Лісові скандали на Закарпатті

7
0

З початку року в області самовільно вирубали дерева на два млн. грн.

За даними прокуратури – майже всю деревину вивозять за кордон. Зараз 12 підприємців, котрі експортували крадений ліс за підробленими документами, дають свідчення.

12 закарпатських підприємців вивезли за кордон п‘ять тисяч кубометрів дерева за підробленими документами. Це встановило слідство. Чому в обласному управлінні лісового господарства документи перевіряли недбало, там пояснити відмовились. Багато сертифікатів «штампували» самІ підприємці.

Русин, заступник прокурора Закарпатської області:
"Було здійснено 12 тисяч експортних операцій. Коли ми провели взаємозвірку, то виявилося, що тільки на 9 тисяч видано сертифікати. Тобто зразу ж викрилася одна схема. Це використання підроблених сертифікатів про походження продукції."

Експортним митом ліс не обкладається, треба заплатити тільки фіксований податок і внестИ плату за митні послуги. Тож бізнес цей досить прибутковий. А якщо ліс крадений, прибутки зловмисників, за даними правоохоронців, зростають в десятки разів. Тож кількість експортерів в області за останні кілька років зросла на чверть. Обсяги тільки легальних експортних поставок деревини й пиломатеріалів за 5 років збільшилися у три з половиною рази. Для боротьби з контрабандою Держлісгосп запровадив нові сертифікати з кількома ступенями захисту і базою даних про місце їх видачі.

Ігор Капліченко, інспектор митного поста “Тиса” Чопської митниці:
"Зразки вже нам показували, але ще вони не дійшли. Там мають якісь проблеми, ще бланків не є і все ще роблять. Продлили термін дії старих сертифікатів ще на дві неділі. "

Митники кажуть: зараз встановити легітимність документів дуже важко. Так само, як визначити місце придбАння деревини, яку вивозять за кордон. Тільки через Чопську митницю цього року виїхали 20 тисяч великовантажних фур з деревиною. Проте порушили лише вісім кримінальних справ.

Михайло Свида, заступник начальника митного поста “Тиса” Чопської митниці:
"Найчастіше фіксуються порушення митних правил це коли трошки більше є вкладень до фактично заявленого у товарно-супровідних документах. Різниця була від 2 з половиною до 8 кубометрів. Є випадки, коли підроблені карантинні сертифікати. "

Правоохоронці добиваються, аби зловмисники після суду повернули державі кошти, одержані від реалізації продукції й подальшого відшкодування ПДВ.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також