Інтелігенція Мукачева повстала проти Шматька та видихнула з полегшенням через його від’їзд (ФОТО, ВІДЕО)

11
8

Заслужені митці міста над Латорицею розповіли про не надто етичну поведінку приїжджого скульптора та пояснили справжню причину його від’їзду зі скандалом.

Сьогодні, 20 березня, у великому залі Мукачівської міської ради пройшла прес-конференція представників інтелігенції та керівництва міста.

Темою зустрічі було активне обговорення місцевих громадян дій та заяв, зокрема останніх, скульптора Миколи Шматька, який повідомив, що збирається поїхати з Мукачева.

За словами заступника міського голови Михайла Лабоша, місто відкрито прийняло людину-митця, навіть допомагало мукачівцям познайомитись більше з творчістю Миколи Шматька. Але той віддячив наклепом та скандалами, відтак є потреба донести до закарпатців загальну думку творчої інтелігенції.

«Якщо минулого року я спокійно ставився до Миколи Гавриловича, бо не дуже його знав, але критика на нашу адресу була дуже несподівана. Ми всебічно сприяли в тому, щоб людина, яка має якісь творчі амбіції, могла себе реалізувати. Тому виникла така ідея, щоб у центральній частині міста провести виставку скульптур, але вже на виставці у картинній галереї не хотіли мовчати. Всі пам’ятають ту статтю, яка вийшла у місцевій газеті зі словами «я приїхав у пустелю». Вона обурила митців, художників, скульпторів», – розказав Лабош.

Перед присутніми виступив Віктор Дворниченко, який ще кілька місяців тому написав статтю-відгук на заяви та творчість Миколи Шматька.

«У тій статті я змушений був сказати, що ми маємо відстояти право на те, що нам дивитись, що показувати та звідки набиратися духовності», – зазначив Віктор Дворниченко.

Наступне слово отримав мукачівський художник Ельдар Ефендієв, який зауважив, що він не зміг витримати таку критику стосовно закарпатських творців, і теж був змушений захищатися. Тому, невдовзі було опубліковано відповідь Миколі Шматко

Також, він зазначив, що всі скульптури, які плануються виставлятись у місті, потрібні проходити конкурси, але не місцеві, а міжобласні. Тобто, оцінити роботи запрошувати скульпторів з інших областей. Художник Золтан Мичка погодився з словами Ельдара Ефендієва.

Коментарі

P
PriesT

Дивлячись на "повну" залу, складається враження, що творчої інтелігенції і справді в Мукачеві небагато. Видно, що у міської ради немає важливіших справ ніж влаштовувати прес-конференції з приводу відїзду пана Шматька :) Самі ж казали, що він нездара і т.д. Тоді чого стільки показного галасу? :)

М
меріі

КОМУ?????? ця "пресконференція??? Тепер одхристуєтеся от Щматька???!!! А який го хер сюди притяг дебільнутого???? Хто вліпив чудо-урода-Бахкса на могили вохнів??? НЕ ВИ?????

П
побитому

Вже аиписали з коргазу??? Слабо били.. чи поже і не били.???

О
обізнаний

а пан Шматько не думає що те що він просить робиться не за 5-6 місяців, а декілька років. Чи мабуть в нашій державі вже є все крім мистецтва і тому всі мають швидко робити те що він вимагає.

Б
Богдан

Щастя в пути!!!

У
українець

Треба було думати, коли запрошували такого "метра" "прославити" Мукачево та Закарпаття.Яку мету переслідували ініціатори цього грандіозного "проекту" із скульптором.Просто так сам він цього, вочевидь, не планував.Отже щось влада не домовляє....

С
серожа

Ну начались "гонки"на этого полудурка.Но вопрос не в нем.КТО ЕГО СЮДА ПРИГЛАСИЛ?Понятно Балога не большой эстет.но у него есть "радники"с согласия которых он заехал к нам.а теперь не знают как от него избавится

МС
Микола Староста (Жалива)

Да, спочатку Шматьку оди співали, як той покритикував Балогу за невиконання його обіцянок, одразу дружно встали проти нього..

Читайте також