Кількість підтоплених брудними потоками будинків на Закарпатті постійно зростає

8
1

Ще вчора у селі Ракошине у воді було шістсот будинків. Нині – вдвічі більше. Люди у розпачі. За останні два тижні їх затоплює вдруге. Вигрібні ями розмито, у криницях бруд, у домівках намокли меблі. Питну воду селянам підвозять. У помешкання Тетяни з села Руські Комарівці вода зайшла посеред ночі.

Тетяна Казіста, жителька села Руські Комарівці: «Через щелі у фундаменті зайшла вода: коври, меблі, все пливе. Зараз не можна підійти туди, бо все затоплено. Машина піска, машина щебня, усе у воді. Дітей через треті городи виносила. 80-річна бабуся не захотіла на лодці покидати хату».

В області працює міжвідомчий оперативний штаб з ліквідації наслідків повені. Рятувальники на човнах перевозять людей у безпечні місця. Напередодні врятували з водяного полону двох жінок. На підводі з конем їх знесла бурхлива течія річки Тільта. Тварина потонула. З підтоплених полів водогосподарники насосними станціями щодоби відкачують три мільйони кубометрів води.

Володимир Антонець, перший заступник міністра МНС України: «Настільки води багато, перезволожена земля настільки, що вона вже практично не сприймає. І воді, яку брать і відкачувать з вулиці, то її нікуди скидати. Вона просто не йде».

Наразі на Закарпатті вже не дощить. МНСники прогнозують: якщо не буде зливи, вночі вода у залитих селах почне спадати. Піднімаються низинні течії Тиси, Латориці та Ужу. Та рятувальники втішають: завдяки високим дамбам з берегів вони не вийдуть.

Коментарі

В
Васьо

Кіть сися Ковбиця ся боїть што ї із канала виженуть та мусить ізкривляти назву Ракошино, то нашто за нив переписуєте фраса їв страшного.

Читайте також