Мешканці Виноградівщини не згодні з місцем розміщення сміттєзаводу

16
0

хоча й потребують створення відповідного підприємства

У Виноградівському районі Закарпатської області райдержадміністрація намагається зрушити з місця питання про будівництво полігону по сортуванню та утилізації побутових відходів.

Без сумніву, район потребує створення відповідного підприємства, оскільки сміття, яке збирає «AVE -Виноградів», потрібно складувати, переробляти і захоронювати.

Якщо ж його не побудують, то мешканці Виноградівщини й далі будуть страждати від стихійних сміттєвих звалищ, що негативно впливає на екологічний та санітарний стан району.

Стопором, який заважає втілити багатообіцяючий проект у життя, є місце його будівництва. Протягом останнього часу влада району активно лобіює місце його розташування на території села Широке. Зокрема, об`єкт планують збудувати за межами даного села. Місцеві чиновники обіцяють, що відстань до найближчого будинку в Широкому буде становити понад 1500 метрів. Все було б гаразд, якби не протести місцевих жителів, які створили ініціативну групу. До речі, два тижні тому в Широкому відбулися збори мешканців села, на яких збирали підписи проти будівництва полігону. Понад усе людей обурило те, що районна влада сприяє спорудженню підприємства, не порадившись із мешканцями прилеглих сіл: Букового, Боржавського і Оноки. Побоювання людей викликані й тим, що в свій час в урочищі «Керекад» звозили і захоронювали токсичні речовини, що в підсумку спричинило осідання жовтого пилу на грунті, траві та деревах, його вдихали і діти, і дорослі. За словами широківців, з того часу вони почали часто хворіти. Тому, навчені гірким досвідом, місцеві мешканці не вірять у безпечність проекту сміттєпереробного заводу.

Треба зазначити, що члени ініціативної групи заявляють про тиск на них з боку силових структур з вимогою відмовитися від акції протесту. Як не прикро це констатувати, але влада Виноградівського району такими своїми діями перевищує свої службові повноваження, чим грубо порушує конституцію України, забуваючи при цьому, що з думкою людей треба рахуватися. Тому що їм доведеться жити поруч з цим сміттєзаводом і смітником. Тому поки що будівництво сміттєпереробного заводу залишається під великим знаком питання. Принаймні до 22 березня 2009 року, оскільки в цей день в приміщенні Широцької середньої школи відбудеться місцевий референдум з питання «Погоджуєте ви розміщення полігону по сортуванню, компостуванню та утилізації твердих побутових відходів в урочищі «Керекад»?

Тепер настрої територіальної громади очевидні: близько 80% населення не згодні з будівництвом даного об`єкту. І головна причина - люди бояться і не вірять, що його побудують за європейським нормами, як їм це обіцяють.

Чи вдасться переконати мешканців Широкого - побачимо згодом. Однак, якщо брати до уваги залякування владою своїх же виборців, результати передбачити зовсім неважко, повідомили жителі Широкого.

А між тим, у облдержадміністраціі вже відбулася зустріч з генеральним директором «AVE Grup Austria» Гельмутом Бюргером та директором `AVE-Україна` - Йенсом Вітербергом. В офісі `AVE-Україна` повідомили, що будівництво такого необхідного полігону на Виноградівщині планується розпочати вже у цьому році.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також