Хеловін: Історія та Традиції Святкування

38
3

Хеловін - це свято, яке вже давно стало популярним у багатьох країнах світу.

Ця традиція святкування поєднує у собі страх та розвагу, загадковість та феєричність, і вже давно стала неодмінною частиною осіннього календаря, пише Moonzori. Але чи знаєте ви як воно виникло та які традиції супроводжують це свято? Давайте розглянемо історію та основні аспекти святкування.

Історія Хеловіна сягає коріннями в давні кельтські обряди. Кельти жили на території сучасних Великої Британії, Ірландії та Франції близько 2000 років тому. Для них, 31 жовтня був останнім днем літа і початком нового року.

Саме в цю ніч вони вірили, що кордон між світом живих та мертвих зникає, і душі померлих можуть повернутися на землю. Щоб відлякати злих духів, кельти одягалися в страшні костюми, також вони розставляли вогні та факели, щоб відганяти нічних істот і проводити душі своїх предків на інший світ.

Зараз Хеловін є другим за популярністю святом у США після Різдва. Хоча ще 200 років був маловідомим святом за океаном. Проте в середині 19 століття іммігранти з Ірландії та Шотландії привезли із собою традиції святкування. З часом воно почало набувати популярності серед американців.

Сьогодні Хеловін - це свято, коли діти та дорослі одягають страшні костюми, ходять від дому до дому, викрикуючи "Trick or treat?", з питанням "неприємність або частування?" щоб випросити солодощі, жартівливо погрожуючи заподіяти зло господареві будинку або його майну, якщо він не поділиться частуванням. А також одне одному бажають "Happy Halloween", (щасливого Хеловіна). Свої оселі прикрашають гарбузами, ліхтарями та іншими опудалами. Гарбузи грають важливу роль у святкуванні. У них вирізають страшні обличчя та встановлють свічки всередині, створюючи так звані "фонарики Джека". Це символізує відлякування злих духів.

Також дуже популярні є вечірки в стилі Хеловіна, де діти та дорослі одягаються в костюми, включаючи відьом, привидів, зомбі та інших страшних персонажів, роблять лякливі макіяжі і насолоджуються містичною атмосферою.

Всі ці атрибути святкування Хеловіна роблять його одним із найулюбленіших свят у багатьох країнах. Воно поєднує в собі старовинні традиції та сучасні розваги, роблячи його святковим часом для всієї родини та друзів.

Традиція святкування Хеловіна в Україні залишається менш поширеною порівняно з іншими країнами. Проте в останні роки це святкування стає все популярнішою завдяки впливу американської культури та світових тенденцій. У нас Хеловін часто асоціюється зі святкуванням Дня всіх святих, яке відзначається 1 листопада. Однак у багатьох містах і населених пунктах можна помітити прикрашені гарбузи, освітлені свічками або ліхтариками, які створюють атмосферу свята.

Коментарі

Н
Нижньому

Це одне із найулюбленіших свят в Шотландії для емігрантів і місцевих: вечірки, костюми, вирізання гарбуза- найкраще свято.

АС
автору статті

чого так принципово «х» екати за мацкалями? Чом би тихинько не виправити і перестати сюмавпувати мацкалів, які мають проблеми з мовами? Просто послухати живих англічан, а не якихось мацкальо-ямайців. То без образ.

С
Саша

Цікава інфа

Читайте також