Лише 38% українців пишаються своєю мовою

7
0

Лише 38,1% громадян України пишаються українською мовою. Водночас, лише 53% громадян у побуті спілкуються українською. Про це повідомили в МО «Граніт» з посиланням на соцдослідження останніх років.

 

Представники молодіжної організації «Граніт» сьогодні у Львові, з нагоди Міжнародного дня рідної мови, розповсюджують листівки і закликають пам’ятати і шанувати українську.
 
У листівках йдеться: «Українська мова посідає третє місце в світі за влучністю виразу дії та милозвучністю (після французької та італійської). Українська мова – одна з найдавніших. Її основні елементи були започатковані ще в часи, співвідносні з виникненням латинської мови, або й раніше… Особа, яка не розмовляє мовою народу, серед якого проживає, або раб, або загарбник, або примітивний розумом. Краще бути німим, ніж говорити мовою ворога!».
 
Як інформував ZAXID.NET, сьогодні – День рідної мови, який міжнародна спільнота традиційно відзначає 21 лютого.
 
Зазначимо, від перепису до перепису на Донбасі зменшується частка українців, які зберігали рідну мову. Наприклад, на Луганщині 1959-го таких було 87,6%, а 2001-го тільки 50,4%, на Донеччині - 41,2%. А в самому Донецьку, де за переписом 2001 року мешкало 493 тис. росіян та 478 тис. українців, лише 23% останніх усе ще вважали українську мову рідною.
 
Водночас, Донецька міськрада спробує через суд закрити українську школу.
 
Нагадаємо, міністр освіти і науки України Дмитро Табачник вчора заперечив можливість виключення зі шкільної програми предмету «Історія України» і введення об`єднаного курсу світової і української історії.
 
Додамо, що «Дзеркало тижня» 18 лютого інформувало, що згідно з проектом нових навчальних планів для 5-9 класів, розробленому в Міносвіти, скорочується кількість уроків української мови і літератури, а предмет ”Історія України” взагалі зникає.
 
Водночас, міський голова Львова Андрій Садовий уже заявив, що місто не піде на зменшення уроків української мови та історії.
 
Також ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук закликає університетську спільноту відстоювати українську мову.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також