Медичне обладнання: види та особливості

269
0

Не секрет, що сучасне медобладнання відіграє вкрай важливу роль в усьому лікарському процесі.

Медичне обладнання ділиться на види, виходячи з галузі медицини, у якій воно використовується. За головною класифікацією техніка медичного призначення ділиться на діагностичну та ту, що безпосередньо бере участь у лікувальних процедурах. Діагностичне обладнання необхідне для точної постановки діагнозу, і навіть проведення лабораторних досліджень зразків. Далі всі види медичної техніки будуть розглянуті докладніше.

Хірургічне обладнання

Як відомо з назви, воно застосовується хірургами у процесі проведення операцій. Прикладом такої техніки можуть стати хірургічні столи, пристрої для лапароскопії, система освітлення, ендохірургічні вироби тощо. Відмінною особливістю такої техніки є висока точність та використання нержавіючих сплавів або інших якісних матеріалів при виробництві.

Лабораторні пристрої

Це різні центрифуги, термостати, аналізатори та багато іншого, без чого не обходиться лабораторія. За допомогою такого обладнання виконують аналіз крові, сечі, мазків та багато іншого.

Стоматологічна техніка

До цієї категорії входить автоклав, крісло для пацієнта, пристрої для охолодження матеріалів, інструментальні набори тощо.

Терапевтичне обладнання

Ним оснащують терапевтичні відділення. Сюди відносять фонендоскопи, пристрої вимірювання тиску, ваги тощо.

Офтальмологічна техніка

Вона ділиться на 2 види: діагностична і та, за допомогою якої роблять операції або проводять лікувальні процедури. До цієї категорії входять офтальмоскопи, рефрактометри, лазерні системи та інше.

Діагностичне обладнання

Це пристрої та апарати для дослідження стану організму та постановки діагнозу. Сюди входять апарати УЗД усіх видів, томографи, рентген тощо.

Фізіотерапевтична техніка

До цієї групи пристроїв входять апарати для магнітотерапії, електрофорезу, інгалятори та інше.

Устаткування для забезпечення життєдіяльності

Ним оснащують відділення інтенсивної терапії, також з їх допомогою проводять невідкладну реанімацію. Сюди відносять апарати для штучної вентиляції легень, пристрої для переливання крові, дефібрилятори тощо.

Пристрої, що відображають показники життєдіяльності

Це монітори, різні датчики, електрокардіографи та інше. Робота цієї техніки неможлива без програмного забезпечення.

Обслуговуюче обладнання

Наприклад, це системи реєстрації пацієнтів, прання, протипролежневі системи, каталки, інвалідні крісла, техніка для стерилізації та багато іншого.

Є й інші види медичного устаткування, наприклад, гінекологічне, урологічне, для проведення пластичних операцій тощо. Тут все залежить від сфери діяльності клініки.

Незалежно від виду медичної техніки, вона має бути сертифікованою, а також має проходити регулярне технічне обслуговування. Займатися ремонтом та обслуговуванням медичного обладнання мають лише фахівці.

За допомогою сучасних діагностичних апаратів та пристроїв лікарі можуть ставити точні діагнози, а також призначати ефективні лікувальні процедури, для яких використовуватиметься фізіотерапевтичне, хірургічне або інше обладнання. Поява нової досконалішої медичної техніки дозволяє вирішувати ті медичні завдання, які раніше вважалися нездійсненними.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також