Лише 14 % українців Закарпаття готові отримати громадянство Угорщини – дослідження

9
26

Цього тижня, 26 квітня у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ відбулася презентація попередніх результатів соцопитування "Tandem 2016", яке мало за мету показати відносини між українцями та угорцями Закарпаття.

А також торкнулося використання мов, релігійної приналежності, політичних та суспільних зв'язків мешканців області. Зокрема їх ставлення до питання автономії та подвійного громадянства.

Опитування проводилося навесні та влітку минулого року представниками підрозділів навчального закладу – науково-дослідних інститутів ім. Антала Годінки та Тиводара Легоцького, за допомоги кафедри соціології та соціальної роботи УжНУ (завідуючий Ф.Шандор).

Про результати дослідження розповів Іштван Чернічко, керівник НДІ ім. Антала Годінки. Як повідомляється, було опитано 1212 мешканців Закарпаття (398 угорців та 814 українців) у 43 населених пунтках області. Над проектом працювало 97 інтерв'юєрів.

Виявилося, що угорське населення Закарпаття частіше приймає участь у громадському житті (є членом певної громадської організації або об'єднання). 86 % українців і 91 % угорців є прихожанами тієї чи іншої церкви. Однак українці приділяють більшу увагу тому, аби їхні діти також притримувалися сімейної віри.

Українці найчастіше використовують у побуті лише рідну мову, на відміну від угорців. Також українці вважають, що відносини між Україною та Угорщиною є набагато кращими, ніж так вважають угорці Закарпаття.

Лише 10 відсотків опитаних угорців заявили, що не мають наміру отримувати подвійне громадянство. Натомість 14 відсотків українських респондентів готові, за можливості, подати документи на отримання іншого громадянства за спрощеною процедурою.

Щодо автономного статусу Закарпаття, то думки розділилися. Більшість представників українського населення, на відміну від угорського, вважають, що автономія може нести загрозу для територіальної цілісності країни.

Причини для можливої еміграції також є різними: для угорців - це питання переважно особистого характеру, для українців - можливість працевлаштування.

Однак представники обох національностей вважають у більшості, що допомога з боку Угорщини є позитивним явищем. А найголовнішим питанням сьогодення для обох є мирне безконфліктне співіснування.


Нагадаємо, що за останніми офіційними даними 94 000 закарпатців отримали угорське громадянство. Такі цифри були оприлюднені напочатку 2015 року.

Коментарі

Д0
до 00:55

Тай давно ти у племйови задньоє око .

Ф
Фатів

О улізли два чистокровні верховенця Іван Пальо і фатюв )))) Бики ваші мненія засуньте собі у задньоє око . )))

Ф
Фатюв

Нико з розумних до мадярів приєдноватися не хоче, а пашіпорт мадярський пригодиться хуть кому.

К
Коментаторам

Нашто ся сважаєте. Через єдно покоління вшиткі будеме в єдному блокови, подібному до Варшавського договору. Проти об"єктивної реальності не попреш.

5
555

у мукачеви за украинським паспортом треба чекати два мисяци мавим 16рокив два мисяци назад записали на очеридь для здачи треба чекати пивтора мисяця ось и маеш украину.

ІП
Іван Пальо

17:16 Василю, а у нас нема селюків? У нас не сидять князьки в селах, містах, районах? Хто ліси вирубує? Києвляни?? Галичани?? Наші менти самі чесні? Наші суди самі справедливі?? Наші чинуші взятки не беруть? Воооот, раз у зеркало глянь, а потім вішай ярлики..

AA
Al Alex

Я бо ліпше словацькоє вадь чеськоє узяв. (Кіть то мош буде) Айбо при біді - і мадярськоє добре буде мати.

В
Василь

Рогаті окупанти Мункачвароша,Берегсаса,Унгвара,Нодьсёлёша грабують наші міста,вбивають - шляхом створення умов,несумісних з життєдіяльністю людського організму - нас,городян,наших рідних і близьких. Родичі окупантiв в Підзалупівках, -звідки члени ОПГ"Селюки у владі" і повиповзали,- це живильне середовище і кадровий резерв сільських терористів-окупантів,тому рагулі - через родинні зв'язки - причетні до злочинів проти наших міст і наших співвітчизників-городян практично в 100% складі. Звідси і низький відсоток "ЗА" серед рогатих виродків: вони просто розуміють,що за злочини і бандпособнічество доведеться нести покарання i разом з крахом їх злочинного режиму селюкам буде прилітати звідусіль бо городяни вже готові рогатих виродків,які обслуговують злодіїв Кравчука-Кучму-Ющенко-Януковича-Порошенко,зубами рвати на тряпкi.

В
вiталька

Добрий день усім присутнім. А давайте просто напишемо де ми хочемо жити, наприклад я хочу: 1)жити, робити і сплачувати справедливі і адекватні(!)податки; 2) де є і яка дійсно працює (а не беспределить) поліція і судова система; 3) де життя громадянина є самою більшою цінністю а не розмінною копійкою в т.н. АТО (насправді війною); 4) де президент є Президентом, а не конченим алкашом, який продав країну за борги, які сам і наробив і ще й радується; 5) де є єфективно працююча система медичного забезпечення громадян, а не бездарі, які деруть по 500 грн за укол глюкози; 6) де держава ЗАХИЩАЄ свої громадян і свою віру, а не безконтрольно пускає на територію тисячі "якоби біженців", яким все фіолетово і які легко заріжуть тебе за 10 евро;. Можна далі ще продовжувати, у кожного своє бачення нормальної держави. А тепер просто задумайтеся- це можливо в теперішній україні ?

