Ювілейний форум в Давосі розпочався із САМОГУБСТВА

16
0

Сьогодні в Давосі стартує 40-ий міжнародний економічний форум в Давосі.

Що чекати від Давосу

Ймовірно, однією з головних тим стануть останні дії президента США Барака Обами, спрямовані на обмеження свободи діяльності банків. Ці дії потягли падіння котирувань акцій провідних американських і європейських банків, а тому, напевно, не залишаться без уваги.

Одній з найактуальніших тем форуму обіцяє стати обговорення ризиків суверенних дефолтов.

Уряди багатьох країн закачали в національні економіки чималі кошти, спрямовані на стимуляцію споживання й економічного зростання. Не всім вдалося зробити це за рахунок накопичених резервів (як Росії чи Китаю) – багато країн нагромадили багато нових боргів, і останні приклади (Греція, Іспанія, Португалія, Дубаї) свідчать про те, що після подолання "Великої Рецесії" їм варто впритул зайнятися приведенням свого держборгу в розумні межі щодо ВВП. Одним з останніх прикладів тренду стала Японія, чиє повільне відновлення поряд із зростанням державних позик стали причиною перегляду прогнозу щодо її рейтингу аналітиками Standard&Poor`s до "негативного" - вперше за останні 8 років.

Інші заявлені теми – волатильность цін на продовольство, стрибки цін на нафту, боротьба з надмухуванням нових "бульбашок", хронічні захворювання, що підривають продуктивність праці, а також новий, посткризовий і потужний як ніколи раніше Китай.

В останньому експерти Світового економічного форуму, які готували традиційну доповідь напередодні форуму, бачать "колоса на глиняних ногах": на їх думку, темпи зростання китайського ВВП (за підсумками 2009 р. - 8,7%) можуть сповільнитися до 6% і навіть нижче. Причина – надто інтенсивне зростання кредитування, яке розгонює економіку Китаю, але водночасно тягне підвищений ризик нераціонального розподілу капіталу і нових бульбашок на ринках фінансових активів і нерухомості.

Цього року в щорічних зборах в Давосі візьмуть участь близько 2,5 тис. учасників з 90 країн.

Давос і Україна

Головним промовцем на традиційному українському ланчі у Давосі буде екс-кандидат у президенти Сергій Тігіпко. Про це йдеться у повідомленні фонду Віктора Пінчука, який організовує ланч "Quo Vadis, Ukraine?" ("Куди йдеш, Україно?").

Очікується, що перед цим перед гостями ланчу за допомогою "телемосту" з України виступлять основні кандидати Віктор Янукович і Юлія Тимошенко.

Крім того, у дискусії безпосередньо у Давосі (Швейцарія) візьме участь екс-кандидат у президенти Арсеній Яценюк.

Крім того, Фонд Пінчука організовує круглий стіл із питань благодійності, в якому візьмуть участь президент Ізраїлю Шимон Перес, дружина Біла Гейтса Мелінда, засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз та інші.

Скандал

Разом з тим, ювілейний Давоський форум розпочався із самогубства. Знайдено мертвим начальника безпеки економічного форуму в Давосі. За попередніми даними, він застрелився.

За день до відкриття міжнародного економічного форуму в швейцарському Давосі був знайденим мертвим відповідальний за безпеку цього заходу офіцер поліції Маркус Райнхардт. Попередня версія слідства - суїцид.

Райнхардт з 1984 року очолював поліцію швейцарського кантону Граубюнден і мав керувати охороною Давоського форуму. Його тіло знайшли в номері одного з готелів.

За словами місцевих правоохоронців, все вказує на те, що 61-річний Райнхардт наклав на себе руки – застрелився із пістолета. Про мотиви його самогубства наразі нічого не повідомляється. Розслідування інциденту триває.

Виконувати обов'язки Райнхардта з організації заходів безпеки Давоського форуму буде начальник штабу поліції Граубюндена Марсель Сутер.

На Давоський форум прибудуть 2500 делегацій з 90 країн світу. Ювілейна 40-а сесія цього року триватиме з 27 по 31 січня. Як повідомив засновник і беззмінний керівник форуму Клаус Шваб, безпеку забезпечуватиме весь корпус поліції Граубюндена. "Ми і надалі повністю довіряємо службі безпеці (форуму) і віримо в їхню роботу", - заявив Шваб.

 

За матеріалами: УНІАН, ТСН, РБК, УП

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також