Коли в світі тільки почали серійне виробництво мотоциклів, у Мукачеві вже відбувались байкерські перегони (ФОТО)

3
11

На світлинах 30-х років ХХ століття, з власної колекції закарпатського колекціонера Сергія Тішина, перегони мотоциклістів біля Мукачівської ратуші.

Два знімки майже ідентичні. Вочевидь, фотограф не був впевненим, що перший кадр якісний і тому зробив ще один. Такі парні світлини велика рідкість.

Байкерами цих чоловіків можна назвати тільки жартома, адже байкери, як субкультура з’явились лише у кінці 40-х років цього ж століття.

В 20-ті роки ХХ століття мотоцикл був новим видом транспорту. Його вигадали в часи Першої світової війни і весь час змінювали та удосконалювали. Конструктори з різних країн намагались створити унікальний двоколісний транспорт. Додавали замість одного колеса гусеничну стрічку, робили транспорт броньованим та інше.

І тільки в 30-х роках мотоцикли схожі на сучасні почала випускати компанія BMW. Вони були легкими та швидшими за своїх попередників. В ці роки у Європі існував культ фізичної сили та популяризація спортивних змагань. Почали влаштовувати перші перегони на мотоциклах. Тоді ще не створювали спеціальні траси, а маршрут пролягав вулицями міст. Так само було і в Мукачеві. Старт перегонів відбувся біля міської ратуші.

Спортсмени одягнуті в шоломи та з порядковими номерами, а дехто навіть з мотоциклом з коляскою. Якими були результати перегонів, на жаль, невідомо. Проте ці змагання ще раз доводять, що Мукачево завжди йшло в ногу з часом. 

Коментарі

С
СРСР

Студеный Звур,я не говорив за чеху,мадяру,австріяку.....Побзерайте історію,як жив наруд до 1945 р.Канешно послі такої нищівної войни, СРСР не мав змоги нараз увести Пудкарпатську Русь на уровень чеху...Но якоє развитоє Закарпаття лишив,вушливим нетрібам заперевальним,аля вусуль?Народ став реально багатим,не поравняти із жебрачув до 45-го року.Багатим,образованим.Никуда верховинці не йшли масово на зароботки.Бо була ціла програма про забезпечення роботою гірського населення.В Дубовому технікум,вертольотний завод, в Сваляві лісопереробні,стекольні заводи.В Лютій,Калинах шв.підприжмства...То не перещитати. Лем коли прийшли,бидловасилі із за перевалу,тоди нас опять завели у найми,у розруху,бідність.Бо вусулі,то паршива мутація польської худоби!

М
Мадярка

Ха ха ха, Мукачево нет, в Германії вже автобани були, і машини і мотоцикли, про що пишете, перед тим як щось писати, думайте, Мукачево...

5
5

Про що заголовок? Перший бензиновий мотоцикл з'явився на рік раніше бензинового автомобіля - в 1885-му році. Перше серійне виробництво - 1894-й. Купа досі живих марок з'явилася в нульових роках 20-го століття, для прикладу, Harley-Davidson - 1903-й. А ви про тридцяті роки. В 1930-му у Львові пройшов перший Гран Прі Львова - тогочасний аналог Формули-1.

В
Василь

До замороженого звура 22:06 .А ти тупий уленю лижеш тим кацапам їхні засрані гузиці.

СЗ
Студеный Звур

Ло СРСР ; айно ви хочете упувісти што мадяри тай Чехослвакія май пилло жили як люди у закарпаттьови ? Исе не так ! У мене родичі и в Мадярщину и в Чехословакію ся перебрали як совети зайшли и знаву як они ся май добре мали .. И хвала Богу ищи жиє муй отиць , котрий добре тямить про голод 1948 рока . Про бідноту до 64-65 годів была . А на верховині люди были бідні до 70-х років. Пак їм зачали давати паспорта и они пішли на зароботки на Вкраїну и дале в Росію. А дідови мойому дали пинзію из калгоза 38 рублів , а бабі 51 рубиль .

Г
Голесо

20:58Бімбов,закарпаття розвивалося,як іх сусіди,рівно і спокійно)Коло Рима побзирай шо робилося в ті часи...буде анологія!Вся наша трагедія началася,коли Романових пучісти взорвали...і царська раша привратилася,в тюрьму народів,у трагедію людства...де насильно істриблялися ліпші уми,а лишалися мовчащі телепи))яким парили шо они ліпші од світа)Гонку космічну устроіли,на консервах,(сша не вірять до тепер шо на такому можна літати боло,бо оно опасно)Шо там тобі чехи писали?!)))Ти би відів Швейцарію,Францію,Італію,на яких скалах люди жиють...і можуть у замкнутому циклі пару місяців тянути,на своіх харчах і винови,шо верховина едем коло них)Індустрія яка прийшла з советами,она слаба,она насильна,она тянулася на задарнів раб силі))Назви мені товари які мали спрос,у розвинених странах з союза?як і тепер...корисні іскопаємі)))Йоні сразу почуствова,шо учитель пройшов,політ-школу,і лашку вішать...у яку ти і типирь віриш))Украдений час,утраченні покоління,скалічені судьби,твій совок)

С
СРСР

Звуре і йоні з Домбоку, побзерайте на Подкарпатську Русь мало дальше,як коло Ратуші! То што вам завезли вказати пару мотобіціглю, отсталим,то не є розвитком.Дале вариша,кругом жебрач і слуги європейські. За верховину і не говорю,бо самі чехи писали,што кіть є пекло,то воно на верховині. СРСР увюх вас лепавих у люди,но ви ліпше любите польський хлів і чиські будари. Йоно тупоє,вчитіль тобі неваловшному правду казав,но ти тупа рянда є і пстанешся.

СЗ
Студеный Звур

У нас вшитко было не треба нам было нич нести ... най бы собы йшли дале ...

ЙЗ
йоні з росвигівької школи

учитель історії старий комуняка фанат ,, ошибався казавши што культуру нам лаптеногі принесли .. я носивши піонер галстук туди уже му шось не вірив ..

СЗ
Студеный Звур

Цілий Край йшов у ногу з часом . Ці фото тільки початок розвінчування міфу про те що сюди в 45 році прийшла культура , цивілізація , вмовляв тільки завдячуючи і далі бла-бла -блва .....

В
Василь

Ти тоже можеш біля своїх дверей помити .

Читайте також