Кредитний шахрай використовував довірливих закарпатців

5
0

33-річний Степан Чорний проживає у м.Чоп, що на Закарпатті У криміналі він -- не новачок. Торік за скоєння шахрайства молодик побував на лаві підсудних. Тоді Феміда була поблажливою до нього, зважаючи на щире каяття й те, що чоловік попався уперше. Степан отримав 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 3 роки.

Зрозуміло, що після цього він перебував під наглядом правоохоронних структур. Будь-яке дріб'язкове порушення не залишалося поза увагою міліції. І ось стражам порядку стало відомо: ще у 2006 році Степан спланував, як швидко і легко можна заробити гроші, правда, в обхід чинного законодавства. До справи молодик залучив двох жіночок: 41-річну Марію Блищак та 27-річну Ларису Полуничну. У той час масово видавали кредити, тому Степан вирішив підшукати довірливих простаків задля документів, на які можна взяти собі кредит. Свої діяння Чорний розпочав в обласному центрі. Важко сказати, які слова підібрав спритник до цих жінок, та інших людей, задіяних у його махінаціях. Певніш за все, мав хист переконувати людей. Не виключено, що усім цим людям потрібні були гроші.

Отож, скориставшись їхнім скрутним становищем, Чорний почав діяти. Запевнив, що гроші можна лише дістати в банку. Отримання документів про доходи спритник узяв на себе, як і всі формальності щодо оформлення. Для досягнення своєї мети не став обходити усілякі там фірми чи контори. Використав множильну техніку, за допомогою якої виготовив довідки про доходи, підробив підписи в графах керівника та бухгалтера. «Липу» Чорний надав в одну з банківських установ, з якою від імені простаків уклав кредитний договір. Через якийсь час спритник отримав кредит у розмірі 15 тисяч гривень. Згодом таким же методом Чорний продовжував діяти й далі. Невдовзі у вміло розставлені сильця цього пройдисвіта потрапили ще двоє ужгородців. Як і в попередньому випадку, Степан надав у банк підроблені довідки про доходи й знову отримав 15 тисяч гривень.

Пізніше Чорний діяв у змові із Блищак. Схема одна й та ж: фіктивні довідки, і реальні гроші.

Розповідати про всі епізоди немає сенсу, оскільки вони подібні. Крім вже згаданої Блищак, до справи долучилася й Полунична. Не віриться, що жіночки не знали про кримінальне підґрунтя їхньої діяльності. За кілька місяців в активі Степана було вже 9 подібних епізодів.

Та згодом банківські установи почали надсилати боржникам попередження про необхідність погашення кредитів. Люди, зрозуміло, прийшли з претензіями до Степана. Той їх заспокоював, мовляв: все буде гаразд. Однак слова залишилися словами. Неодноразові прохання потерпілих вирішити це питання нічого не дали. Тож ошукані ужгородці звернулися із заявами до правоохоронців. Розстежуючи злочинну діяльність кредитного шахрая, працівники міліції звернули увагу на те, що довідки про доходи видані без дати та номера і відтворені за допомогою принтера. Печатки і штампи – також «ліві».

Діяння Степана і його спільниць кваліфікували як використання завідомо підроблених документів та заволодіння чужим майном. Після завершення слідства винуватці постали перед судом.

На судовому процесі усі троє свою вину визнали повністю та щиросердечно каялися. Тому обираючи міру покарання, суд зважив на різні обставини. За вироком, оголошеним головуючим Юрієм Королем, Степан засуджений на 5 років і три місяці ув’язнення з конфіскацією всього належного йому майна, Марія та Лариса отримали два роки, але звільнені з іспитовим терміном. Крім цього, останні повинні сплатити штраф у розмірі 510 гривень. Слово, правда, ще за апеляційним судом.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також