Маршрутизатори для дому та офісу: як правильно вибрати

3
0

Сьогодні виробники пропонують безліч варіантів маршрутизаторів, які вражають своїми технічними параметрами. Зазвичай користувача цікавить тільки показник швидкості передачі даних.

Однак цей параметр залежить від робочого діапазону обладнання, покоління Wi-Fi, кількості підключених пристроїв та інших факторів. Сучасні маршрутизатори — це технічно вдосконалені пристрої, які мають різні додаткові опції. У статті розберемо їх докладніше.

Клас роутера

Залежно від призначення, пристрої ділять на такі типи:

  1. Домашні. Використовуються переважно в домашніх умовах. Такі моделі мають різну площу покриття, підтримують до 10 підключених пристроїв.
  2. Офісні. Спеціалізовані мережеві пристрої, розроблені для використання в корпоративних або офісних умовах. Вони мають низку функцій та характеристик, які забезпечують надійну та безпечну роботу великої мережі.
  3. Геймерські. Призначені для поціновувачів онлайн-ігор. Такі моделі забезпечують стабільний сигнал, мають потужний процесор.

Тип підключення

Розрізняють маршрутизатори таких типів:

  1. Дротові роутери. Мають порти Ethernet, до яких можна підключити комп’ютери, ноутбуки, принтери та інші пристрої за допомогою мережевих кабелів. Можуть підтримувати різні мережеві стандарти: Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet тощо.
  2. Бездротові. Працюють на основі радіохвиль, мають зовнішні або вбудовані антени. Користувачі можуть підключитися до мережі за допомогою Wi-Fi. Також такі прилади дозволяють додавати в мережу нові приймачі за допомогою кабелів.
  3. Мобільний 3G/4G-роутер. Портативний пристрій, який створює бездротову мережу з використанням мобільного інтернету (3G, 4G або LTE). Цей тип пристроїв має вбудований слот для SIM-карти. Доступ до інтернету забезпечує мобільний оператор.
  4. Точка доступу. Такі пристрої підключаються до кабельної мережі та створюють бездротовий Wi-Fi-доступ для підключення пристроїв. Вони використовуються для розширення покриття Wi-Fi в приміщенні.

Покоління Wi-Fi

Технологію Wi-Fi почали використовувати у 1997 році. Сьогодні принцип роботи не змінився, проте протоколи обміну суттєво покращилися.

Актуальні стандарти — Wi-Fi 4, 5 та 6 покоління (802.11n, 802.11ac та 802.11ax). Останнє покоління найновіше, підтримує швидкість передачі даних до 11000 Мбіт/с. Сучасні роутери можуть працювати з пристроями, які підтримують ранні технології Wi-Fi-зв’язку.

Робочий діапазон

Якщо потрібен роутер для використання вдома або в невеликому офісі і немає конкретних вимог, то найкращим варіантом буде модель, яка підтримує обидва діапазони: 2,4 ГГц і 5 ГГц. Такий маршрутизатор забезпечить гнучкість і зручність, оскільки дозволяє підключати різні пристрої, адаптовані до роботи на таких частотах. Діапазон 5 ГГц зазвичай забезпечує швидший та менш зашумлений інтернет, але має менший радіус дії порівняно з 2,4 ГГц.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також