.Ці діточки не можуть себе реалізувати ні в Угорщині ні в Україні.Звертаюся до всіх,будьте взаємно стриманими і культурними,бо ми всі закарпатці - ми найкращі.

ДО
До Олени

Якщо Ви корена закарпатка то так не думали .

ДR
до Rod Stewart

Мадяре. Ніколи Закарпаття не було землею мадяр. Тут зажди жили русини-українці. А ви прийшлий народ тут. І ніколи більше 20 відсотків населення не складали. Мадяр будучи прихвостнем нацистів втратив ці території навічно. Такшо Все правильно написано.

RS
Rod Stewart

Ви укрофоби хворі на всю голову . Тому і маєте проблеми на сході. Вас сношають а ви тішитеся своїми вишиванками та голим патріотизмом. Кому , мадяри заважають? Чемодан- вокзал це про вас, це наша земля !

П
Петро

Ілдика точно сепарка з угорським паспортом, тобто по закону іі потрібно лишати громадянства України. По друге, порошенко поступив правильно і угорці Закарпаття його підтримують перебуваючи в коаліції в обласній раді, а брензович алкоголік в пропрезидентській бпп та більшості. Виходить ілдико ще й брехло

О
Олена

Чемодан, вокзал, Угорщина ))

Читайте також