Карпачова привітала закарпатського художника Володимира Микиту з ювілеєм

5
0

Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова привітала народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, академіка Національної академії мистецтв України Володимира Микиту з 80-річчям, повідомили у прес-службі Омбудсмана.

Адресуючи ювіляру теплі слова серцевих побажань, Карпачова, зокрема, зазначає:
«Майстер пензля Божою милістю, Ви втілюєте у своєму самовідданому служінні мистецтву всю глибину народної душі, її безмежну красу, невичерпну життєздатність і високу гідність.

Колискою Вашого унікального таланту художника - визнаного корифея закарпатської школи живопису - стало рідне село Ракошино Мукачівського району. Там, серед мальовничих пейзажів, в оточенні мужніх господарів Срібної Землі, Ви з юних років після закінчення Ужгородського училища прикладного мистецтва черпали натхнення для визнання в любові Життя, Людині, Природі. У самих назвах Ваших численних полотен, які підкорили найвимогливіших цінителів прекрасного на престижних виставках як в Україні, так і за її межами, простежується патріотичне захоплення райськими куточками Батьківщини і повагу до сили духу щедрих закарпатців: «Моя Мамка», «Пороги», «Дідусь -казкар»,« Ягнятко»,«За щастя онука»,«Звозять сіно»,«Тиша»,« незламна»,«На порозі вічного»...

Плідно продовжуючи багаті традиції класичного реалізму Закарпаття, витоки якого сягають видатним особистостям Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая та Федора Манайла, Ви невтомно прокладаєте яскравий творчий шлях, відкриваючи світові у своїх неповторних картинах-перлинах минуле і сьогодення України.

Мені як Омбудсману Україні по-особливому дороге те, що через усю Ваше самобутня творчість гуманістичним лейтмотивом проходить звеличення простої людини з його прагненням до щастя, незгасимої вірою в краще майбутнє. Саме через Ваші правдиві твори я пізнавала чудовий закарпатський край і різноманітність нашої Вітчизни. 

Вітаючи Вас з 80-м Днем народження, дорогий Володимир Васильович, висловлюю глибоку подяку за подвижницьку працю на благодатній ниві заощадження духовних традицій та культурної спадщини Закарпаття ».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також