Ліквідація КРАІЛ та автоматизація процесу ліцензування - переваги та недоліки

23
0

Після переходу сфери азартних ігор в підпорядкування Міністерства цифрових трансформацій більшість учасників ринку перебувають в очікуванні кардинальних змін.

Дійсно, відомство вже розробило та зареєструвало у Верховній раді законопроєкт, який покликаний суттєво реформувати гральний ринок. Зокрема, серед запланованих змін — ліквідація національного регулятора та автоматизація процесу ліцензування. Обидва рішення матимуть серйозні наслідки, як позитивні, так і негативні. Тому доцільно детальніше розглянути переваги та недоліки запропонованих Мінцифрою змін.

Ліквідація КРАІЛ

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей розпочала свою діяльність всього кілька років тому — після легалізації азартних ігор у 2020 році. І от, менше ніж через три роки відомство, що виконує роль національного регулятора, пропонують ліквідувати через неефективність та корупцію. Подібне бачення у Мінцифри склалось на основі результатів проведеного аналізу та реінжинірингу галузі.

Зважаючи на те, як швидко розвивається ринок онлайн-гемблінгу та зростає кількість нових операторів, вкрай важливим є також швидке запровадження системи онлайн-моніторингу. Сьогодні все більше клієнтів обирають саме віртуальні азартні ігри, в основному через ситуацію в країні, легкість доступу та постійні бонуси від операторів, на зразок фріспінів за реєстрацію https://promocodius.com/ua/frispiny.

Звичайно, кардинально інше бачення ситуації у представників КРАІЛ. Представники відомства не вбачають необхідності витрачати великі гроші на автоматизацію процесу видачі ліцензій, адже попередні роки показали, що бажаючих оформити такий дозвільний документ небагато. Що стосується критики колегіальності органу, через що останнім часом практично неможливо зібрати кворум та провести засідання, то, на думку глави КРАІЛ, вона необхідна для забезпечення ухвалення чесних та прозорих рішень, тоді як новий законопроєкт передбачає ухвалення рішень в одноосібному форматі.

Автоматизація процесу видачі ліцензій

Мінцифри пропонує в майбутньому замінити ліквідовану КРАІЛ запровадженням автоматичної видачі ліцензій на основі чітких критеріїв. Михайло Федоров вважає, що новий підхід зменшить вплив людського чинника на прийняття рішень, що допоможе побороти корупційні схеми у сфері.

На відміну від представників влади, деякі експерти скептично ставляться до реалізації запропонованих змін. Зокрема, в коментарях говориться про питання безпеки, адже жоден ІТ-продукт не можна назвати безпечним. Ще один момент — функціональність. Експерти нагадують, що будь-яке програмне забезпечення як слід не працює з першого запуску, його тестують на реальних користувачах та доопрацьовують. Азартні ігри — сфера з доволі високими ризиками для реалізації подібних рішень.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також