Клімкін про Закарпаття та угорську громаду: «Якщо володіння державною мовою – це радикалізм, то я радикал»

5
27

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін дав інтерв'ю для угорської газети «Мадяр Немзет». В ньому зокрема йдеться й про Закарпаття та угорську громаду.

– Я навіть не розумію звідки походить думка, що ми хочемо обмежити використання мов національних меншин?! На розгляді парламенту знаходиться такий законопроект, який навпаки посилює права національних меншин. Однак, ми не можемо дозволити, щоб хтось не розмовляв українською мовою. Навіть на Закарпатті.

Ми хочемо не зменшити використання мов національних меншин та освіту мовами нацменшин, а посилити українську, що значно розширить кар’єрні можливості представників нацменшин. У такій ситуації молодь матиме можливість отримати освіту і у Києві, і у Будапешті. Дивіться, без угорців уявити Закарпаття неможливо. Національні меншини тільки збагачують і роблять більш різнобарвною нашу країну, – зазначив Клімкін.

На думку міністра угорцям Закарпаття не слід лякатися й українських націоналістів.

– Що стосується радикалів, то це явище не є невідомим і в Угорщині, однак повсюди це незначні групи суспільства. По своїй суті вони не становлять загрози, однак, якщо зовнішні сили це використовують, провокують, як це робить Росія, тоді вже так. Тут ще хочу підкреслити й те, що вважаю дуже важливим, щоб кожний громадянин України володів державною мовою, – якщо це радикалізм, то і я радикал, – зазначив Клімкін.



До слова, на тлі розгляду та ухвалення ВР закону "Про освіту" угорські організації зробили 2 звернення до керівництва держави із закликом не обмежувати їхнє право навчатися угорською мовою, а відтак не ухвалювати та не підписувати згаданий закон. Усі деталі про цю ситуацію шукайте в нашому розлогому матеріалі

Коментарі

О
оля

Климкину пид. Ляшко место держит в своей фракции.

1
111111

Але я живучи 1000 разів чув "що їм чужий хліб" тож хай розмовляю так- чи так. Думаю їм свій хліб а не чужий. Але сьогодні законами , засобами пропаганди розповсюджується дуже небезпечна думка. Вона хоче вмішатися і в особисте життя. В Австро-Угорщині монархи сповідали принцип 1 держава,1 мова,1 релігія. Так в імперській Росії та в СССР прищемлювалися права. Ніхто не забороняв використовувати українську. І угорцям в мовному питанні було легше ніж сьогодні. Думаю це дивно , але факт. Знаю є російська шовіністична машина пропаганди. Вона діє. Та сьогодні в цьому питанні Україна діє так само. Стара картина принцип 1 держава,1 мова,1 релігія. З такими принципами до Європи немає чого йти. Думаю маю право захистити своє бачення без обіди. Але повірте за моє життя мені довелось пережити багато образ і на національному рівні. Толерантності Україні ще треба вчитися.

1
111111

Та і держава Угорщина живе краще, більш цивілізована ніж все що на схід від нас. Чому ми мали б їх слухати. За що їх поважати? За симпатію до комунізму? За грабіжників олігархів? За що? Ми маємо 1000 літню європейську історію. Якщо хтось приходить до мого дому хай не несе свій устав у мій дім. Якщо я піду до тебе, буду спілкуватися українською. А ти поважай мене! Бо й сам не будеш мати поваги. Буду з тобою спілкуватися українською а не суржиком. А мені не наказуй! Покажи те за що тебе потрібно поважати, чому в тебе можна повчитися. Будуть вивчати тоді твою мову. Я говорю угорською, українською, російською, спілкуюся словацькою, англійською, трохи німецькою. Не думаю що тупіший за тих хто одномовний, та випендрюється. В Швейцарії, де використовують 4 державні мови та не ображають іншу людину. Думаєте вас збереже використання 1-ї мови. Угорський король Стефан в 1001 році говорив одномовна держава слабка та не встоїть.

1
111111

Я ї мої предки з 16 ст. по генеологічному дереву живуть на Закарпатті. Вони угорці. Ні зa які грошi не відкажуться від мови та церкви. Мій батько народився в угорському Закарпаттi, як угорський громадянин. Я старший ніж держава Україна. А ви командуєте якою мовою говорити? Це вирішує сама людина. Я бажаю благословення народу українському. Але ваш підхід як в часи коммунізму. Задумайтесь над цим. Угорці живуть на теренах Закарпаття 1000 років. Хоча в 20-му столітті їх примушували вивчати німецьку(Австро-Угорщина), чеську та словацьку (Чехословаччина) , російську (СССР), тепер силують українську, хоча Закарпаття має свою слав'янську мову (русинську). До речі в часи СССР з нами повелися як з кримськими татарами, тільки про це ніхто не згадує. При кожній переміні обкрадали народ. Панове кожні 20-30 років міняється влада навіть держава над нашою головою і крик піднімають вчіть мову. Багато людей кажуть навіщо. Ми маємо свою мову, свою культуру, котра не гірша вашої.

