Хто постраждає від несплачених боргів ТОВ "ШБ "АЛЬТКОМ"?

28
0

Як фаворит дорожніх підрядників ТОВ "ШБ "АЛЬТКОМ занурює у боргову яму та ризикує

ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» входить в промислову групу «Альтком», яка за часів екс-президента України Віктора Януковича була фаворитом серед дорожніх підрядників. Кінцевим власником ТОВ «ШБ «Альтком» є Олександр Тисленко. За часів перебування Бориса Колеснікова на посаді віце-прем'єра «Альтком» вважався найуспішнішим підрядником, і виграв тендерів на 13,12 мільярдів гривень.

Разом з тим, компанія «Альтком» неодноразово звинувачувалася у недобросовістній перемозі в тендерах на ремонт доріг. В липні 2019 року чиновники звернулись до ПрезидентаУкраїни В. Зеленського з питанням щодо постійного несчесного вийграшу у тендерах по ремонту доріг одними й тими ж фірмами - «Альтком» і «Росдорстрой». Тому що, у разі прийняття участі у тендері іншими компаніями-конкурентами, вони ризикують своїм майном -заводами і технікою, які можуть бути знищенні.

І ось сьогодні в результаті бачимо зовсім іншу картину. Все частіше Компанії відмовляють від участі у тендері через начебто відсутність працівників відповідної кваліфікації та проблеми з документами на асфальтобетонний завод.

Все частіше з’являються позови Служби автомобільних доріг у Донецькій області до ТОВ «ШБ «Альтком» щодо порушення відповідачем умов договорів зворотної фінансової допомоги, договорів оренди будівель та споруд, мирових угод.

Кваліфіковані спеціалісти звільняються: «Я працював в компанії більш 10 років і коли мені, та іншим співробітникам набридло чекати свої чесно зароблені гроші -звільнився. Кращі фахівці все звільнились та працюють на конкурентів, де їм гідно платять та поважають».

І це не голослівні твердження, достатньо відкрити реєстр судових рішень, щоб впевнитися скільки судових справ про стягнення з Товариства заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за весь час затримки розрахунку та відшкодування витрат на відрядження.

Це й не дивно, зважаючи на численні судові справи, відповідачем по яким виступає Шляхове Будівництво «Альтком». Тільки зараз у суді на розгляді знаходиться справа за позовом компанії ВЕСТБУД КОРПОРЕЙТ до ШБ Альтком про стягнення заборгованості у розмірі 15 766 732,27грн. (Справа № 905/1840/19), за позовом Дочірнього підприємства "Граніт Україна" ТОВ "Енергопромімпекс" про стягнення з "Альтком" 5 182 114 грн. 87 коп. (Справа № 911/3144/19), та стягнення солідарно з «АЛЬТКОМ» на користь Райффайзен Лізинг Авальзаборгованості за договорами фінансового лізингу у сумі 3 757 271,62 грн.

Свої зобов’язання Альтком не виконує не тільки в Україні, але й закордоном. Так, на даний час визнається на території України рішення Арбітражного суду міста Москви від 07.12.2017 у справі № А40-183141/16-6-1612 про стягнення з «Альтком» на користь ЗАО «РТХ-Логістик» заборгованості в розмірі 340 000 долари США.

Та чого тільки варта справа 910/9928/19 за позовом Департаменту автомобільних доріг Міністерства регіонального розвитку та інфраструктури Грузії до Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку про стягнення 18 388 910,51 Євро, що станом на 25.07.2019 за курсом НБУ становить 522 707 686,69 грн.

Оскільки АКПІ банк виступив гарантом, видавши банківську гарантію за вимогою № GА/13/2106/SS на забезпечення виконання підрядником зобов`язань за Контрактом від 12.12.2013 укладеним між Департаментом автомобільних доріг Міністерства регіонального розвитку та інфраструктури Грузії та «Альтком» (яка виступає у справі третьою особою) № EWHG/CW/ICB-01 на виконання робіт з будівництва ділянки дороги Самтредія - Гріголеті Лот 1 - км. 0+000-км.11+500.

Можна з певністю стверджувати, що дана справа в подальшому породить численні справи між Банком та ТОВ "ШБ "АЛЬТКОМ".

І це зважаючи на те, що тільки на даний час в органах виконавчої служби перебуває відкрите виконавче провадження про стягнення з ТОВ «ШБ «Альтком» на користь Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку 64 288 285,11 доларів США та 909 556 987, 59 грн.

А рішення Печерського районного суду м. Києва згідно якого одного з засновників Компанії тимчасово обмежили у праві виїзду за межі України, до виконання ним зобов`язань за судовим рішенням.

Отже, можна стверджувати, що один з великих дорожніх підрядників на даний час має нестабільне фінансове становище, має незадовільну репутацію та здає свої позиції на ринку. Тому існує реальна загроза, яка полягає у тому, що кредитори Альткому в майбутньому задовільнять власні вимоги, у зв’язку з чим, зобов’язання за виграними тендерами залишаться невиконаними.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також