Метод критичного шляху для продуктового бізнесу

13
0

Будь-який вид бізнесу на певному етапі розвитку стикається з ситуацією, коли кількість виникаючих завдань перевищує можливість їх проконтролювати.

Припустимо, ви господар пекарні, який любить свою справу і добре знайомий з усіма його тонкощами. Зрозуміло, що останніх пару років відпустка залишається мрією, та й з вихідними не завжди складалося. До того ж, виграний тендер на булочки для 600 учнів ставить нові завдання. Доведеться відстежувати нові закупівлі, налагоджувати постачання і переглядати змінний графік співробітників. А є ще різні поточні справи, що збільшують навантаження, через яку зриваються більш вигідні замовлення.

Що допоможе в подібній ситуації? Існує безліч методів і інструментів проектного менеджменту. Почніть з критичного шляху (CPM), який допомагає керівникам ефективно справлятися з великою кількістю завдань.

Що має на увазі метод критичного шляху (CPM)?

Метод критичного шляху - це послідовність довжелезних дій проекту. У 1950-х він був розроблений одночасно двома непов'язаними один з одним проектами: програмами ВМС США і хімічної компанії El DuPont du Demours Company.

Спочатку створений для оцінки тривалості дій, сьогодні CPM використовується для визначення рівня важливості завдань і забезпечення їх своєчасного виконання.

Він являє собою покрокову технологію проектного менеджменту та планування, що визначає критичні і некритичні завдання, щоб уникнути проблем з тимчасовими рамками і слабкими місцями процесу. CPM ідеально підходить для проектів, що складаються з численних дій, що вимагають паралельного виконання.

Чому господар пекарні відкладає відпустку? Тому що одночасно з розвитком бізнесу зростає кількість завдань, які нею. Тут вже не обійтися дошкою з «напоминалками». Господарю пекарні доводиться одночасно контролювати взаємозв'язок між десятками дій, що здійснюються декількома працівниками. Кращий вихід - впровадження CPM.

Відчути ефективність методу допомагають наступні кроки:

  1. Конкретизація кожної дії з подальшою розбивкою на більш дрібні завдання.
  2. Визначення послідовності дій.
  3. Візуалізація за допомогою схем і діаграм.
  4. Розрахунок часу завершення роботи на основі наявних знань і досвіду.
  5. Пошук критичного (найдовшого) шляху за допомогою діаграм або технологій.
  6. Актуалізація діаграм в міру появи нової інформації. Це дасть можливість перерахувати критичний шлях і отримати більш реалістичний погляд на дату завершення проекту.

Основні плюси CPM

  • дає візуальне уявлення про проект,
  • чітко ідентифікує завдання, що вимагають контролю,
  • відстежує своєчасність їх виконання,
  • зменшує невизначеність, тому що вимагає обчислювати тривалість і терміни завершення кожної дії,
  • враховує несподівані фактори, які можуть вплинути на рішення задач, що знижує ймовірність сюрпризів в ході реалізації проекту.

Метод критичного шляху дає візуальне уявлення про крихкість балансу слабких місць: коли затримка однієї з дій, гальмує весь проект.

Дізнайтеся більше на сторінці https://worksection.com/blog/cpm.html

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також