Історія закарпатського рятувальника, який здійснив близько 200 пошукових операцій в гори (ФОТО)

35
0

Дмитро Балажук присвятив 11 років роботі у гірському пошуково-рятувальномму відділенні на Рахівщині. Спочатку він був водієм, а пізніше - начальником підрозділу.

Історію про розповіло головне управління ДСНС України в Закарпатській області.

«Для мене це не просто робота, а покликання. Гори треба любити, треба бути їх шаленим фанатиком, адже пересічна людина цього робити не зможе. І найбільше мене надихає, коли я бачу, що потерпілий живий, а далі вже справа за нами: обігріти та за потреби надати першу медичну допомогу».

У Дмитра були випадки, коли заблукалого туриста охоплював відчай і зневіра. Натомість герой нашої розповіді намагався телефоном заспокоїти та обнадіяти його.


«Подекуди був вимушений і неправду казати, до прикладу, що ми будемо через 20 хвилин, можливо трохи запізнимось, але ми вже в дорозі до вас. Таким чином я забезпечував ще й свого роду психологічну підтримку, постійно зберігаючи зв’язок. Усе задля того, аби людина не пішла з точки».

Гірський рятувальник згадав один яскравий випадок, коли в прагненні підкорити Говерлу турист-іноземець заблукав і, пробувши у зимових Карпатах лише декілька годин, був ладен попрощатись із життям. Він навіть передзвонив родичам наостанок, адже не мав надії на порятунок. І яка ж була радість чоловіка, коли той почув звук сигнальної ракети.

Від себе Дмитро радить усім туристам, зокрема і досвідченим, обов’язково реєструватися:

«По-перше, це безкоштовно», – наголошує він. – «По-друге, ми надамо рекомендації щодо погодних умов, одягу, спорядження та наявності зв’язку в тих чи інших місцях. По-третє, на випадок біди наші фахівці будуть приблизно знати ваше місцезнаходження».

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також