Майже русин: суддя Джон Робертс, який приймав присягу у Байдена, має коріння з Пряшівщини (ФОТО)

56
41

66-річний Джон Гловер Робертс (John Glover Roberts) — відомий американський юрист, голова Верховного суду США з 29 вересня 2005 року. Саме він приймав присягу у американських президентів Обами, Трампа, Байдена.

Але найцікавіше, що має коріння з Пряшівщини - регіону Словаччини, де віками жили етнічні українці, русини, лемки. Власне місто Прешов (Пряшів) з початку XIX століття був центром греко-католицької єпархії та культурним центром русинів і українців Лемківщини. Так за оцінками дослідника Володимира Кубійовича у 1930 році на Пряшівщині проживало щонайменше 110 000 українців-русинів. Звідси походженням, наприклад, Олександр Духнович - закарпатський греко-католицький священик, письменник, педагог, поет, культурний діяч.

Джон Робертс народився в 1955 році в Буффало, штат Нью-Йорк. Але його дідусь та бабуся по матері - з Пряшівщини (Спіша), з маленького села Клукнава приблизно за 25 км від Прешова.

На початку ХХ століття багато русинів та словаків залишали батьківщину та вирушали на пошуки щастя в країну безмежних можливостей.

Жозефіна Гмука та Альберт Френсіс Подраскі були першим поколінням дітей словацьких емігрантів, які залишили Спіш і оселилися за океаном.

У них народилася донька Розмарі (1929-2019). Вона працювала в Пенсильванії та Нью-Йорку представником служби обслуговування супермаркетів. Її син Джон Робертс був призначений у 2005 році президентом Джорджем Бушем на посаду голови Верховного суду.


Свої дитячі роки Джон провів у Північній Індіані, де навчався у приватній школі-інтернаті. Закінчивши середню школу, вступив до Гарвардського університету, де отримав ступінь бакалавра в області історії. Також навчався у Гарвардській школі права, у 1979 році йому було присуджено ступінь доктора права.

З 1980 по 1981 рік Робертс працював помічником Вільяма Ренквіста — майбутнього голови Верховного суду США. У 2003 році був призначений на посаду судді Федерального апеляційного суду округу Колумбія.

У вересні 2005 року коли помер Вільям Ренквіст, голова Верховного суду Сенат США затвердив кандидатуру Робертса і 29 вересня 2005 року він вступив на посаду, ставши в свої 50 років наймолодшим головою Верховного суду за останні 200 років.


Цікавий факт: 20 січня 2009 відбулася інавгурація 44-го президента США Барака Обами, на якій Робертс приймав його присягу. Однак він переплутав порядок слів, через що президент, що повторював за ним слова клятви, виголосив її неправильно. Через це було прийнято рішення про проведення повторної церемонії, яка відбулася наступного дня в Білому домі. У наступних інавгураційних Президентів США верховний суддя помилок більше не робив. Робертс приймав присягу у Дональда Трампа і Джозефа Байдена 20 січня 2017 та 20 січня 2021 року відповідно.


У 1996 році Джон Робертс одружився у Вашингтоні на Джейн Салліван. У сімейної пари двоє усиновлених дітей — Джозефін і Джон.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Р
Рембодупенко

Его Украина интересует, как вчерашний снег.

НТ
Не треба конфліктувати

Згідно перепису 1930 року в Чехословацькій Республіці, в Підкарпатській РусІ українцями записалися близько 2400 громадян, русинами - понад 600000 громадян. Підніміть статистику і не сваріться.

М
Мукачево

Такі вислови , як "срака" , що систематично використовує в коментах псевдо "закарпатець" , говорять про те , що цей п$их з Івано-Франківщини чи Львівщини . Навчаючися в університеті у Львові , запам'яталося їхнє "культурне надбання " .

ДН
До нижнього допису

Думаю , що то є пропаганда про видимість присутності укрів в ЧехоСловаччині . Інакше як їх приплести до того зборища таких як "псевдо закарпатець", що їх звезли нквд в кінотеатр "SKALA" (донедавна "Перемога" ) в MUKACEVO ,стригли їх навпроти в перукарні теперішнього готелю "Стар" (раніше Чіллаг). Одягали на цих прийшлих анцуги і худобу гнали в зал голосувати за приєднання до ..... (Господи , за що ?). Втрачені роки , люди , долі....

НТ
Не треба конфліктувати

Згідно перепису 1930 року в Чехословацькій Республіці, українцями записалися близько 2400 громадян, русинами - понад 600000 громадян. Підніміть статистику і не сваріться.

