Ліга Європи УЄФА: підсумки сезону 2022/23

7
0

Єврокубковий сезон 2022/23 добіг свого кінця. Визначилися переможці усіх трьох міжнародних клубних турнірів.

Першою дізналася ім'я володаря трофея Ліга Європи УЄФА, фінал якої відбувся в останній день травня. Найсильнішою виявилась іспанська «Севілья», до речі, чинний рекордсмен ЛЄ за кількістю здобутих титулів. Ця перемога стала для «червоно-білих» 7-ю за всю історію (з урахуванням нині неіснуючого кубка УЄФА). Для порівняння, у найближчих переслідувачів «лише» по 3 трофеї.

«Севілья» розпочинала сезон у Лізі чемпіонів. Команда стала третьою у своїй групі, пропустивши вперед «Манчестер Сіті» та дортмундську «Боруссію», але здобула право продовжити єврокампанію у ЛЄ. Шлях до перемоги в турнірі виявився дуже непростим:

  • плей-оф — «ПСВ» (3:0, 0:2);
  • 1/8 — «Фенербахче» (2:0, 0:1);
  • 1/4 — «Манчестер Юнайтед» (3:0, 2:2);
  • 1/2 — «Ювентус» (2:1, 1:1);
  • фінал — «Рома» (1:1, 4:1 по пенальті).

Перемога в Лізі Європи УЄФА стала для «Севільї» справжнім дивом, якщо подивитися на її результати в минулому сезоні. Команда дуже невдало виступала в чемпіонаті Іспанії, тривалий час перебуваючи у зоні вильоту. Дійшло навіть до звільнення тренера. Новий наставник, 62-річний Хосе Луіс Менділібар, до цього ніколи не працював у великих клубах, тож на карколомні результати ніхто не сподівався. Але реальність перевершила самі сміливі очікування — «Севілья» закріпилась у середині турнірної таблиці національного чемпіонату та виграла єврокубок, пройшовши таких грандів, як «МЮ» та «Ювентус».

Турнірна таблиця Ліги Європи: як виступили українці

В минулому розіграші ЛЄ взяли участь 3 українські клуби. Першим у боротьбу вступив «Дніпро-1», який намагався кваліфікуватися до групового етапу. Але поразка від кіпрського «АЕЛу» (1:2, 0:3) змусила дніпрян перебратися до нижчої за статусом Ліги конференцій.

«Динамо» забронювало собі місце у групі ЛЄ, пройшовши першого суперника по кваліфікації ЛЧ. Потрапити до основної стадії Ліги чемпіонів не вдалось, тож восени кияни продовжили виступи у ЛЄ. Підсумкова турнірна таблиця Ліги Європи, м'яко кажучи, не виправдала сподівань уболівальників столичного клубу. Динамівці зайняли останню сходинку у протистоянні з «Фенербахче», «Ренном» та вже знайомим українцям «АЕЛом». На цьому міжнародний сезон для київської команди завершився.

Найкращого результату у турнірі досяг «Шахтар». Донеччани потрапили до плей-оф змагань з групи ЛЧ, де виявилися третіми. Першого суперника, французький «Ренн», гірникам вдалося пройти, вигравши серію пенальті. Далі в турнірній таблиці Ліги Європи «Шахтарю» зустрівся «Феєнорд». Домашня нічия 1:1 залишила привиди для оптимізму, але виїзний матч розвіяв усі ілюзії. Розгромна поразка 1:7 змусила гірників зупинитися на стадії 1/8. Рахунок принизливий, та в цілому виступ команди у Європі можна вважати прийнятним з огляду на молодість складу.

Автор ua-football: Олександр Риженко, Twitter - @Theryzhenko

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також