Іршавець віддав державтоінспекції чверть віку

8
3

Про знаменитий сцецзагін ДАІ «Кобра», який є грозою для порушників ПДР, в Україні знають, мабуть, всі водії. А от іршавець Василь Яцура, майор міліції у відставці, свого часу теж був справжньою «Коброю» для порушників Правил дорожнього руху та злочинців на автошляхах Закарпаття...

Повернувшись із лав Радянської армії, Василь спершу працював водієм, а далі навчався у Хустському лісотехнікумі. І весь цей час хлопець мріяв стати справжнім «даїшником». У травні 1988 року мрія Василя Яцури здійснилась--його було зараховано до підрозділу  ДПС Управління Державтоінспекції області.

У ті роки на вулицях і приватного, і державного автотранспорту було порівняно небагато.  Державтоінспектори майже всіх водіїв знали в обличчя, навіть їхні домашні адреси пам′ятали. Інспектори ДАІ контролювали рух автомототранспорту, оформляли дорожньо-транспорті пригоди, контролювали виїзд автобусів із гаражів та їх повернення на місце стоянки. Крім цього, проводили спеціальні рейди, під час яких звертали увагу на технічний стан транспортних засобів, виявляли правопорушників, насамперед водіїв, що сіли за кермо у нетверезому стані. І варто сказати, що такі заходи давали реальні результати.

З часом інспектора Яцуру переводять до Мукачівського взводу по обслуговуванню міжнародних доріг на пост ДАІ №252, який знають, мабуть,  всі мешканці Закарпатської області. Такого водія на Закарпатті, мабуть, немає, який би колись не був зупинений на цьому посту. На посту траплялись  іноземці, особливо поляки, які, виїхавши на наші дороги, погано орієнтувались, займались торгівлею на вулиці і тим самим створювали аварійну ситуацію.  В ці роки був великий потік бувшого у користуванні транспорту з-за кордону, який наші громадяни там купляли і ввозили на територію України. Державтоінспектори серед цих машин  часто виявляли крадені або взагалі без будь-яких документів.
Початок 90-х років для Василя Яцури запам»ятався тим, що  йому доводилось оголяти і навіть застосовувати вогнепальну табельну зброю. В ті роки місто Мукачево славилось рекетирами і частими розборками місцевого криміналітету. Ситуація була настільки напруженою, що був наказ не менше двох працівників ДАІ виставляти на пост.

Далі була служба в спеціальному підрозділі з супроводу міжнародних делегацій та екстрадицій злочинців з-за кордону. Щоб у ньому працювати, працівник міліції мав бути бездоганним у всьому.  Саме таким у міліції себе зарекомендував Василь Яцура.  Йому доручали супроводжувати колони міжнародних делегацій, перших посадових осіб держави, які з офіційним візитом або під час виборчих кампаній  перебували на території області. Багатьом із нас доводилось бачити такі кортежі делегацій у супроводі міліцейської машини з мигалками, коли вони мчать дорогами області на великій швидкості.  Такий супровід повинен забезпечити кортежеві безпечний та швидкий проїзд до назначеного пункту.

Ще більше відповідальності на Василя Яцуру покладалось при екстрадиції злочинців із-за кордону, найчастіше з Угорщини та Словаччини. 

Введення сумновідомих купонів на Україні теж не обійшлося без спецпідрозділу, в якому працював Василь Яцура. Закарпатці навіть не можуть собі уявити всю процедуру доставки купонів із аеропорту Бориспіль на Закарпаття. Прямо з літака йшла погрузка до вантажних автомобілів, які у подальшому в супроводі спецпідрозділу ДАІ без зупинок їхали на Закарпаття.

Майже три роки  Василь Яцура очолював спецпідрозділ «Кобра» по обслуговуванню міста Мукачева, а згодом  і  Хуста. На автомагістралях «Київ-Чоп», «Мукачево – Куровичі» йому доводилось виїжджати на різні дорожньо-транспортні пригоди. У період паводку на Закарпатті витягував він із водяних полонів водіїв, надавав допомогу при евакуації людей із підтоплених населених пунктів. Одного разу навіть спас жінку із хлопчиком, чий     автомобіль хвилею води знесло у річку. Жінка із сином вибрались на дах автомобіля і так пливли течією. В цей час по дорозі їхав Василь Яцура  разом зі своїм товаришем. Вони помітили людей на даху автомобіля, відразу зупинились і почали надавати допомогу. Василь Яцура прив′язав себе і так поліз за жінкою із хлопчиком у бурхливу воду...

На Івано-Франківщині тривалий час невідомою групою скоювались напади на АЗС. Василь Яцура знаходився на чергуванні. Йому зателефонували, що на АЗС неподалік від нього скоєно розбійний напад. Це повідомлення міліціонер спершу сприйняв як учбове. Але,  приїхавши на АЗС, побачив не працівників управління із папками, а справжніх розбійників із автоматами! Йому довелось навіть оголювати зброю, щоб затримати злочинців. У подальшому слідчими працівниками було виявлено у членів цієї злочинної групи  8 кг. золота, яке вони награбували від людей.

У 2012 році майор міліції Василь Яцура, передавши свій досвід молодим державтоінспекторам і прослуживши 24 роки у службі ДАІ, пішов на заслужений відпочинок.

Цими днями легендарний «даїшник» святкуватиме своє 50-річчя. З цієї нагоди особовий склад, рада ветеранів та пенсіонерів Іршавського райвідділу міліції щиро вітають ювіляра, зичать йому міцного здоров′я, достатку, родинного затишку, злагоди і довгих років щасливого життя.                                          

Коментарі

В
Вітка

Пане, Іршавський, мій заголовок змінили, професіонали на кращий і за результатами "іршавчанин" став "іршавцем .

І
Іршавський

Вітко, такого слова як "Іршавець" неіснує!, є Іршавчанин!

П
патріот

А чого не дотяг іще один рік, до 25 років вислуги ??? Щось підозріло він пішов, не буде мати повну пенсію...

Читайте також