Лінгвісти виявили мову, яку розуміють лише 350 людей

28
0

Мова поєднує в собі елементи традиційної англійської з тубільним діалектом. За словами дослідників, серед його носіїв близько 350 чоловік.

Мову, яку тепер почали називати в світі "спрощена валпірі", використовують жителі віддаленої пустелі, звідки до найближчого міста - Кетрін - 650 кілометрів, повідомила LiveSience професор кафедри лінгвістики в університеті штату Мічіган в Анн-Арбор Кармел O'Шаннессі, пише ТСН.

Спрощена валпірі також відома як "змішана мова", тому що поєднує елементи з декількох лінгвістичних груп: традиційної мови валпірі, австралійської креольської та англійської мови.

"Одразу видно, що більшість дієслів спрощеної валпірі походить від англійської або креольської мов, але основна частина інших граматичних елементів у пропозиціях взяті від традиційної валпірі", - говорить O'Шаннессі.

Валпірі вільна від правил граматики і дозволяє ставити слова в реченнях в будь-якому порядку. Крім того, є нюанси і з вживанням часових форм, яких немає ні в англійській, ні в креольській мовах.

"Це новий код, через який ми, власне, і розглядаємо спрощену валпірі, як окрему мовну систему, хоч вона і походить від інших відомих нам мов", - зазначила професор.

Вперше вона зіткнулася зі спрощеною валпірі, коли почала працювати в школі в північній частині Австралії. Там навчання дітей проходить на традиційній валпірі, однак O'Шаннессі помітила, що деякі учні використовували в спілкуванні одразу кілька мов. "Я вирішила це досліджувати, і коли я записала фрази, систематизувала і проаналізувала їх, то зрозуміла, що це невідома мені мовна система", - повідомила лінгвіст.

Кармел O'Шаннессі вважає, що спрощена валпірі, ймовірно, з'явилася у 70-х-80-х роках минулого століття.

Нагадаємо, в 2012 році австралійські вчені виявили нову індоєвропейську мову.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також