Історик Олексій Філіпов розвінчує легенди про Закарпаття у своїй новій книзі (ФОТО, ВІДЕО)

36
38

Свою нову науково-популярну працю презентував в Ужгороді мукачівський історик, краєзнавець, дослідник та геральдист Олексій Філіпов. 40-сторінкова праця, що вийшла друком ту видавництві «Ліра», містить надзвичайно, а місцями навіть надмірно лаконічно викладені коментарі до 50-ти «фактів» з історії Закарпаття та Ужгорода.

Ці  50 цитат, віднайдених у різних джерелах, дослідник спростовує, називає не фактами, а легендами, а їхніх авторів звинувачує у надмірному захопленні вигадками, казками, у небажанні глибоко вникати у питання, про які пишуть.

На думку автора видання «50 нових легенд про Ужгород і Закарпаття» причина занадто вільного поводження авторами наведених у книзі цитат з моментами історії нашого краю, окрім поверхових знань, незнання мов оригінальних документів, генеалогії, геральдики, небажання чи невміння працювати у архівах, є ще й те, що зараз історію пишуть не «історики, а політологи».

         

А на думку автора у суспільстві існує певне «ідеологічне замовлення» від сил, що представляють титульну українську націю на нинішній території Закарпаття, а також вплив Галичини й тамтешніх істориків. Про це Олексій Філіпов згадує і у передмові до книги: «…найбільшими розповсюджувачами неправдивих легенд про історію Закарпаття є львівські екскурсоводи. Вони з року в рік повторюють власні штучні вигадки у своїх путівниках та екскурсіях.»

Хоча це видання і є продовженням попередньої подібної праці історика «40 міфів про Мукачево», виданої позаторік, однак і у цій праці чимало фактів з історії Мукачева, замку Паланок та його володарів. Найсенсаційнішими із заяв автора можна назвати ті, що грамота Федора Корятовича, яка зберігається у Мукачівському монастирі насправді є підробкою, мукачівська ратуша на 2 роки старіша, ніж заведено вважати і збудована за проектом іншого архітектора, а Августин Волошин після проголошення його президентом Карпатської України, не зрікся своєї присяги, даної раніше Чехословаччині.

На презентації книги автор продемонстрував і свої попередні праці і наголосив, що у них містяться не менш сенсаційні дані, віднайдені ним у архівах у оригінальних старовинних документах, от тільки сучасні історики не надто зважають на явні факти, бо знову ж таки, за словами О.Філіпова, бояться порушити «ідеологічну коньюнктуру» сучасної псевдоісторії.
 

Коментарі

ЯТ
Ячницька, Тетяна Костянтинівна

Шановні друзі! Олексій Філіппов уже давно відійшов у засвіти... Заспокойтеся... А книжочки спробуйте запитати в нашій "Книгарні" (Мукачево) - можливо, ще мають у запасі . Щоб хоч якось розібратися в історії Прящівщини - Лемківщини - а це землі нашого іст. Закарпаття,зверніть увагу на книги Святослава Семенюка "Істория українського народу", "Українські історико-етнічні землі", "Укр. путівник по Словаччині", "Український путівник по Польщі" - тут вичерпна інформація про нашу закарпатську історію від кінця 1-го тисячоліття до н. ери від словенів-русів-русинів-українців й до наших часів, про релігійні та етнічні тертя між етносами нашої території, про те, яки слов'янські племена жили у Вел.Хорватії та які залишилися... Читайте. Без цієї інфи далі нам не можна рухатися! Буде дуже цікаво!

C
Comandante

попередньому коментатору - мальчать, хохлистий пітушок!

ВЗ
все знаю все правий

до Comandante здохни 3.14дарок

C
Comandante

головне - памятати, що місце укрів - біля параші.

C
Comandante

головне - памятати, що місце укрів - біля параші.

К
Купер

До Владислава: ясно, що не ганьба - навіть на одній сторінці - головне пернути в сторону України, щоб смороду побільше...

Е
Еколог

стрьомний дядька якиїсь

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

респект автору,ще не читав книгу, но по інтервю зрозумів що буде багато моментів, які обурюватимуть легендарів тіпа шандора та галицьких нациків.

В
Владислав

а не ганьба розкривати тему на 40 сторінках це шо жарт???? Шо за автор -Альо! може почнемо друкувати наукові роботи сторінок на 5 чи 6 ? Без обід які грунтовні наукові дослідження були проведені? бо так я ще й не таким автором можу бути??? А кіть ся посержу та і не такоє напишу!!!!

К
Купер

Команданте - для ясності - відповім: русин, то українець, але такий добрий, спокійний, як телятко, котрий подобається всім сусідам: мадярам, полякам, словакам, росіянам... а українець - то русин, але злий.