М
мукачівець

да чугункін,ти КАЛ без ради..просто гівно

П
пупкин

климкин тявкає шо в голову збреде, бо має тестя-генерала на мацкальщині, шо забирав крим і чекать на його пришествіє дале.А допоки його главна задача полягає в тому, жеби тупоє окраїнськоє стадо не розбіглося по чужим отарам.

Л
лоци

знаеш правдоруб коли зайшли сьуди руські они нашу интелігенцию на сибирь а до нас сорок тисяч своих но не руських а украінців из восточних областів правда из землянок и часи на московське время перевели но и што минулися и исе минеся часи будуть переведені на европейський час и то буде природньо з поагою лоці

Ц
ЦІМБОР

Дебіл ти сам ! Мадяри жили туй из нами тисячу годив , и дале будуть жити ! Бо йсе наша історія Краю ,така яка она є ! А кому ся ни любить , чемодан -вокзал -і де ся любить... ...в низинній частині Краю вже давно змішані сімї , йсе є наша ідентичнісь. І чим вам ото мішає ,што мадяри ни учать українську ,чим ? Ниучать тай ниучать , ни будуть могти занимати державні посади . і вся "біда велика "

ПД
правдоруб до недоумків що нижще пишуть маразм

Ви бовдурі якщо живете на ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, то ПОВИННІ ЗНАТИ ДЕРЖАВНУ МОВУ - українську. Хочете в Європу??? пиZZдуйте собі куда хочете, але там до SRаки "ваша" мадярська (немтудом оросул беселні) на якій з вами дебіLами НІХТО РОЗМОВЛЯТИ НЕ БУДЕ!!! Вчіться у прибалтів, які чітко визначили - не знаєш досконало ДЕРЖАВНУ МОВУ, ти отримуєшь статус - негражданин. Такі як ви придуRки за кордоном - ПОВИННІ розмовляти на мові країни перебування незалежно від того яку мову він знає, а так як ви ЖИВЕТЕ НА УКРАЇНСЬКІЙ ЗЕМЛІ - то ви ПОВИННІ ВИВЧАТИ УКРАЇНСЬКУ МОВУ, а бекати та мекати (тудом водь нем тудом) будете в своїх хижах та в межах своїх сіл.

Л
льотчик

мадяри- люди європейці, напевно вони більшою мірою знають яку перспективу вибирати для своїх дітей. Перспективу "Клімкіна" вчитися у вузах Києва, отримуючи від цього не визнаного в європі диплома (без знання), a потім платити хабари за "добре" оплачувану роботу, а потім щоб вийти на 0 також бути таким же хабарником? Або вибрати угорську школу, Будапештський диплом і бути визнаним, гідним фахівцем по всій Європі? Природно, що кожна розсудлива людина вибере другу. І паралельно вивчить англійську чи німецьку, а навіщо вкладати будь-які зусилля в український. А чим більше Ви будете їм указувати як жити, як думати, що вчити тим міцніше буде протистояння і неприязнь. Політики, економісти - піднімайте економіку хоча в до рівня мадярського, остановіть корупцію, створюйте нормальні умови і добре оплачувані робочі місця для молоді та мадяри самі без всяких законів вчитимуть українську, як це було при союзі- на побутовому рівні всі знали російську, а хто хотів в ВУЗ тот досконально виучив.

3
321

Клімкін про Закарпаття та угорську громаду: «Якщо володіння державною мовою – це радикалізм, то я радикал» Нет - ты придурок!

ШБ
Шоні Бачі

Мадярів провокує рашка, та і у них до цього часу своїх довбаків є доста, ті що впевнені що мадяри усіх завойовали , пройшли од Урала до Балатона, гунни то вони, Атіла вождь гуннів, мадяр, вони всіх перемогли, не мадяри то будьош русин. Ну то до 15 століття, дальше нем іртем. Таких море, як упоротих кацапів, щось доказати , без толку. Розуміють силу. Якась бредня, про Велику Угорщину, забрати у словаків, румунів,українців землі, разом з мадярами, може закінчитись дуже херово для них. Або Європа, або жопа. Переможуть кацапи, не забудьте мадяри Будапешт 1958 рік., всі кровю умиються. Але того не буде.

В
Вариш

Дайте покій мадярам тих мадярів не так много є.Пудпише закон непудпише як невчили українську так і небудуть,будуть у Мадярщину діти кождий рано возити до ішколи тим більше пересічників скоро на границі небуде.

ДГ
До Грицько

А от у Москві славне військо Кадирова вийшло на не санкційований мітинг,і їм нічого не було.Рамзан єто сіла,да кацапі.

О
Олексій

Якщо ти не знаєш державної мови - ти не українець і ніякого права голосу не маєш, от і все. Ми в Угорщину не пхаємося і свої правила там не диктуємо.

