Капітал не знає кордонів

8
0

Виявляється, що Закарпаття є цікавим для капіталу регіоном

Прямі іноземні інвестиції в область у 2006 р. сягнули 261,3 млн. дол., з них з країн СНД — 4,4 млн. дол., з інших країн світу — 256,9 млн. дол. Багато це чи мало, міркуйте самі, адже в розрахунку на одну особу населення області цей показник становить 240,1 дол.



Лідерами з інвестування в економіку області за обсягом є компанії США - 44,0 млн. дол., Німеччини — 36,6 млн. дол., Японії — 33,7 млн. дол., Угорщини — 27,2 млн. дол. та Австрії - 25,7 млн. дол.



Цікаво, що жоден із закарпатських суб’єктів підприємництва минулого року не інвестував капітал в економіку інших країн. Доморощених бізнесменів, виявляється, це або не цікавить, або просто немає коштів, щоб це робити.



А тим часом в нашій області на початок 2007 р. зафіксовано 1504 іноземні засновники українських підприємств. Географія країн їхнього постійного перебування нараховує 60 одиниць. Найбільша активність виявлена з боку резидентів Угорщини — 472 засновники, Словаччини — 180, Чеської Республіки — 142, Німеччини — 105 та Італії — 101. Якщо проводити паралель між кількістю інвесторів та обсягом вкладеного, то напрошується висновок: від країн-сусідів до нас прибуває не надто потужний капітал, але чисельність бажаючих відносно велика. Потужність і концентрація коштів (а разом з цим - і більший ризик) виявляється з боку японських та американських інвесторів. Ми ж з надією приймаємо всіх, законодавство цьому лише сприяє.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також