C
Comandante

Розумію Вашу точку зору. вона дуже зверхня, щоправда...закарпатці спали? ні, вони не спали. вони на відміну від бунтарів-галичан були вірними громадянами Угорського Королівства. недаремно названо їх Gens Fidelissima (Найвірніший Народ). а крім того мислили практичними категоріями і замість того щоб різати поляків чи євреїв, віддавали перевагу нормальному життю (навіть якщо не все і влаштовувало в їхній державі, яку більшість із них вважали своєю рідною, данною від народження, а не навязаною. в цьому ми ближчі до швейцарців. прагнення до заможності і стабільності. а галичани більш подібні до німців - підірвані на суперрадикальних ідеях, що й закінчилось страшною різаниною. і посьогодні радикальні сили (будь-якого політичного спектру) не мають ніякої підтримки на Закарпатті. люди повністю інакші ніж на львівщині чи франківщині. повністю. ми - інакші ніж галичани. ми не хочемо творити березові хрести "героям-терористам", ставити памітники бандері за міліони гривень як у львові.

К
Купер

Команданте, за 1000 років що ся зостало од карпатских русинів? На початок 20 ст. не малисьме жодної школи в своїм язику, а вся інтелігенція - то були мадярони, така то була приязнь в тій державі. Галичани 1918 - 1919 роках створили свою державу ЗУНР, як інші народи австро-угорської імперії, і рік криваво боролись проти поляків, большевиків, румунів, на всі фронти. А закарпатці спали в глибокому сні... З галичан треба приклад брати. Найбільше мадяри ся боят того, що закарпатці будуть такими патріотами, як галичани.

C
Comandante

Куперу а тепер позирай на анцяку карту. http://www.historicaltextarchive.com/hungary/map5.gif і не путай галицьких русинів (які то имня продали і стали украдінцями). з карпатськими русинами. подивись уважно на цю карту. і зрозумій що Австро-угорщина це були дві різні країни з своїми законмаи і поняттями. і столиця була не тільки в Будапешті а й у Відні. розумієш про шо я? Закарпаття ж відповідно чітко - 1000 років (чуєш дурню неосвічений?) належало до Угорщини. формально був союз двох держав. але галичина належала саме до австрійської частини і одні до других не пхалися. розумію, що в вікіпедії (сосбливо украдіномовній) про то може й не написано. ну тоді почитай історії центральної європи написані на заході (а не в лемберзі ци кійові) і до тебе дашто дойде.

К
Купер

Команданте, я читаю Вашу маячню, бо весело то все! Позерайте на мапу, де там суть русини: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Austria_Hungary_ethnic.svg

C
Comandante

так подкарпатських русинів зробили українцями в кінці 40 років 20 століття саме під червоними прапорами. то не був добровільний вибір. під совєцькими дулами кулеметів голосували за "приєднання" до україни. так шо нє надо ляля!

БИ
Богдан Ивана Путникового

ВІТАЮ ВСІХ з 93 річницею ПРАПОРА ПІДКАРПАТСЬКОЇ РУСІ!!! Конституція Чехословаччини, прийнята 29 лютого 1920 ввела в ужиток назву «Підкарпатська Русь» і, починаючи з цього часу, таку назву використовувалося у всіх офіційних відносинах і як політичне поняття в міжнародній практиці. 29 лютого 1920 був затверджений герб Підкарпатської Русі - стоячий ведмідь і прапор - синьо-жовте полотнище.

C
Comandante

Куперу: нема шо сказати по суті - не кажи нич. про вибори - все що хотівим повісти - лише те що вибори купляються всюди в україні. але....суть в іншому. беремо закарпаття і найближчих сусідів - львівська і франківська область. вони поголовно проголосували за свободівських фашистів. в закарпатті фашисти набрали пару голосів. маргінали. сексуальних меншин (до яких належать і Олег Диба, Олександр Гаврош і Куцин) - більше ніж їх. відмінність виборчих уподобань доводить існування окремого народу. доля якого в європі. на відміну від упирів-бандерівців.

БИ
Богдан Ивана Путникового

Мерзко читати деякі коментарі, оказуєся, ни было прийшлых мацкалів з красными прапорами, то всьо українціпрокляті винноваті. Добре з російов ци мадярами, а галичани, які у австро-угорщині були русинами- то паскуди? Я Русин, но не "мадярон" і не мацкаль. Помніть будь-те добрі шо на Закарпатті все були русофіли і українофіли, а 99%взагалі пофіг, ош-би жити в мирі й мож заробити дітям на хліб Читайте історію:Карпатська Україна як незалежна проіснувала пару днів, але як автономія - у складі ЧСР - півроку, до того 20 років була автономія (у складі ЧСР) Подкарпатська Русь. При мадярах і 5% того права не було у нашого краю, шо при чехах. А нас опять тягнуть в Угорщину, бо Росія далеко!