Г
Грицько

Приїзжає швидка допомога на виклик у закарпатськой село. Орися війшла та й реває. Зайшли до мазанки. Лежить ребенок. лекарь: -гражданочка, гроші маєте? -то звідки прошу пана, самі ми не местние, на сюди з окрайини занесло; -то пойдіть у кійов, там вас улічать. -та ми там нахер никому не нужні та ідіть у Мадярщину, там усіх лічать у відповідь - та ми немтудом модьоро беселні... Це не вимисел - це реальні історії. Може, на конституційному рівні, лікарів - українців - громадян України, зобов*язати лічити там, звідки прийшли, як вважаєте??? а туй свойих дохтору випускати

Р
русин

циви нирозуміете што до 46р туй ниболо украінців доки сталін не анексировав закарпатя та загнав сюди 40000 комуністів тай рпц а католиків місних на калиму я за референдум 1991р

Б
Бачі

Приїзжає швидка допомога на виклик у мадярське село. Ілдіка вуйшла та й реве. Зайшли до хіжі. Лежить дітинча. Дохтор: -паніко, що здитиною? -немтудом юкрайн беселні; -покажіть хоч пальцем, що у дитини болить... -немтудом... Друга така ж сама історія в офтальмологічній клініці - головний персонаж бабця Ондіка, яка прийшла на огляд, підійшла її черга, а її онуки, які тудом модьоро беселні кудись вийшли. А всі навколо немтудом модьоро беселні... Це не вимисел - це реальні історії. Може, на конституційному рівні, лікарів - українців - громадян України, зобов*язати вивчити мови усіх нацменшин, як вважаєте???

М
мадяр

Як посилюють права угорців, коли тільки в садиках і в початкових класах хотять дозволити вчитися на рідній мові, а в старших класах і в університеті заборонити?

П
Петя

Ольга 06.09.2017 17:53 разные мнения. Но главное: - каждый гражданин Украины обязан знать укр. язык. -знать язык нацменьшинств - по желанию В Чернов. обл. в некоторых (многих) сельских школах - обучение только на рум. языке. И например, для украиноязычного фельдшера проблема -обучить детей на украинском Получается, украинцев просто изгоняют? із-за одного фельдшера всі мають вчити українську мову? Оля, ти Дура?

Е
ЕКНЕАНРАГП

КЛІМКІН ТИ НЕ РАДИКАЛ ТИ КАЛ И ДИБИЛОЇД . У ШКОЛАХ УКРАЇНИ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ВСЬО КРАПКА . ОТДЕЛЬНІ ПРИВАТНІ ШКОЛИ ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОІ МОВИ ЗА ЩОТ ПАСАЖИРІВ КРАПКА . ВСЬО РІШЕНО ВСЬО ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО . ТО ВИ УРОДИ У МІНІСТЕРСТВАХ У ВЕРХОВНІВ РАДІ УБЛЮДКИ ЗАЖРАВШІСЯ ОБОСЬТЕ УЗДИХАЛИ ТАРАКАНИ.

О
Ольга

разные мнения. Но главное: - каждый гражданин Украины обязан знать укр. язык. -знать язык нацменьшинств - по желанию В Чернов. обл. в некоторых (многих) сельских школах - обучение только на рум. языке. И например, для украиноязычного фельдшера проблема -обучить детей на украинском Получается, украинцев просто изгоняют?

Г1
Гість 1

Жаль, що мовне питання вирішують люди, котрі самі не можуть сказати пару речень на "рідній" мові, а вимагають це від простого народу! Проблема в тому, що батьки школярів просто не бачать майбутнє своїх дітей у нашій країні. Багато українських сімей цього року дали своїх дітей до угорськомовних шкіл, щоб у майбутньому відправити їх вчитися за кордоном. Задумайтесь краще над тим, як покращити сферу освіти!

М
Мукачівець

По послідніх подіях влади у мене такоє враження що влада готується до геноцида нацменьшиств та місцевих.

Р
Рутен

Слова :Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна: без угорців уявити Закарпаття неможливо,а без русинів уявити Закарпаття п. Клімкін може.Пак він думать ош нас ниє ци як.Кось такоє уже казав дись: ош їх там неє.

Г
Гисть

Для угорця, який мае змогу без проблем вчитись де захоче в Европи , ТО ВЕЛИКА ПЕРСПЕКТИВА ВЧИТИСЬ В КИЕВИ:)))) ВСЕ ЖИТТЯ МРИЯВ ЖИТИ В ЖАХЛИВОМУ ГУРТОЖИТКУ З ТАРАКАНАМИ, И ЗА ВЗЯТКИ :)))))) Не можу... Чи дийсно таки наивни можуть бути люди як цей Климкин:))))))

ПБ
ПІшто Бачі

а українці вивчають угорську мову і працюють в угорщині бо такі як цей клімкін розкрадають країну

Читайте також