Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію

7
0

Кабінет міністрів схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, про це повідомив кореспондент ВВС Україна з засідання уряду.

Проект угоди підтримали одноголосно.

Керівник представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський, який бере участь у засіданні, назвав ухвалення документу дуже важливим і рішучим кроком українського уряду.

Водночас він наголосив, що підписання угоди це не тільки процедура, але цілий політичний процес.

"І ми ще не дійшли до того критичного моменту, щоби сказати, що всі умови виконані, що все, про що ми говоримо від грудня 2012 року, здійснено", - сказав пан Томбінський.

Зокрема він нагадав про умову реформи судової системи в Україні, зміни до виборчого законодавства, боротьбу з корупцією та покращення бізнес-клімату, а також згадав про те, що він назвав "проблемою Юлії Тимошенко".

Але голова представництва ЄС висловив упевненість, "що після таких рішень, як сьогодні, в уряду інших перешкод для підписання угоди не буде".

Ян Томбінський також заявив, що європейські структури, зокрема Венеціанська комісія, відстежуватимуть якість законів, які нині ухвалює український парламент як "євроінтеграційні".

Вигода для України

Відкриваючи засідання, Микола Азаров сказав, що більша частина угоди щодо вільної торгівлі з ЄС є "домашнім завданням" України та вигідним для самої України незалежно від її асоціації з Євросоюзом.

Голова уряду також наголосив, що угода повинна значно полегшити доступ українських товарів на європейський ринок. Зокрема прем'єр заявив, що імпортні мита на українські товари, які експортують до ЄС, зменшать в середньому у 15 разів.

А основні зміни для 99% українських товарів, які постачають до ЄС, відбудуться вже у перший рік підписання угоди, ще до ратифікації угоди країнами-членами ЄС.

Натомість мита для товарів із ЄС до України знижуватимуться поступово, заявив прем'єр.
"Таким чином українські виробники отримають перевагу та зміцнення конкурентоспроможності своєї продукції не тільки на ринку ЄС, але й на ринку третіх країн", - додав Микола Азаров.

Прем'єр-міністр також заявив, що основне зростання, пов'язане із набуттям чинності угоди про вільну торгівлю з ЄС, очікують у сільськогосподарській, харчовій і текстильній промисловостях, металургії та транспорті, а також у сфері послуг.

Зміни можливі

Разом з тим Микола Азаров також наголосив: "Угода не догма, її можна переглядати та змінювати".

Окрім того, за його словами "там немає жодних положень, які б перешкодили розвитку нашої співпраці з Митним союзом".

Голова Кабміну наголосив, що і російський уряд у своїх засадничих документах наполягає на розширенні співпраці з ЄС.

"Саме про це я говорив із керівництвом Росії під час останніх зустрічей", - сказав український прем'єр.

Він також повідомив, що має намір обговорити розвиток співпраці після підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС із білоруською владою.

"Про налагодження співпраці у нових умовах я також особисто говоритиму з керівництвом Білорусі під час офіційного візиту до Мінська, який відбудеться на початку жовтня", - сказав Микола Азаров.

Тим часом біля будівлі Кабінету міністрів відбувся мітинг прихильників громадського руху "Український вибір".

Там зібралися не більше сотні людей, які скандували критичні гасла щодо ЄС. Вони вважають, що приєднання України до Угоди про асоціацію нашкодить українській економіці, збільшить рівень безробіття і лише сприятиме навалі європейських товарів на український ринок, повідомляє BBC Україна.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також