К
Купер

Мукачівцю - зараз 2013 рік, а не 1930. Хто хоче будьте собі ким завгодно, але не треба оповідати байки іншим. Покажіт мені на мапі, де суть ті русини? http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://jozefdarski.pl/uploads/foto/7014/775px-austriahungaryethnicsvg.png&imgrefurl=http://jozefdarski.pl/7014-austro-wegry-mapa-etniczna&h=599&w=775&sz=336&tbnid=7Bm5SUFFR9tSzM:&tbnh=91&tbnw=118&zoom=1&usg=__A_yCH4akokMJ60TXyRamadRUZkM=&docid=qmNMfav7Zu8qCM&hl=uk&sa=X&ei=sNwvUc6DBIS1tAbMk4C4BQ&ved=0CD4Q9QEwAw&dur=1869

К
Купер

Команданте, не смішіт людей своєю маячнею... Про вибори: Закарпаття наголосувало на виборах так, що СОРОМНО. Люде голоси попродавали - самі винні...

М
Мукачівець

для Купер 28.02.2013 21:19 80% населення Закарпаття - то українці? Ні! Тільки 5-8% українців! Чому? у 1921 році, згідно з переписом: са. 600 000 русины:372 884 = 62,2% венгры 102 144 = 17,0% евреи 80 059 = 13,4% чехословаки 19 737 = 3,3% иностранцы 14 524 = 2,4% українцями визнали себе 255 чоловік !!!! У 1930 році, знову, згідно з переписом населення в Підкарпатській Русі 1930 року. Всего: 725 340 русины 447 127 (60,9%) венгры 116 548 (15,9%) немцы 13 273 (1,8%) чехословаки 34 032 (4,6%) евреи 91 839 (12,5%) ромы 1387 (0,2%) иностранцы 17 158 (2,3%) в т.ч. русские и украинцы 16 228 (2,2%), из них: русские > ~ 12 170 (1,65%) > українці ~ 4 060 (0,55%) У 1938 році імміграція українців збільшила їх загальну кількість до більше 9 000 тис. Шановний Купер 28.02.2013 21:19, не слухайте брехню про астромічну кількість українців на Закарпатті, і самі її не розповсюджуйте.

C
Comandante

Куперу - перед тим як питати Олексія звідки взявся і за які пенязі - раз ви укрїнець то пропоную повернутись до себе на лани широкополі і туди де реве ревучий. адже там батьківщина українців - з їхньою Коліївщиною і Хмельниччиною, коли трупами єврейських дітей українці заповнювали колодязі. Дозвольте русинам самим вирішувати частиною якого державного проекту бути - європейського чи упирсько-вурдалацького (як вище)і потім плакати, чого українців ніхто не любить. а за що їх любити?

C
Comandante

Куперу: до 1944 року українцями ся чули 2-3% населення Закарпаття. Навіть карпатська укройно то була бутафорія - бо по-перше включала тільки частину закарпаття, а по-друге всі інші партії були заборонені і не могли приймати участі у виборах. тобто людей ніхто й не питав. точно як більшовики в 1917 році. більшість людей їх не підтримували. але людей ніхто й не питав. ну а вже після радянської окупації на протязі вже 60 з гаком років вливають дітям пропаганду про те шо вони українці, при цьому забороняючи русин як поняття. так що наші люди і не мали ніякого вибору. тому й писали і до сих пір в переписах подаються українцями. Може ви себе й чуєте українцями і то ваш свідомий вибір. але більшість дітей доки ходять в школу теж в то вірять - просто за інерцією державної пропаганди. перший виїзд за перевал - і вони починають розуміти, що за перевалом живе інший народ - з іншою мовою, традиціями і амбіціями. дорослі закарпатці знають, що вони не такі-досить подивитись на виборчі результати

C
Comandante

Куперу: до 1944 року українцями ся чули 2-3% населення Закарпаття. Навіть карпатська укройно то була бутафорія - бо по-перше включала тільки частину закарпаття, а по-друге всі інші партії були заборонені і не могли приймати участі у виборах. тобто людей ніхто й не питав. точно як більшовики в 1917 році. більшість людей їх не підтримували. але людей ніхто й не питав. ну а вже після радянської окупації на протязі вже 60 з гаком років вливають дітям пропаганду про те шо вони українці, при цьому забороняючи русин як поняття. так що наші люди і не мали ніякого вибору. тому й писали і до сих пір в переписах подаються українцями. Може ви себе й чуєте українцями і то ваш свідомий вибір. але більшість дітей доки ходять в школу теж в то вірять - просто за інерцією державної пропаганди. перший виїзд за перевал - і вони починають розуміти, що за перевалом живе інший народ - з іншою мовою, традиціями і амбіціями. дорослі закарпатці знають, що вони не такі-досить подивитись на виборчі результати

СС
Сікора Степан Ілліч

Хлопці, уважно прочитайте роботи Філіпова, а потім пишіть коментарі і бажано без ніків, щоб, як казав Грибоєдов "И дур была видна".

