Юний яремчанин розповів як він заблукав на Закарпатті

11
0

17-річному Василеві Микитюку з міста Яремча Івано-Франківської області разом з трьома друзями довелося заночувати на горі Петрос біля села Лазещина Рахівського району Закарпаття 5 січня. У похід з Василем пішли 19-річна Христина Леньо, Володимир Василишин, 20 років, і 19-річний Ян Дроздик.

 

- Збиралися на Петрос на Новий рік, але не вийшло. Тому пішли перед Різдвом, - розповідає Василь. - Ми не заблукали, але не могли зійти з гори через погану погоду. На Петрос вийшли близько 13.00. Випили чаю з шоколадкою. А коли вирішили спускатися, то зрозуміли, що дорогу не знайдемо. Був сильний вітер, нічого не видно з-за туману і снігу. Він відразу замів наші сліди.
 
Через 2 години зателефонували знайомому з Яремчі, який працює в рятувальній службі. Виходили на зв'язок кожні півгодини. Потім вимикали телефони, щоб економити заряд батареї.
 
- Ні їсти, ні пити нічого не було, - продовжує Василь. - Температура на вулиці впала приблизно до мінус 5 градусів. Ми ходили по колу, стрибали, робили зарядку, бігали. Всю ніч не лягали спати. Христина всіх підбадьорювала. Казала, головне - не спати. Паніки не було, бо нас же четверо. І не перший раз в горах.
 
Близько 11.00 наступного ранку рятувальники піднялися з іншого боку гори.
 
- Напоїли нас чаєм, дали поїсти. Потім разом спустилися в село. Уже вдома я відчув, як втомився. Прийняв душ і ліг спати. Але на наступний Новий рік знову підемо на Петрос, - сміється Василь. - Усім, хто йде в гори навіть ненадовго, краще взяти з собою їжу і термос з гарячим напоєм.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також