Хустських гімназистів вчили правильно обирати професію

8
0

Нещодавно у Хустській гімназії під гаслом „Вибирай успішну професію усвідомлено!” пройшов профорієнтаційний тренінг. Одинадцятикласники перевіряли свою психологічну готовність до професійного самовизначення у кризовий та посткризовий період. Тренінг проводила досвідчений шкільний психолог Марія Зубанич.

Мета тренінгу – активізувати процес самостійного самовизначення, уточнити та конкретизувати професійний вибір, сформувати психологічну готовність до професійного самовизначення людини  в умовах кризи та конкуренції; зорієнтувати у виробленні  навиків позитивних психологічних станів, моделювання варіантів поведінки у проблемних ситуаціях, розвитку впевненості у собі, довіри до самого себе.

Заняття розпочалося з того, що кожен випускник представився, виконуючи домашню вправу „Минуле, теперішнє, майбутнє”. У всіх був заготовлений малюнок, на якому було зображено три періоди життя: ким мріяв стати у дитинстві, ким хочеш стати тепер і ким себе бачиш у майбутньому. Багато хто у дитинстві мріяв стати президентом, лікарем, актором, співаком. Наразі у юнаків та дівчат переважають мрії про фах вчителя, лікаря, інженера-будівельника,  механіка, фармацевта, біолога, юриста, журналіста. Учні переглянули відеоролик із архіву. Кожен упізнав себе на  уроці із психології у 5 класі.

Викладач роздавала учасникам «сонячні промінчики», на яких вказано, як треба себе поводити під час тренінгу: активно, весело, цілеспрямовано, з гумором і т.д. Потім учні отримали «рибки» для відтворення своїх очікувань від тренінгу: бажання впевнитись у своєму професійному виборі, допомогу у вирішенні цієї проблеми, інформацію про стан ринку праці,  або ж весело провести час із друзями.

Психолог розповіла присутнім про рефлексивну та адаптивну моделі професійного самовизначення, зупинившись на рисах конкурентоздатної людини. Учні стали учасниками психологічної гри „Аварія корабля”.

Після активної роботи школярам запропонували медитацію. Учасники тренінгу вважали себе поплавками серед океану під шум бурхливих хвиль та крики морських птахів.

Фахівці відділу активної підтримки безробітних Хустського міськрайонного центру зайнятості розповіли випускникам про весь спектр профінформаційних та профкосультаційних послуг, зупинившись на профдіагностичному обстеженні за допомогою комп‘ютерних методик. Корисною була також інформація про стан ринку праці в Україні, а також Хусті та Хустському районі, потребу підприємств у працівниках. Усі отримали задоволення від проведеного заходу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також