К
Купер

Фєді - не удалось зробити закарпатців русскімі - то най вже будуть русинами, аби не українцями. Такий з нього історик, як з козячої гузниці сопілка. Видно, що у нього завдання - ділити українців на догоду інтересам сусідніх держав.

СС
Сікора Степан Ілліч

Респект Олексію. Мало в нас таких добросовісних фанатиків своєї справи, людей, які вміють "доколупатись" до істини, без політичної заангажованності. Більше б таких праць і ми більше себе поважали.

К
Купер

Команданте, національність залежить від того, ким ся чоловік чує, усвідомлює себе, а не від кого походить. Я - українець, мої руські предки жили одвічно на своїй землі. А от звідки ся взяв той клоун від історії - Філіпов? Ше один зайда буде нам розказувати хто ми є? За чиї пенязі? Ше й така реклама?

Ф
Фєдя

Памятаю, як Філіпов, начитавшись русофільських газет 20-30-х рр. ХХ століття, з піною у рота доказував мені, що закарпатці - це РУССКИЕ :) Що про такогог сказати? :)

C
Comandante

Олексій - молодець! Не всім же брехати - комусь треба і правду сказати Куперу - українці живуть за Збручем. за перевалом живуть галичани-волохи. а в Закарпатті реальних українців - 5%, тобто мирні переселенці і особовий склад окупаційних військ.

К
Купер

Міфи-міфами, але чомусь підозріло, що весь негатив автора спрямований проти всього українського і галицького. А сам автор - звідки родом? Йому не подобається, що 80% населення Закарпаття - то українці? Цікаво, а тко то мав би бути? Останнім часом російські, мадярські,а навіть словацькі спецслужби на агентурну роботу в Закарпатті пенязів не шкодують.

3
333

Шановний Олексій, а де можна придбати Вашу книгу про Мукачево.

З
земляк

Олексій толковий мужик, грамотний. Йому б лекції десь на історичному, або в МТІ. Але по-перше, поки в МТІ баксоректор Мигалина, Філіпову ніхто ніяких факультативів не дасть, ібо некорпційноємне це діло)Ну а по-друге, реалії такі. що загалу не потрібні історичні факти, а якраз міфи і легенди. Вони красиві і карще продаються)

9
914

, У час комуністів - патент видавав літературу на 14 мовах і життя кипіло ,справді у всіх сферах життя .Архів слава богу збережено.А галичанський присмак на ЗАКАРПАТТІ ДУЖЕ СИЛЬНИЙ інаробив непоправимої шкоди у церковному і культурному житті.ДИВІТЬСЯ ;1925 рік в УЖГОРОДІ ПРОЖИВАЛИ;ЧЕХИ,ВЕНГРИ,НІМЦІ, ЄВРЕЇ,РУСИНИ ,РУСИНИ ВЕНГЕРСЬКІ,МАЛОРОСИ ,ВЕЛИКОРОСИ, КАРПАТСЬКІ РУСИНИ-цих мало.Галичанського нічого!

P
pfr

но а й йак! у вшыткых бідах винуваті галичани із-за перевалу! і мы, глупі русыны, ныгда бысьмо про сесе не зналы, кібы нам не помоглы наші доброжелатєлі із Велікой Матушкі Росії!! Лем уни годні напысаты нам правыльну історію!

9
914

ПАНЕ ,ФІЛІП,велике прохання ,сказати вашу думку про 1640р. - ЄЗУЇТИ на Закарпатті ! НА вашу чесну думку , чому не судилося , єзуїтському колегіуму стати УНІВЕРСИТЕТОМ , так, як у ВОЛИНІ, Львові,Празі,на Заході і так далі.

М
мукачево

де можна придбати цю цікаву книгу і по якій ціні

СО
Супруненко Олег

Ще не читав, але схвалюю. Філіпов людина "дотошна", любить доколупуватися до дрібних нюансів, і витягати правду, навіть якщо вона неприємна. Це куди корисніше, аніж ліпити міфи, особливо на потребу часу (в цьому найкращі аси ті, що пройшли комуністичну виховну школу - тоді вся історія Закарпаття в них писалася як історія становлення Компартії,тепер - "До і після Карпатської України"). На фундаменті з брехні міцно не збудуєш...

Читайте також