Історичні кадри Закарпаття під владою Чехословаччини (ФОТО)

42
8

У мережі опублікували цікаві, рідкісні світлини життя Закарпатської України під владою Чехословаччини у 1919-1938 роках.

Після поразки у Першій світовій війні Австро-Угорська імперія розпалася на кілька держав. Українське Закарпаття опинилося в особливо складній ситуації. Майже тисячу років воно перебувало під владою Угорщини, яка й тепер заявляла про свої права на нього. Незважаючи на це, українці-закарпатці (русини) прагнули возз'єднатися з УНР та ЗУНР, пише gazeta.ua.

Версальська система призвела до чергового несправедливого розподілу світу, внаслідок якого Закарпаття за рішеннями Сен-Жерменського й Тріанонського мирних договорів 1919 р. було передане під владу Чехословаччини на правах автономії.

Становище українців під владою Чехословаччини, однієї з найдемократичніших країн того часу, істотно відрізнялося від умов життя українського населення під Польщею та Румунією. Разючим контрастом до згаданих держав було те, що в економічній сфері чеський уряд вкладав у населені українцями території більше коштів, ніж вилучав.

У той же час, як це видно зі світлин, Закарпаття зберігало свій колорит у одязі, побуті та системі господарювання.

Коментарі

П
пітьо

смішно читати кукурікання теперішних т.зв. "русинів", а на ділі селюхів-свинопасів, котрим щі дотепер свербит мадярський пендрик.

З
Закарпатець

русини русинами, спорити не буду. но ай бо не кривте душов. на кого ми, закарпатці, найбільше похожі!? на мадяр? на чехів? поляків, москалів, чи румунів? та нєт. думаю, що з Українов найбільше общого. так шо давайте не треба "при чехах", "при мадярах". ми боли лиш їхніми подданими і всьо. не розводьте і без того накальонну обстановку.

Ц
ЦІМБОР

яка щи "закарпатська україна " ? ЦЕ фотографії з автономного краю "Пудкарпатська Русь " яка була складовою Чехословаччини. Нетреба обманювати народ і вивітрювати його історію .

Ц
Центровський

Вот то файнi часи боли. Бабки моi нахвалити чехiв не можуть. Дякуеме Сталiнови шо нас приеднав до "гасударства рабочiх i крестьян" гута би но побила.

1
1232

золоті були часи всі хто помнить так кажуть.

ДР
До русына

Не пиши фигню мадяры с русынами 1000 лет в нормальных отношениях, а вот украина делает конфликт между мадярами и русынами

КН
Ко написав йсю херню?

Які укаїнці у тот час?Шо ви туй пишете? Шо за стаття кончена? Нико нияку Україну не хотів. Чого людям мозги заливаєте? Закарпаття усе хотіло автономії і получило при Чехословаччини. Учіть історії.

Р
Русин

Що ви пишете??? Які українці??? Учіть історію!!! На Подкарпатській Русі жили і живуть сллвяни - русини!!!.....І вони не прагнули у 20-х і 30-х роках ХХ століття об'єднатися з українцями по той бік Карпат...Питання об'єднання є лише у політиків, які шиють історію білими нитками. При чехах було добре....краще ніж при мадярах, які нас, русинів, ненавидять!!!!

Читайте також