КРУ просять перевірити "Тису" за "Просто Юлю"

9
0

Комітет Верховної Ради зі свободи слова та інформації звернеться до Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення та Контрольно-ревізійного управління з проханням провести перевірку ОДТРК та УТР, які 4 січня показували документальний фільм «Просто Юля».

За таке рішення 11 січня проголосували усі присутні на засіданні члени комітету - народні депутати Андрій Шевченко, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Віктор Уколов, Олександр Абдуллін та Володимир Ландік.

Перевірка має встановити, на якій основі був показаний фільм і чи не відбулося при цьому порушення законодавства. 
 
Стрічку «Просто Юля» показали телекомпанії у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненьській, Миколаївській, Тернопільскій та Черкаській областях, повідомив голова комітету Андрій Шевченко. Вісім з цих телекомпаній є державними. 
 
«З того, що ми зараз бачимо, фільм був розміщений за схемою, схожою на ту, яка була застосована у серпні з фільмом «Вкрадений попкорн». Тоді через державну телекомпанію УТР у межах обміну між державними телекомпанії цей фільм був розміщений на частині ОДТРК», - сказав Андрій Шевченко. Саме тому представники комітету просили пояснень у  Держкомтелерадіо.
 
Директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов стверджував, що Держкомтелерадіо не давав вказівок транслювати фільм. Він звернув увагу на п'яту статтю закону «Про телебачення і радіомовлення», за якою телеорганізація незалежна у виборі програм.
 
«Державні телерадіокомпанії лише 50% свого ефірного часу присвячують виконанню державного замовлення, на більше немає коштів. Решту коштів вони заробляють самі, як можуть, зокрема і виконуючи окремі замовлення, які не підпадають під юрисдикцію комітету», - сказав пан Абрамов.
 
На ці слова секретар комітету Юрій Стець відповів, що розміщення «проплачених матеріалів» є порушенням стандарту журналістики.
 
Як ми повідомляли, на початку січня обласні державні телеканали і державний канал іномовлення УТР транслювали фільм про Юлію Тимошенко «Просто Юля». Гендиректор телеканалу ТВі Микола Княжицький назвав цей фільм маніпулятивним.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також