СС
Сікора Степан Ілліч

Закарпатець 02.02.2021 06:30. "Щирий українцю". Та ви й не українець, а звичайний український шовініст, прошу перекладіть на українську мову: "Быти гибы монахом. Быти вірному свому пішнякови, котрый избрав. Не обманьовати, а май головнішоє – не обманьовати ся. Творити духовно. Не жадати чогось матеріалного. Мати вто, што необходимо, а не вто, чого хоче ся. Жити скромно и моцовати ся лишити позад себе направду штось цінноє. Быти вірным своюй професії и чесно служити юй до к?нця свого житя. То про мене значить быти истинным малярьом." І чиї це слова? Чи знаєте?

К1
комент 15:03

до «Закарпатця»

ДН
до нижнього

не тобі то рішати болотянику,іди в ліс і чекай урожаю ягід бо помреш від голоду ягоди на шуварі обміняй на хліб із мастьов і парадичков,бо від ягід бачу ти і твої болотяники вузьколобі не вірять і приймають історичні факти,але воно і не чудно,заперевальні завжди були такими є і будуть!через вас ідіотів ми так і живемо

Т
Тормоз...

...14.26 поповнює українську мову судьбоносними слова , такими як його рідна ненька з дитинства вчила....смішно сраки та висери. Ганьба йому та його родині за висери. Слава нації

З
Закарпатець

Хочь всріться "тромозні айни" а ніяких русинів НЕ БУЛО Й НЕ БУДЕ, а тим більш їх "визнання" бо це Є ФАКТ. А ви себе можете назівати й глечиками а хоч ким мені це до сраки, а тим більш смішно з ваших цих висерів...

Т
Тормоз...

.....Закарпатець цей ніякий не закарпатець , а чувак з причудами. його задача усіх пересварити. Судьба не склалася. то на усіх злий. Де він знаходить в українській мові такі паскудні слова. Потрібен хист до такого. Ганьба йому

А
айно

до нижнього... Но а й як, што мож было чекати вiд тя, кроме угроз...Да, за правду треба угрожати, сажати...така у вас порода галiцайсько-полiцайська...за цитату з вiрша в сбу))...де ты там увидiв призывы до змiн границi? дурачок

З
Закарпатець

до дристослова "айно" - твій пердеж у муку якось і не займає мене, байдужі твої виперди ... а для таких, ЯК ТИ дурників завжди відкриті двері в СБУ, твоя писанина підпадає під ознаки - Стаття 110 Кримінального Кодексу україни, яка передбачає відповідальність за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Так що встановити твію IP-адресу з прив"язкою до твого аккаунта НЕ ПРОБЛЕМА, навіть як що використовуєш всякі "приблуди" і думаєш що тебе дурника важко" буде ЗНАЙТИ...давай далі займайся своїм дристословом...до зустрічі за адресою - м. Ужгород, вул. Довженка буд.№3.

А
айно

до закарпатця... айбо ты культурный дуже, уровень iнтелекта зашкалюе, лизати, трахати, срати...ты майже рагуль заперевальный, вать покусаный ними, та тя заразили..."знати нич не хочеме, лем слiпое отрiцанiе...як нам указали, так будеме i вiрити"....вы клоуны, хоть кого бы записали в украiнцi, даже Духновича, якый даже i поняття такого не мав... Я Русин был, єсмь, и буду, Я родился Русином, Честный мой род не забуду, Останусь єго сыном; Русин был мой отец, мати, Русская вся родина, Русины сестры, и браты И широка дружина; А. Духнович, 1851... Майже Духнович тоже быв агентом Кремля, ци так, шароварникы))?

ДН
До нижнього

Так само , як i штучна краiна та украiнцi !!!

З
Закарпатець

"айно" оближи у пса пуцу файно...хоч всрися але "русин" то надумана тема, як штучне запліднення - ніхто не трахнув жіночку а вона все ж завагітніла...так і "русинство" його НЕМАЄ але дурники скавчать всюди, що воно є, це як БОМЖ-безхатько - він є а його фактично - НЕМАЄ...

ДД
До двох нижнix

Все правильно !

