Медикаменти в дорозі: чи варто запасатися заздалегідь

4
0

Чи потрібно брати ліки в подорож? Одні вважають це непотрібним заняттям. Адже є страховка, та й аптеку не знайдеш хіба що на безлюдному острові.

Однак для підвищення власної безпеки і захисту, найкраще взяти з собою ліки, які умовно називаються «засоби першої необхідності». Вони допоможуть впоратися з незначним погіршенням самопочуття і продовжити довгоочікувану відпустку.

Збираємо аптечку першої допомоги

Правильно підібрані ліки допоможуть врятувати відпочинок і запобігти незаплановане повернення. Погодьтеся, не хочеться думати про погане в подорожі. Але заздалегідь підготовлена аптечка - це палочка-виручалочка, яка дозволить насолодитися відпочинком, а не пошуком лікарні. Тим більше, в Україні аптеки є практично на кожному кроці, а за кордоном може і не бути такої розкоші.

Що ж брати з собою в дорогу? Плануючи подорож на кілька тижнів, раціонально взяти з собою:

  1. Жарознижуючі препарати. Наприклад, «Нурофен», який знизить температуру і зніме больовий синдром. Бюджетним аналогом є «Ібупрофен». Можна взяти й інші дієві препарати, головне - перевірити заздалегідь їх ефективність.
  2. Засоби, що знімають спазм. Хорошим варіантом є «Но-шпа». Одна-дві таблетки на добу знімуть спазм при ПМС, м'язових або головних болях. Підбираючи бюджетні аналоги, звертайте увагу на діючу речовину - дротаверин (Drotaverine)
  3. Засоби, що допомагають при харчовому отруєнні. Можна використовувати «Нифуроксазид». Однак для подорожей краще підходять препарати у вигляді порошків, наприклад «Полісорб». Це сорбент, який допомагає при інтоксикації. Бюджетним аналогом є активоване вугілля. Якщо з'явилася блювота або захитує під час поїздки, можна прийняти таблетку «Церукал» або більш дешевий «Метоклопрамід».
  4. Медикаменти, показані при проблемах з травленням. Багато туристів відзначають нетравлення, метеоризм та інші неприємні відчуття. Це пов'язано не тільки зі зміною режиму харчування, а й зі зміною кулінарних пристрастей. Поправити самопочуття допоможе «Мезим Форте». Це ферментний засіб, який ефективно допомагає при здутті, переїданні, тяжкості. Бюджетним аналогом є «Панкреатин» (Pancreatin).
  5. Ліки, показані при діареї. Щоб розлад травлення не порушив плани, слід мати у власній аптечці «Імодіум». Цей препарат ефективно справляється з проблемою і допомагає запобігти зневоднення. Також при діареї використовують дешевий аналог «Лоперамід» (Loperamide).
  6. Антисептики і перев'язувальні матеріали. У подорожі для обробки ран найкраще використовувати компактні спреї або тюбики з дезинфікуючим препаратом. Також не завадить взяти з собою упаковку пластирів, серветки з антибактеріальним просоченням.
  7. Медикаменти від алергії. Вирушаючи в чужу країну, обов'язково візьміть ліки, які допоможуть зменшити алергічну реакцію. Фактори, що провокують сильний набряк, можуть бути найрізноманітніші: від екзотичних фруктів до сильнодіючого засобу для чищення, яким обробляється постільна білизна в готелі. Щоб зменшити симптоми, можна використовувати «Зодак», «Цетрин», і дешевший «Лоратадин».

Вирушаючи в подорож, необхідно подумати про свої «слабкі місця». Наприклад, людям, які часто страждають від болю в горлі, не завадить взяти з собою пастилки: «Стрепсілс», «Лізак», спрей «Ангілекс» або «Інгаліпт». Якщо часто закладає ніс - використовуйте найбільш ефективні краплі: «Вікс Актив», «Нокспрей», «Риназолін». Щоб не чекати погіршення стану і попередити захворювання, для профілактичного зволоження слизової підходять склади на основі морської солі - «Аква Маріс», «Но-Соль» та ін.

Не забудьте про найнеобхідніше

Плануючи подорож, орієнтуйтеся на умови проживання. Наприклад, для країн з спекотним кліматом в дорожню аптечку візьміть засіб від опіків з пантенолом. Якщо має бути поїздка в тропічні широти, не забудьте крем від укусів комах. А на гірськолижних курортах не завадить захисний засіб від обморожень.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також