Кому в Ужгороді й Мукачеві жити добре?

50
1

Названо рейтинг 55 кращих міст України

Минулого тижня київський журнал «Фокус» (№ 28) оприлюднив результати свого щорічного рейтингу кращих міст України. Мукачево в ньому посіло 5-ту сходинку з 462 балами, Ужгород – восьму з 443

Інших закарпатських міст у переліку, на жаль, не опинилося. Серед західноукраїнських населених пунктів названі Івано-Франківськ (467 балів), Чернівці (463), Львів (419), Тернопіль (410), Кам’янець-Подільський (373), Трускавець (352), Коломия (342). А найкращим містом нинішнього року став Харків із 477 балами.
Вітаючи з цією високою оцінкою весь колектив Мукачівського міськвиконкому, журналіст «Замку» звернувся по коментар до заступника міського голови Мукачева Михайла Лабоша, оскільки мер Золтан Ленд’єл перебуває нині у відпустці.

– Михайле Михайловичу, завдяки чому Мукачево знову досягло такої високої позиції в Україні, адже кілька років тому місто над Латорицею вже називалося третім в державі серед населених пунків чисельністю до 100 тис. жителів?

– Цього року тижневик «Фокус», визначаючи місця, не враховував кількість населення міст. Раніше ж проводилися опитування з окремих рейтингів великих і малих населених пунктів. Серед критеріїв комплексного оцінювання було багато різноманітних показників. Значно розширили коло інформації, яку збирали журналісти видання. Це дало змогу більш об’єктивно підійти до визначення позицій номінантів. Як наслідок, Львів опустився з перших місць у другий десяток. Інші міста, навпаки, піднялися. Нам дуже приємно, що попереду Мукачева опинилися лише такі великі обласні центри, як Івано-Франківськ і Чернівці, та міста-мільйонники Харків і Київ.

– Проте Мукачево трішечки не дотягнуло до них…

– Втішає, що серед населених пунктів, у яких мешкає до 100 тисяч людей, місто над Латорицею могло б претендувати на 1-е місце. Оскільки, повторюся, рейтинг за групами не встановлювався, то 5-те загальне місце в Україні – це великий успіх всієї громади, усіх мешканців.

– Якщо порівняти за цими показниками Ужгород і Мукачево, то обласний центр Закарпаття має кращі позиції, ніж райцентр. Чому ж він у сумі дістав менше балів?

– Ми чудово розуміємо, що це неофіційне видання і журналісти на власний розсуд визначають пріоритети. Хоча центральні ЗМІ серйозно сприйняли результати. Наперед знаючи, які показники враховуються, ніхто б не захотів соромитися, подаючи журналові свої цифри. Якби ми запропонували дані, що погіршили б нашу ситуацію проти минулих результатів, то дали б привід громаді думати, ніби в Мукачеві життя в якомусь аспекті погіршилося. Утім журнал також щороку прогресує, і тепер ураховувалися, зокрема, такі об’єктивні показники, як об’єкти соціальної інфраструктури, дошкільні освітні заклади, школи, мережа культурних установ. Обов’язково бралося до уваги функціонування вишів, торгових і торгово-розважальних центрів, наявність супермаркетів.

Звичайно, є позиції, за якими Мукачево виглядає гірше, ніж Ужгород, але це об’єктивність, яка склалася роками і навіть десятиліттями. Утім є характеристики, за якими маємо переваги перед іншими карпатськими містами.

Ми не ставили за мету порівнювати себе з Ужгородом. Коментарі деяких читачів варто переглянути на форумі сайту журналу «Фокус». За чистотою вулиць, приміром, перевага Мукачева очевидна. Люди, які побували на Закарпатті, відверто кажуть, що в нас комфортніше проводити екскурсії, приємніше просто прогулятися центральною частиною міста, у нас більше пам’яток історії та культури. Саме туристи, які приїжджають із-за меж Закарпаття – з України і навіть з-за кордону – дають такі високі оцінки. Вони на слуху. Мукачівцям приємно, коли ужгородці, буваючи в нас і порівнюючи з тим містом, у якому вони мешкають, кажуть: «Спасибі за те, що у вас краще, ніж у нас». Це, я вважаю, найважливіша й найоб’єктивніша оцінка Мукачева.

Справді успішними станемо тоді, коли однаково з Мукачевом уболіватимемо за Хуст, Берегово й Ужгород. Якщо досягнення матиме Чоп, а там є об’єктивні показники, які дозволяють найзахіднішому місту України випереджати Мукачево, то ми радітимемо за них.
Мукачівська влада чітко знає свої слабкі місця і працює, щоб їх позбутися. На це треба часу і грошей. Не варто думати, що ми вважаємо, ніби всього досягли, і спочиваємо на лаврах. Ми свідомі того, що проблеми є, і спрямовуємо свої дії, аби громада Мукачева гармонійно розвивалася у різних напрямках. Найважливіші пріоритети визначатиме саме життя.

Коментарі

B
Batman

Лабош лох и козел велекий, мукачево над нем сміеться

Читайте також