"Капусніца", меса та колядки: як закарпатці святкують Різдво західного обряду (ВІДЕО)

12
1

25 грудня католики та протестанти Закарпаття святкують Різдво Христове.

Як розповів журналістам "Суспільне Закарпаття" священник римо-католицького костелу села Сторожниця Генріх Яворський, традиційно різдвяна літургію. починається із внесення фігури Ісуса Христа до храму й освячення Вертепу.

"Найголовніше – це є добре посповідатися перед і потім прийняти причастя. Коли читаємо фрагмент з "Євангеліє" про народження Ісуса Христа, то розділяємо між собою різдвяний хліб – білу оплатку, дуже-дуже подібну на ці хлібці, які під час служби і потім молитвою церкви й священника стають Тілом Христа, це означає – що ми маємо ділитися Богом. Це є запрошення Бога до своєї оселі. Співаємо колядки в цей час".

До римо-католицького костелу разом з родиною щонеділі й на свята на літургію приходить родина Мілана Товт.

"Починаємо святкування із 24-го грудня, вечором, коли Вігілія народження Ісуса Христа. Вігілія – це ніч народження Ісуса Христа. 25 грудня ми всі зранку йдемо в церкву на Святкування Різдва Христового. Приходимо додому й сідаємо за святковий стіл. Після обіду, коли вже пообідаємо, ідемо колядувати до знайомих, або для церкви йдемо колядувати", — додає Мілан Товт.

Читайте також: Що готують закарпатські господині на Святвечір за західним обрядом.

Дружина Мілана Олена Товт розповідає, що традиційною стравою в їхній родині на різдвяні свята є капусніца.

"Ми щороку варимо, так звану словацькою, "Капусніцу". У кожному регіоні її готують по-своєму, а ми вдома робимо так: перловку варимо окремо, потім туди додаємо сухі гриби, кислу капусту, яку вдома робимо, заправляємо олією із смаженою цибулею. У нас тільки пісна страва, тому ми не додаємо ні м’яса, нічого, ніякої домашньої ковбаси. Наступного дня, 25 грудня, коли вже можна їсти м'ясні страви, тоді вже можемо додати домашню ковбаску", — ділиться рецептом господиня.

Перед обідом, Товти співають колядки словацькою мовою. За словами священника Генріха Яворського, прихожани римо-католицького костелу села Сторожниця святкують Різдво три дні – 24, 25 та 26 грудня.

Читайте також: Чому християни світу відзначають Різдво 25 грудня.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

М
Мацкаль

Ю.П. С Наступающим Н.Г.!!!

Читайте також