Б
бувалий

Закарпатець Цей 06.30...явно надумана тема. Почни з гімна Ще не вмерли України......Або польський гімн.... Єще Польська не згинела.....ну і т.д.За 30 років останні доказали ...з 15 міста по богатсву скотилися за 100 соте місто. Потрібно мати талант або Києву не любити свою Державу

А
айно

до закарпатця так украiнцiв придумали тоже...Калинка, Духинськый, Свенцiцькый - главнi теоретикы украiнства, так што не розказуй туй казкы, а мало хоть порыйся в iсточниках...та й мова украiнська йсе тот же самый суржик iз руського языка та й польського в основному, з якого начали активно робити самостойну мову..а на самом дiлi - украiнство то быв обычный сепаратизм, лим для вас тото хорошый сепаратизм, а русинство для вас плохый сепаратизм...двойнi стандарты)...украiниць - то руськый чоловiк, покусаный поляком...

Д
Довідка

Неправда, що в Підкарпатській Русі не було українців! Згідно загальночехословацького перепису 1930 року, тут жило 2500 українців. Русинів - 600000.

З
Закарпатець

"Русинів" придумали мадяри та й чехи щоби не називати мешканців тодішніх територій які зараз мають назву Закарпаття - українцями, ТАКОЖ немає ніякої русинської "мови" а є звичайний СУРЖИК, який складається із слів похідними яких є - руська, українська, чеська, мадярська, німецька, румунська мови. Русинство це надумана тема, яка немає під собою ніякого наукового підтвердження, на даний час цю тему активно штучним шляхом ініціюють окремі мешканці Закарпаття - недолугі невдачники, які не самореалізувалися як особистостів житті. вказані особи на подачки від "руцького міра" фінансування від ВЧ-КДБ-НКВС-ФСБ інспірують сепаратиські настрої та намагються відірвати трохі від цих подачок собі в кишеню (Бобинець, Шипович, Продан, Фалес).

ІН
інтернет не бреше

приймав присягу - як му давали, так і приймав. до Шмірґлі бачі Може ся і помиляєте, бачі. Про Albert Francis Podrasky: Хрещений у St. Stephen's Church, Johnstown, PA у 1893-му Няньо ай мама му были Jakub Podracky (1866 Son of Alojz Podracky and Ivana Puhalova?) and Helen Kesslack Робив ги Steel Worker Якуб годен быти не корчмарьом, айбо русином, лемком авадь словаком. Кіби быв корчмарьом, писав бы ся Яков.

СС
Сікора Степан Ілліч

Хлопці, коли пишете для шанованого мною сайту, то хоч дотримуйтеся якось історичної вірогідності. "Олександр Духнович - закарпатський греко-католицький священник, письменник, педагог, поет, культурний діяч." - це не тільки смішно читати, це гірко читати. Коли жив Духнович, то не було ні Закарпаття, ні закарпатців. Хлопці, прошу, вчіть історію нашого краю. Не пишіть всяку дурню

А
айно

Я свїт узрїл под Бескидом, Первый воздух русскій ссал, И кормился русским хлїбом, Русин мене колысал. Коль первый раз отворил рот, Русскоє слово прорек, На аз-буцї первый мой пот З молодого чела тек. А. Духнович, 1851 г. P.S. И нехер iд русинам украiнцiв приписовати

СС
Сікора Степан Ілліч

На Пряшівщині ніколи не жили етнічні українці. Хлопці, бажана знати історію нашого краю, не з шкільних фальшованих підручників, а справжню історію

Д2
До 21:45

Напиши свої тупі по змісту послання у всі куточки світу . Не забудь і США . Нагадай їм , що один з "тупих і вонячих" був Енді Ворхол (Андрій Воргола - русин) і предки президента США Рональда Рейгана (родина Риганів - русини) теж з тієї групи. Балбес ? Чи заперевальний ? Москаль ? Хто ти , чудік ?

Д"
До "до нижньої марги"

Хлопче , загугли про Мукачево довоєнного часу . Склад міста Мукачева . Національності подивися . Мадяри , РУСИНИ, словаки , чехи , жиди , цигани , шваби . Українців не було . Дурний докус ?

ШБ
Шмірґлі бачі

Сесього русина дідо там на пряшовскім краю в селови корчму держав

Д2
До 21:45

З гір позлазили - верховинці , лемки , бойки , гуцули . Русини - інша справа. Почни з розмов з розумними людьми, почитай історичні факти (бажано сусідніх держав) , архіви навісти і потрудися щось дізнатися . А то існуєш , їж , спиш, с€р€ш без будь-якого толку . Так і здохнеш в невіданні .

