Клімкін нарешті зустрівся з Сійярто: обоє кажуть, що поговорили відверто (ФОТО)

8
4

Розмова відбулася сьогодні в Будапешті, куди український міністр МЗС прибув з робочим візитом.

Кожен з міністрів МЗС ще раз роз’яснив позицію кожної з країн щодо українського освітнього закону:

Клімкін запевнив, що Київ не прагне асимілювати, позбавити ідентичності чи мови угорську меншину, водночас кожен громадянин України має, крім рідної, засвоїти і державну мову;

Сійярто наголосив, що угорська нацменшина прагне зберегти той обсяг мовних прав, який мала до ухвалення цього закону про освіту, а також додав, що цей закон на думку Будапешта суперечить законодавству – як українському, так і міжнародному.

У підсумку, український міністр заявив, що Україна чекає на висновок Венеціанської комісії та планує врахувати усі рекомендації, а угорський – що Будапешт не планує відмовлятися від своєї позиції та ініціюватиме перегляд угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Примітно також, що за інформацією угорського урядового порталу в ході зустрічі Петер Сійярто також порушив питання майбутніх законів про мову та громадянство, які планують ухвалити в Україні, мовляв, аби не повторилася та сама історія, що і з законом про освіту.

Нагадаємо, що до цієї зустрічі угорська сторона відверто почала ігнорувати українську на рівні міністрів МЗС. Тому дуже добре, що ця зустріч відбулася, і Будапешт послав новий сигнал: Сійярто сказав на прес-конференції після зустрічі з Клімкіним, що візит українського міністра у Будапешт свідчить про те, що Київ вибрав шлях діалогу в цій непростій ситуації.

Коментарі

Ю
юлій

Мадярам респект, але якщо ми відступимо, то нас ніхто не поважатиме. Словаки заставили поважати у Словаччині словацьку мову? Мадяри казали, шо підуть на них танками, а словаки спитали, "шо, усіма двома?" На тому і порішили. Живуть собі сусіди як сусіди. А ми весь час соплі жуємо. Давно треба боло, може і Дамбаса не було б.

1
111

Майдауни реально втупили. У виграші лише одна сила - піндоси.

К
кабан

Не нужно оправдываться, наделали шкоды не подумав а теперь ездите и уговариваете. Позорники, тупоголовые создания.Вас в ЕСоюз и близко не допустят. С вас властеи Укр. уже смеётся весь мир.

Л
Лось

Между нами тает лёд

Читайте також