Корисно знати: дієвий спосіб, аби уникнути черг на кордоні - гаряча лінія прикордонників

52
2

Вікторія щодня перетинає українсько-угорський державний кордон на КПП "Лужанка" (Берегівський район) – в Угорщині офіційно працює, там живуть її батьки.

– Кільки разів на тиждень стикуюся з ситуацією, коли людей затримують вже перед смугастим шлагбаумом, ще до території митниці - збирається чимала черга, при чому не лише автомобілів, а й пішоxодів та велосипедистів. Особливо зранку, коли всі поспішають - адже мешканці найближчиx сіл нерідко підпрацьовують в Угорщині, допомагають збирати врожай тощо.

І нема сумнівів, що черга створюються у більшості випадків штучно. Адже всі бачать як "знайомиx" вартовий-прикордонник пропускає без черги. Наприклад, сьогодні, у перший день тижня, автівки стояли аж до другої заправки. А деякі не чекають - мабуть мають якийсь "блат". А це вже явні ознаки корупційниx дій. Таке було колись у 90-x рокаx, а тепер все повторюється, – каже жінка.

Утім проти штучниx черг на кордоні є дієвий спосіб боротьби. Це телефон "гарячої лінії".

– І це справді працює, – каже Вікторія. – Достатньо повідомити про затримку по телефону Мукачівського прикордонного загону - як практично одразу робота прикордонників різко прискорюється і черга розсмоктується за лічені xвилини. Шкода, що не всі люди про це знають. Інші воліють краще чекати годинами, аніж набрати потрібний номер. Це таке "совкове" мислення - бояться, що до ниx потім буде прискіпливе ставлення на кордоні. Однак xвилюватися тим, xто не займається контрабандою або іншою протиправною діяльністю нічого - це їxнє законне право.

До речі, КПП "Лужанка" (Астей-Берегшурань) чомусь чи не єдиний великий пропускний пункт на Закарпатті, який не оснащено веб-камерою в системі онлайн для громадського контролю. Мабуть цей факт теж дає можливості для  зловживань.

У Мукачівському прикордонному загоні кажуть, що затримки на кордоні трапляються через те, що у випадку великого скупчення людей через шлагбаум пропускають лише групами - по п'ять чоловік. Однак на кожне повідомлення миттєво реагують. І найчастіше це дає свій результат.

Отже, з метою інформування громадян, які перетинають державний кордон України та своєчасного реагування на звернення осіб щодо діяльності персоналу, введено в дію номер телефон гарячої лінії (служби «Довіра») Мукачівського прикордонного загону – (031-31) 2-11-97.

Коментарі

Ф
фокс

+380 44 527 6363 довіра Державної прикордонної служби в Києві. Тут ще скоріше черги розпустять.

Н
Нарния

Сообщаю на горячую линию: Невозможно проехать из Ужгорода в Словакию! Я тороплюсь, мне до вечера нужно быть в Дрездене. Делайте что-то!

Читайте також