ДН
До нижнього олігофрена

У одного і другого, діда з бабою, було багато дітей . Але свої хижки мали , мали і землю яку обробляли , мали і свійську худобу . Мали але не в таких обсягах як більш зажиточні , так названі "совЄцькими" ....."куркулі". Нічого дивного ! Так є і тепер . Багато хто має , наприклад , авто . Але в когось МЕРСЕДЕС новий , а в когось (більшості .....тупій і нікчемній , з твоїх слів ) теж Мерседес але 10 ,15 , 20 річний . Так само з будинками . Хтось має будинок в елітних районах міста чи села , з цегли і т.д. , а хтось мусить жити в будинку від своїх померлих батьків , з саману (вальків) , з вбиральнею в кінці двора ... Ти мені не опонент , не цікавий і глупий . Я б сказав , розумово -відсталий . Такі речі знає кожен краянин , кому хоча б 35 + .

Д2
До 21:44

Католикiв, православних отцIв , якi служать “ елIтi “ та самих заможних ( балог, питьовок, блюкiв, ахметок, коломойш ) та iм подiбних треба i на сьогоднiшнiй день стриляти , або на Калыму !!!

ДН
до нижньої марги

значить,судячи з твого же коменту,твої родичі були тупі і ліниві,якщо розумних і роботящих вивозили))?ти дебіл,сим все сказано..русини-новостворена назва ВОНЮЧИХ гуканів,які позлазили з гори.і яких при австро-угорщині даже в Мукачево не пускали,такі були тупі і вонячі

Д2
До 21:24

Про розстріляних греко -католицьких св'ященників не чув ? Пройдися по містах і селах області і візьми товстий зошит . Аби все міг записати . А вулиці в Мукачеві чи Ужгороді, Хусті чи Сваляві і т.д. в честь закатованих НКВД в ті роки , не бачиш названих ? Ти олігофрен ? Чи перехворів на covid-19 , що пам'ять відійшла ?

Д2
До 21:24

Мої діди і бабусі були не заможними людьми , тому і не вивезли . Такі потрібні були для роботи в створених колгоспах і радгоспах з тією худобою , що конфіскували "асвабадітєлі" від ,так названих ними же - "куркулів" (тих хто мав хороші достатки і худобу , пасовиська і орні землі , млини тощо ...). Щоб працювали на полях , відібраних від цих же"куркулів" , котрих якраз і вивозили в Сибір , на Далекий Схід і в інші регіони "необьятной родинЬІ" . В котрих конфіскували все мацно , нажите цією ж "куркульською" працею . То були роботящі люди , розумні . А ти , по ходу , дур€нь з тих ....що "асвабадітєлі" , раз не знаєш історії нашого краю . P.S. запри неборе , пи$ок і не указуй ош ісь май пустий даун. Се не твоя тема, не твоя історія , не твоє маленьке життя .

Р
Русин

Підкарпатські русини не мають нічого ментально спільного із галіцайськими русинами -сучасна назва “украінці Галичини”.

ДН
До нижнього

Тебе чи твоix батькIв чому не вивезли в росii при ссср ? Чи твоix батькiв та ix батькiв совети- розстрiляли, розкулачили, а потiм народився ти етнограф !)))

М
Мункач

Се дуже важна інформація. Як я без неї жив тілько років. Дякуву

Е
Етнограф

На Пряшівщині (Пряшівський край) та й в інших місцях СЛОВАЧЧИНИ українців не було . Були РУСИНИ (руснаки, русИни , русинИ - кому як подобається). В статті , автор намагається "притягнути" українців до русинів "гарним" словом - етнічні ??? Для чого ? Вас хтось утискає чи політична ситуація напружена , власнику сайта не до вподоби чи не знаєте фактичну історію ? P.S. якби Олександр Духнович ожив , то дав би автору статті хороший урок про КОРІННЕ НАСЕЛЕННЯ НАШОГО КРАЮ НАШОГО КРАЮ- РУСИНІВ , котрим себе і вважав і при кожному випадку називав : ".... Я єсмь РУСИН ..." А не "закарпатський ....". Не було тоді ні ЗАКАРПАТТЯ , ні Карпатської України, ні ЗУНР . СРСР ще не анексувало ПІДКАРПАТСЬКУ РУСЬ . Та подія сталася в кінці жовтня 1944 року . Після чого КОРІННЕ НАСЕЛЕННЯ вивозили ешелонами в Росію , частина спішно виїзджала вглиб Європи і Америки , а хто "залишався" - того переписували ......в українців . Факт .

ДД
До діда

Но ти мене розсмішив))) Подивись в інтернеті "Байден Рюричкович"))))

Д
дідо

тадь русину не є, каждий гукан із села, всякі любки, шекети, лівака і прочі свинопаси кажуть, ош вони великі українці)

Ы
Ыстык

Яки украинцы

Читайте також