Критерії вибору мікроскопів

13
0

Обираючи лабораторний мікроскоп слід звернути увагу на деякі характеристики, щоб прилад слугував довго та забезпечував вірогідні дослідження.

Якщо ви бажаєте підвищити рівень вашої медичної чи дослідницької установи, тоді слід укомплектувати лабораторний кабінет якісним мікроскопом з гарною оптикою та можливістю застосовувати різні дослідницькі методики. Для цього мікроскоп повинен бути професійним, мати бінокулярні насадки, і, якщо є потреба та дозволяють засоби, - відеофіксацію дослідження.

Критерії вибору лабораторного мікроскопа залежать від ваших побажань до приладу та різноманітності тих задач, які він виконуватиме. Серед загальнообов’язкових вимог можна назвати наступні:

  • забезпечення правдивості результатів
  • ергономічність у взаємодії користувача з приладом
  • можливість стандартизації методик досліджень за постійної експлуатації
  • ремонтопридатність та можливість повноцінного сервісного обслуговування приладу

Об'єктиви та окуляри

Одним із найголовніших критеріїв вибору лабораторного мікроскопа є кількість окулярів. Монокулярний мікроскоп вважається класикою. Він оснащений однією лінзою та призначений для спостереження за об'єктом, що досліджується, одним оком. Прилад є вкрай економічним, адже коштує дешевше ніж інші варіанти, і часто застосовується під час проведення загальноклінічних досліджень. Мінус такого мікроскопа в тому,що для тих лабораторій, де потік пацієнтів дуже великий, такий прилад буде незручним: фахівцю буде важко цілий день фокусувати в окулярі лише одне око.

Тому, визначте для яких саме досліджень вам потрібен мікроскоп. Для нерегулярних оптимальним варіантом буде монокулярна модель. Для постійної роботи слід звернути увагу на бінокулярні та тринокулярні мікроскопи.

Японський бренд Nikon пропонує різні варіанти, які можна переглянути за посиланням https://img.ua/novini/kupyty-mikroskop-nikon/.

Ще одна важлива характеристика - об’єктив. Якісна оптика має бути скляною.Оптичне скло хоч і не впливає на термін служби мікроскопа, але погіршує якість зображення: картинка набуває каламутно-жовтого відтінку, внаслідок чого вірогідність результатів може страждати.

Збільшувальна спроможність мікроскопа

Багато хто помилково вважає, що чим вона вища, тим краще. Однак на практиці це не так: чим вища збільшувальна здатність, тим менше поле зору. Оптимальний варіант – 1250 разів.

Підбирайте дану характеристику стосовно ваших рутинних завдань. Менші збільшення не надають можливості дослідити всі елементи структури, а високе збільшення не дозволяє виявити нових елементів у структурах об'єкта, що досліджується.

Підіб’ємо підсумки

Щоб обрати мікроскоп для лабораторії слід окреслити необхідний функціонал і яких результатів ви бажаєте досягти. А далі визначаємо:

  • тип окулярів
  • якість лінз
  • гнучкість комплектації
  • зручність користування

І пам’ятайте: навіть вузькопрофільна лабораторія не обмежується в роботі одними й тими ж середовищами та об'єктами досліджень, тому дуже важливо, щоб мікроскоп надавав можливість вирішувати різні завдання та досліджувати різні об'єкти на одній елементній базі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також