Колишній синагозі у Берегові повернуть оригінальне обличчя? (ФОТО)

72
1

Вже кілька років йдеться про те, аби повернути колишній синагозі її оригінальне обличчя, принаймні фасад.

На початку ХХ століття велика синагога, побудована у неомавританському стилі, була однією із найгарніших будівель Берегова. Однак у 1960-х роках владою було прийнято рішення про реконструкцію (читай - знищення) синагоги, а в 1976 році у Берегові на її місці офіційно відкрився палац культури із залом на 600 глядачів. Побудований він був у стилі соціалістичного конструктивізму (за проектом І.Гомокі та Н.Медвецького), який насправді є прикладом того як в жодному разі не можна знущатися над пам’ятками. Оригінальні орнаменти синагоги були заблоковані 15 бетонними плитам - по числу республік СРСР. Сіре, монолітне, жахливе - воно зіпсувало весь оригінальний архітектурний ансамбль центральної площі Берегова. Не зуміла прикрасити його навіть металічна муза (авторства Івана та Лариси Бровді).

Вже кілька років йдеться про те, аби повернути колишній синагозі її оригінальне обличчя,  принаймні фасад. Ця ідея активно обговорювалася також наприкінці минулого року, коли головний архітектор міста Іван Івановчик вносив пропозиції щодо коригування генерального плану Берегова. Зокрема  "родзинкою" в соціально-культурній царині став план реконструкції будинку культури. За задумом архітектора будівля повинна набути своїх історичних обрисів. Однак на заваді масштабної реконструкції фасаду, який відновив би історично-архітектурну справедливість і повернув би місту гарну пам’ятку, стало відсутність фінансів на ці роботи…

Нещодавно міський голова Золтан Бабяк заявив про те, що у приміщенні Будинку культури знову з’явиться затишне кафе с панорамним видом на центр міста. Орендар, який виявить бажання взяти приміщення під своє крило повинен зайнятись і ремонтом фасаду. І здається мрії починають втілюватися у реальність. 26 липня мер разом з головним архітектором міста Іваном Івановчиком знову відвідав міський Будинок культури (на фото). Завітав туди і потенційний інвестор - відомий берегівський підприємець Геннадій Гутман (один з засновників виноробного підприємства "Айсберг"), який зацікавлений у відкритті кафе у приміщені закладу культури. Можливо саме він і почне відновлення-реконструкцію фасаду?

Варто зазначити, що минулого року розпочалися також ремонтні роботи та реставрація єдиної діючої синагоги у Берегові, яка розташована на вулиці Ілони Зріні. Значну частину витрат взяло на себе Міністерство закордонних справ Угорщини. За словами генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї планувалося виділити на це два транші - у загальному обсязі 3 мільйона форинтів. У планах - відкрити у приміщенні синагоги музеї історію єврейської громади Берегівщини. На продовження ремонтних робіт збирали гроші і в Будапешті. Зокрема, Угорська єврейська культурна асоціація організувала 9 червня цього року спеціальний благодійний марафон Fun Run, а зібрані гроші мали піти на закупівлю потрібних матеріалів.

Коментарі

Д
Дмитро

Золтан Бабяк молодець. Він приводить до ладу місто навіть після виборів. Кожен має брати приклад саме з нього. Адже на сьогодні він для Берегова зробив більше ніж Гайдош за шість років

Читайте також