ДM
До milosh

Milosh ти кончений бик із за перевала. Анулювати тікай туда обратно. Тут нікого не цікавить твоя писанина.

О
Олег

До Мілоша...Факти давай по історії,факти поки Мадяри веи хрестові війни проти мусульман вигравали значни битви проти турок(Белград 1456) України ще в дурних снах кошмарах не було.І по друге Угорщина член ЄС та НАТО це реальні факти не те що твої убогі хотілки догати типу (За дебілів ні єдна країна ся не заступить.. І НАТО і ЄС і ООн, скажуть, давайте хлопці, зносіть пуд корінь..)Се неборе рівень шпани на вулиці

Ф
Фатів

До milosh Обіжений ти а не мадяри ))) ти обіженний ож ся родив щирим )))

Ф
Фатів

До milosh З тобов всьо ясно ))) Яка армія ? ))) проти кого ? ))) видно шо ти горний бик ))) . Каждий Закарпатець місний лем се і чекать . ))) побзирай шо тобі другі люди пишуть ))) улізь із танка ))) почитай як і ким було забрано наше Закарпаття ! І на якій підставі силою удержується Закарпаття україною . ))) Уйди на улицю а зазвідай любого ко хоче вернутись із місних . Тобі каждий повість. А такі як ти мішають жити людям із за таких як ти ми всі угузиці а іщи і жебраки уже тритій раз . Я тобі писав їдьтуда уткі прийшовись . Бо ти ітак нич не поміняш . Ти уже там писав за двойноє громадянство і шо ? Кось пішов проти ? ))) пусралися твої щирі. Тронуть мадярів та їм буде амінь .)))

Д1
До 10:39

Заспокійся , мадяри ни кацапи-азіти , а європейці . Одна із головних причин незаконної окупації Крима кремлядями , їхня військова база , яку потрібно було ліквідувати ще при здачі ядерної зброї кацапам . Мадяри допомагають своїм сородичам , бо видять в Україні доброго сусіда . Україна буде обов"зково у Євросоюзі .

M
milosh

Фатіву Мадяри усю свою історію були лем обіженими тєрпілами. І на цей раз їм не повезе. Кіть ся рипнуть референдум у нас проводити, то їх санкціями придушать з усіх сторон. А кіть треба буде то подключиться наша армія. За дебілів ні єдна країна ся не заступить.. І НАТО і ЄС і ООн, скажуть, давайте хлопці, зносіть пуд корінь.. Позирай який борзий ))). Ану пуйди на улицю се покричи, коло СБУ. Лем не попішайся зо страху, ссикло диванноє...

У
Украінець

Я поперезванював українців якраз 14 процентів жиє у закарпаттю.значить ми усі готові

Я
Я

Одне порозумійте. Дома маємо рідну мову. Це дуже важливо. Далі. Наша краіна за чисельністю більша ніж угорщина, словачина, чехія і австрія разом взяті. Поважати ці краіни треба але і свою не дозволяйте ображати. Бо одне це коли бидлота керує а вона так і залишилася. І друге це наша земля.

Ф
Фатів

До дауна milosh Хоть завтра мадяри ся рипнуть і ти перший будеш стояти у оболока за громадянством . Учи історію іуда . Хотів бим побзирати як і ко піде проти мадярів . ))) за то українці і мовчать бо кідь ся рипнуть та їм амінь . Реверса газа небуде шибати грощі буде неуткі . Такшо ти milosh незпхлебнися слюною а ліпше вали туда уткі прийшовись і немішай адекватгим і нормальним людям . Є така пословиуя в сімї не без уродів .

Ф
Фатів

Для чого писати херню ? Уже давно більше як 80% корінних жителів Закарпаття мають громадянство . Не офіційна дата була на прошлий рік 870000 хто уже отримав . Необращайте на сміття milosh вніманіє се засланний уй..ок. Сись milosh на всіх сайтах та коментах лем воняє . Се чучало щи нич розумного нигда генаписав . А про ті 14 % шо говорять се зальотні і верховенці з гуцулами . Непарьтеся і так всьо стане на свої міста . Уже недовго лишилося оби наше Закарпаття вернулося домів і вирвалося із когтів окупанта .

/
///

тут буде як в криму..без шума і вистрелів..просто референдум одднали приєднали і готово. і процентів 90% хочуть отримати угорський паспорт

О
Олег

До Мілоша...Маядри члени НАТО там уних договіри та союзи війьскові такщо думаю неговори дурниць мілоше .Змечуть твою бригаду

M
milosh

нижній малфі кіть мадяри ся перші рипнуть нихто ся за них не заступить

M
milosh

А вот тепер спитайте себе, якого фраса мадяри інтересуються як ми відносимося до автономії і чи взагалі готові ми стати громадянами Угорщини?? Це вже алес повний..Они ся дограють шо 128 ОГПБ зажене усю мадяроту назад у Казахстан.

5
5005

Не правда, бо вшиткі хочут стати мадярами, доста било жити із ворами !

К
карма

із 10 - 7 готові отримати , із 7 - 2 уже мають.

Р
рок

14% українців Закарпаття, се тоті шо понаїхали за радянську владу. А місцеві аборигени повертають собі громадянство. А там проценти ну зовсім иншакі.

Читайте також