Карпатські бджоли втрачають орієнтацію

22
0

Через мобілки

Торік оператори мобільного зв`язку запланували змонтувати в густонаселеному районі закарпатського райцентру Міжгір`я - Поточині — антену для підсилення і впевненого прийому та передачі радіосигналу. Поточани були категорично проти і заявили, що їм не потрібно мати по сусідству з житлом «міні-Пістрялово».
Хтось став на захист «мобільників» і спробував втихомирити людей тим, що мобільний зв`язок вже так органічно ввійшов у наш побут, що без нього не обійтися. Закінчилася суперечка тим, що антену змонтували на горі Кичера, яка височить над Міжгір`ям.
У квітні біля прохідноїобласного кардіологічного диспансеру обідньої пори звився смерч, сформований із золотокрилих комах. Тисячі бджіл, втративши орієнтацію, дзиґою кружляли над-асфальтовою доріжкою. Благо, що серед жителів масиву-«Шахта» знайшовся пасічник. Екіпірувавшись, він до вечора визбирував із землі знесилених комах, яких вмістив у дві коробки від взуття. Завдяки йому життя двох бджолосімей з матками було врятоване.
Люди пов`язують такі, вже непоодинокі випадки на Закарпатті втратою орієнтації бджіл у магнітному полі Землі. Мовляв, ангети для прийому сигналу випромінюють потужні радіохвилі, які і є причиною біди.
Пасічники забили на сполох, бо не впевнені, чи повернуться додому бджоли після польотів на медозбір. А як впливають такі радіохвилі на міграцію птахів, які орієж уються на магнітне поле Землі? Хотілося б, щоб на ці питання дали відповідь спеціалісти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також